Prima pagină » International » Ce promisiuni a făcut Rishi Sunak, noul prim-ministru al Marii Britanii

Ce promisiuni a făcut Rishi Sunak, noul prim-ministru al Marii Britanii

25 oct. 2022, 12:47,
în International

Pe 24 octombrie 2022, Rishi Sunak a fost ales de către Partidul Conservator noul prim-ministru al Marii Britanii, după demisia lui Liz Truss. Acesta este al treilea premier decis în doar câteva luni. Rishi Sunak a fost susținut de majoritatea deputaților conservatori. Acum, după ce a devenit prim-ministru, în urma actului de demisia a lui Liz Truss, cetățenii au semne de întrebare referitor la planurile sale pentru funcție și vor fi atenți la ce promisiuni a făcut Rishi Sunak.

Rishi Sunak a devenit primul şef de origine indiană al guvernului britanic. În timpul concursului din vară, Rishi Sunak și-a asumat o serie de angajamente în materie de asistență medicală, imigrație, energia și schimbările climatice, inflația și taxele, dar și reduceri de costuri.

Ce promisiuni a făcut Rishi Sunak

Cert este că Rishi Sunak, în timpul competiţiei de vară, nu a salutat planurile lui Liz Truss privind reducerile impozitelor ca fiind o economie „de basm” care ar putea duce la creşterea inflaţiei. Acesta este de părere că, mai întâi, trebuie să se aducă sub control inflaţia.

În calitate de cancelar, acesta a majorat asigurarea naţională cu 1,25 pence pe lira sterlină, o politică care, după părerea acestuia, este necesară pentru a finanţa cheltuielile pentru sănătate. Rămâne în vigoare angajamentului sau de a majora impozitul de profit de la 19% la 25%. Prim-ministrul Marii Britanii a făcut mai multe promisiuni pentru diferite sectoare de activitate. Acesta a menţionat că va elimina TVA-ul de pe facturile de energie internă timp de un an, o politică pe care a ocolit-o în calitate de cancelar. Mai mult, va oferi câteva miliarde de dolari pentru a acorda mai multe ajutoare pentru grupurile vulenrabile.

În altă ordine de idei, Rishi Sunak a menţionat că nu va susţine instalarea panourilor solare pe „cele mai bune terenuri agricole”. În domeniul de asistenţă medicală, a promis să elimine timpii de aşteptare de un an până în septembrie 2023 și să crească numărul de centre de diagnosticare în afara spitalelor. Totodată, acesta a afirmat că va aplica o amendă de 10 lire sterline persoanelor care îşi fac o programare la medic şi nu mai ajung, în încercarea de a reduce risipa.

În rândul altor angajamente, Rishi Sunak a declarat că se va ocupa de menţinerea programului britanic de trimitere a unor solicitanţi de azil în Rwanda. El s-a angajat să impună un plafon anual pentru numărul de refugiaţi pe care Marea Britanie îi acceptă, să înăsprească criteriile de calificare pentru azil şi să reţină ajutorul ţărilor care nu vor primi migranţii înapoi. El nu a promis că va creşte cheltuielile pentru apărare la 3%, așa cum menționase Liz Truss, însă a menţionat că obiectivul actual de 2% să fie un nivel minim. Referitor la Brexit, acesta a declarat că va încerca să rezolve problemele comerciale şi să reformeze toate legile UE care se afla încă în legisltia britanică.

Rishi Sunak, noul șef al Guvernului de la Londra

Șansele lui Rishi Sunak s-au întărit după ce Boris Johnson a declarat că nu se va înscrie în campania pentru Downing Street. El s-a retras din cursă pentru postul de prim-ministru. Acesta consideră că are multe de oferit, însă nu este momentul potrivit. El crede că este bine plasat „pentru o victorie a conservatorilor în 2024”, făcând referire la alegerilor legisltive care trebuie să aibă loc peste doi ani.

„Am sperat că ne vom putea uni în interesul naţional, dar, din păcate, nu am reuşit să găsim o modalitate de a face acest lucru. Prin urmare, mă tem că cel mai bun lucru este să nu continui această cursă şi să-mi aduc sprijinul persoanei care va câştiga”, a declarat Boris Johnson.

Rishi Sunak a fost susţinut de majoritatea deputaţilor conservatori.

„Regatul Unit este o ţară măreaţă, însă noi ne confruntăm cu o profundă criză economică. De aceea candidez pentru a fi liderul Partidului Conservator şi următorul vostru prim-ministru”, a scris Rishi Sunak pe Twitter

În iulie, Rishi Sunak a candidat pentru succesiunea lui Boris Johnson. Acesta a demisionat din funcţia de ministru de Finanţe, imediat după anunţul similar al ministrului Sănătăţii Sajid Javid, declanşând un val de plecări din guvern care a dus, în final, la demisia lui Boris Johnson. Cu susținerea Partidului Conservator, acesta a fost ales noul prim-ministru al Marii Britanii, după demisia lui Liz Truss.

În urma alegerilor, cetățenii Regatului Unit vor analiza ce promisiuni a făcut Rishi Sunak în timpul alegerilor din iulie și vor vedea care dintre acesta vor fi puse în aplicare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`