În Țara Soarelui Răsare există o cu totul altă mentalitate, iar modelul japonez de educație multora li se pare mult prea dur pentru copii. Și totuși, aceștia sunt crescuţi pentru a deveni ulterior cetăţeni model. Totodată, datorită acestui sistem bine pus la punct, rata analfabetismului este una dintre cele mai scăzute la nivel mondial.
Foarte mulți părinți se întreabă cum să crească un copil cu caracter frumos și valori sănătoase. Sunt multe modele și sisteme educaționale, însă, de departe, cel japonez pare cel mai bun. Copiii japonezi sunt aparte, dând mai mereu dovada de politeţe şi chiar de prietenie.
În această țară se pune accent pe formarea caracterului. Astfel, până la împlinirea vârstei de 10 ani, copiii japonezi nu susțin examene, pentru că primii ani de școală sunt dedicați formării caracterului și a bunelor maniere. Acum, copiii învață să-i aprecieze și să-i ajute pe cei din jur, să ocrotească natura și să dea dovadă de empatie.
Modelul japonez de educație
Unul din secretele succesului japonezilor constă în respectul pentru muncă și pentru propriile valori spirituale. Acestea sunt plasate în centrul preocupărilor copiilor, încă din clasele mici. Aici, relaţia mamă-copil este foarte puternică. Regula principală spune că, până la vârsta de 5 ani, copilul poate face orice doreşte!
Apoi, între 5 și 15 ani, copii merg la școală și se conformează regulilor societății și încearcă să-și găsească scopul în viață. Iar după această vârstă, ei sunt consideraţi egalii părinţilor, dar şi ai membrilor societăţii. Astfel, adolescenții se vor integra mai bine în societate, iar viitorul adult va conştientiza că interesele personale sunt importante, însă nu primează.
Foarte important, cei mici sunt educați încă din primii ani de școală să aibă grijă de curățenia din jur. În școlile nipone nu există femei de serviciu, ci elevii și profesorii se ocupă să-și curețe singuri sălile de clasă, cantina și toaletele. Fiecare are o sarcină precisă și astfel ei sunt încurajați să lucreze în echipă.
Uniformă obligatorie și meniu standard la masa de prânz
În școlile generale și licele japoneze toți copiii poartă uniformă. Dacă băieții au o uniformă în stil militar, fetele poartă o îmbrăcăminte inspirată din portul marinarilor. Apoi, alimentația sănătoasă este o altă regulă de bază a societății, fiind probabil secretul longevității japonezilor.
Mesele copiilor japonezi sunt foarte echilibrate, iar meniul standardizat se servește în clasă. Profesorul servește masa în aceeași sală de clasă, alături de elevi, ceea ce crează o legătură puternică între cadrele didactice și copii.
Teoria și practica merg mână în mână
După terminarea orelor de curs normale, elevii japonezi merg la școala pregătitoare (juku) sau participă la workshop-urile școlilor private. Totodată, mulți participă și la activități extracuriculare. Chiar dacă Japonia este a treia cea mai mare economie a lumii, locuitorii ei pun mare preț pe soft skills și pe abilitățile non-cognitive. Abilitatea ta de a persevera, munca de autoperfecționare și auto-controlul sunt abilități care decid viitorul fiecărui elev japonez.
Putem spune astfel că unul din secretele succesului japonezilor constă în respectul pentru muncă și pentru propriile valori spirituale. Iar acestea sunt plasate în centrul preocupărilor copiilor, încă din clasele mici. Iar aceasta face ca modelul japonez de educație să fie, probabil, cel mai performant și printre cele mai bune din lume.