Restaurantul din Parlament are cele mai mici prețuri din București. Pare greu de crezut, dar prețurile de la restaurantul din Parlamentului nu pot concura cu nici măcar cu o cantină studențească. Sumele plătite de politicieni pentru meniul zilei îi fac invidioși chiar și pe studenți.
Ce prețuri sunt la restaurantul din Parlament
Nu mai este pentru nimeni un secret faptul că prețurile au explodat în România, iar mulți nu își permit să mănânce prea des în oraș. În București, românii sunt nevoiți să plătească mult dacă își doresc să ia cina la diferite restaurante. Puțini știu cât plătesc politicienii pentru a mânca la cantina din Parlament.
Restaurantul din incinta Parlamentului atrage atenția prin tarife care seamănă izbitor cu cele din cantinele studențești. Nu vă mai ținem în suspans și vă spunem că un meniu complet costă 24 de lei. De asemenea, este important să precizăm faptul că acesta include supă (de pui cu tăiței de casă sau cu ceapă), un fel principal ce poate consta într-o tigaie picantă de porc servită de mămăligă și salată de varză, dar și un desert.
Nu putem să nu aducem în discuție faptul că prețurile din restaurantele comerciale ale țării contrastează dramatic oferta de la Parlament. De exemplu, tigaia picantă de porc se vinde la 18 lei, iar preparatele precum micii (65 g) la 5 lei, ceafa de porc la grătar la 18 lei, pieptul de pui la grătar la 17 lei, cârnații afumați la 3 lei, varza călită cu cârnați la 15 lei sau Ossobuco din curcan cu piure la 35 de lei sunt mult mai scumpe.
Cu atât mai mult, este important de precizat faptul că acest contrast accentuează un paradox evident. În timp ce parlamentarii și angajații instituției beneficiază de mese la prețuri mici, similare cu cele pe care le găsim de obicei în segmentul studențesc, restul populației se confruntă cu costuri mult mai ridicate pentru preparate.
Ce prețuri erau în urmă cu patru ani, înainte de externalizare
Dacă acum prețurile vi se par mici, acum patru ani acestea erau cu adevărat infime, atunci când serviciile cantinei nu erau externalizate. Totuși, din cauza pandemiei și faptului că era pe pierdere de ani de zile, au fost necesare o serie de modificări.
Atunci, un borş ţărănesc cu legume era doar 2,75 lei și un piept de pui la grătar 4,5 lei. Un mic dejun cu ouă prăjite, telemea de vacă şi cartofi prăjiţi costa 7,13 lei. Păstrăvul la grătar sau antricotul cu sos de vin erau 16,01 lei, respectiv 9,7 lei.
De asemenea, meniul zilnic cost undeva la 14 lei și cuprindea piept de pui la 7,20 lei, garnitura de piure la 2,45 lei, salata de varză 1,35 lei și o ciorba de pui la 3,20 lei.
În 2023, SC Food Union SRL a fost declarată câștigătoare a licitației pentru concesionarea restaurantului din Palatul Parlamentului.
SC Food Union SRL a oferit un preț de 10 milioane de lei pe an pentru concesionarea restaurantului. În plus, SC Food Union SRL s-a angajat să investească 10 milioane de lei în renovarea restaurantului, proces pe care a început deja să îl facă din vara acestui an, lucrările urmând să fie gata până la finalul anului.
Licitația pentru concesionarea restaurantului din Palatul Parlamentului a fost organizată de Parlamentul României în luna iulie 2023. La licitație au participat două companii, SC Food Union SRL și SC Domeniile Coroanei S.A.
Acum, deși pare greu de crezut, prețurile sunt în continuare mici la restaurantul din Parlament.
tre să mănânce și gura lor ceva…ieftin , in afară de…rahat !
Diferența de preț o suportam tot noi. Ce credeți că firma aceea face mâncare asa,pro bono?