AFIR pregătește mai multe programe de finanțare pentru anul 2025. Tinerii din Iași care vor să devină fermieri vor putea accesa fonduri europene, iar producția agricolă este stimulată prin diverse măsuri de finanțare
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pregătește mai multe măsuri de finanțare pentru anul 2025. Sesiunile de depunere a proiectelor vor fi deschise în prima jumătate a acestui an. Tinerii fermieri vor putea să acceseze fondurile europene.
„Da, sunt două linii de finanțare. Cea cu care ne-am obișnuit, pentru instalarea tinerilor fermieri, și a doua, cu partea de cofinanțare. Cresc și sumele, în a doua situație. Un tânăr fermier care se instalează pentru prima dată ca șef de exploatație poate primi o finanțare de până la 250.000 de euro, cu parte de cofinanțare de 20%. Pot accesa și cei care au sub 41 de ani, dar au mai mult de 60 de luni de când s-au instalat, numai că gradul de finanțare al grantului este de 65%, iar 35% trebuie să aducă beneficiarul”, susține Ionuț Popa, consultant în fonduri europene.
AFIR pregătește mai multe programe de finanțare pentru anul 2025
Tinerii fermieri din Iași vor investi banii europeni în înființarea de ferme zootehnice pentru a dezvolta exploatațiile agricole sau pentru a investi în legumicultură. Aceștia primesc sume cuprinse între 70.000 și 200.000 de euro. Ieșenii primesc 75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare, și 25% se acordă în funcție de implementarea corectă a planului de afaceri, fără a depăși 3 ani (pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea contractului de finanțare. Astfel, cei care au respectat planurile de afaceri primesc și celelalte fonduri europene, aferente fiecărei măsuri de finanțare în parte. Interesul pentru fondurile nerambursabile acordate tinerilor fermieri a fost ridicat din partea ieșenilor, astfel că aceștia au atras câteva milioane de euro, fonduri europene, în ultimul program derulat de AFIR. Măsura DR 30-Instalarea tinerilor fermieri, ar putea fi lansată și anul acesta, în funcție de bugetul alocat pentru acest an.
Noi investiții în parcuri fotovoltaice sau eoliene, la Iași
Ieșenii care vor să investească în parcuri fotovoltaice sau eoliene pot depune cererile de finanțare la AFIR. Fondurile disponibile pentru finanțarea proiectelor eligibile depuse în această sesiune se ridică la 150 de milioane de euro, împărțită astfel în funcție de capacitățile instalate și de sursa de producere a energiei regenerabile. Astfel, pentru capacități mai mici de un 1MW inclusiv, pentru sursă solară, pot accesa 90 de milioane de euro, iar pentru sursă eoliană, 2 milioane de euro. Pentru capacități mai mari de 1MW inclusiv, pentru sursă solară, se acordă 40 de milioane de euro, iar pentru sursă eoliană, 18 milioane de euro.
Pentru sesiunea aferentă anilor 2024-2025, valoarea ajutorului de stat acordat în cadrul schemei ajunge până la 100% din costurile eligibile. Fondurile nerambursabile pe care le poate obține un proiect pentru energie eoliană sunt în valoare de 700.000 euro/MW, indiferent de capacitatea instalată, iar pentru energia solară fondurile ajung la 550.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW sau la 650.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mici de 1 MW, inclusiv. AFIR pregătește mai multe programe de finanțare pentru anul 2025.