Prima pagină » Sanatate » Ce presupune un regim pentru enterocolită la copii. Cum să restabilești prin alimentație funcțiile intestinului?

Ce presupune un regim pentru enterocolită la copii. Cum să restabilești prin alimentație funcțiile intestinului?

28 apr. 2023, 10:50,
în Sanatate

Pentru a scăpa de simptomele provocate de boală, medicii recomandă urmarea unui regim pentru enterocolită la copii. Enterocolita cronică este o inflamație a mucoasei intestinului subțire și gros, perturbând digestia și absorbția alimentelor. Aceasta provoacă dureri abdominale, gemete și revărsare în intestine. Abdomenul este umflat, dar gazele sunt slab expulzate.

Scaunele sunt instabile, predominând diareea. Apar oboseala rapidă, pierderea eficienței și scăderea în greutate. Intestinele sunt adesea balonate, iar scaunele sunt instabile, apare diaree, constipație sau acestea sunt moi. Starea generală este de obicei neschimbată în cazurile ușoare sau moderate. În cazul bolii severe, pacienții pierd în greutate, cu excepția cazului în care trec la o dietă terapeutică.

Regim pentru enterocolită la copii. Din ce cauză apare boala?

Cauza apariției bolii intestinale cronice este dizenteria, infestarea cu helminți, bolile virale, infecțiile cronice, erorile în alimentație, bolile digestive, alergiile, factorii genetici, abuzul de anumite medicamente și alți factori.

Elementul determinant în tratamentul enterocolitei cronice este o terapie dietetică corect construită. Alimentația terapeutică ajută la restabilirea funcțiilor alterate ale intestinului, a metabolismului anormal și la normalizarea organismului în ansamblul său. Alimentația trebuie să fie cât mai completă, echilibrată, variată și, bineînțeles, în concordanță cu nevoile fiziologice.

De mare importanță este componenta proteică a dietei. Proteinele complete ajută la restabilirea rapidă a funcției deteriorate a intestinelor, a ficatului și a pancreasului, precum și a metabolismului perturbat. Cantitatea de grăsimi dintr-o dietă pentru enterocolită trebuie să fie suficientă – 100-120 g pe zi, dar, pentru a nu provoca slăbiciune, trebuie să fie distribuită uniform la toate mesele.

Căror alimente trebuie acordată prioritate în timpul urmării unui regim

Untul pe un sandviș poate provoca amărăciune și alte tulburări dispepsice, dar introdus în terci sau supă este bine tolerat. În timpul exacerbării bolii, a diareei, grăsimile din alimentație timp de 4-5 zile sunt reduse la 60-70 g. În plus față de grăsimi, care fac parte din produsele proteice, trebuie să se acorde prioritate untului, smântânii.

Vitaminele și sărurile minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier etc.) sunt, de obicei, slab absorbite în enterocolita cronică, ceea ce poate duce la diverse tulburări în organism (modificări ale sistemului nervos și muscular, carii dentare, modificări osoase). Prin urmare, trebuie suplimentate vitaminele și mineralele. Calciul este bine absorbit dacă dieta conține suficiente proteine și grăsimi.

Sarea de bucătărie este restricționată în timpul regimului, aceasta irită mucoasa intestinală și provoacă scaune moi. Ouăle pot fi, de asemenea, prost tolerate. Dureri abdominale, balonare, apariția scaunelor lichide frecvente. Toate acestea pot fi atribuite conținutului ridicat de aminoacizi cu conținut de sulf din gălbenușul de ou. Toate mesele cu enterocolită pot fi gătite doar la aburi, fierte și coapte în cuptor.

Un alt aspect important în timpul unui regim pentru enterocolită la copii este să nu oferiți copilului alimente fierbinți, la peste 40 de grade Celsius. Alimentele ar trebui să fie puțin mai calde decât temperatura camerei. O mențiune specială ar trebui să fie făcută pentru băutură. Apa este o componentă esențială în algoritmul de recuperare. Nu trebuie ca bebelușul să consume apă atunci când mănâncă. De asemenea, nu este recomandabil să o bea imediat după masă.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Aprilie de vis pentru aceste zodii. Vor avea luna perfectă
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Cum trebuie să dormi în funcție de vârstă. Ce trebuie să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să te odihnești cu adevărat
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`