Dacă te confrunți cu hipokalemie înseamnă că ai nivelul de potasiu scăzut, de care corpul are nevoie pentru a funcționa corect. Afecțiunea este adesea provocată de o pierdere excesivă în tractul digestiv, ca urmare a vărsăturilor, diareii sau utilizării de laxative. Alte cauze includ anumite medicamente și unele afecțiuni suprarenale și genetice.
Potasiul este un electrolit, adică un mineral care poartă o sarcină electrică atunci când este dizolvat în fluidele corpului. Organismul are nevoie de acesta pentru ca celulele, mușchii și nervii să funcționeze corect. Corpul obține potasiu din alimentele pe care le consumi, în timp ce rinichii elimină excesul prin urină, pentru a menține un echilibru adecvat.
Cum se manifestă hipokalemia
Ai nevoie de potasiu pentru ca mușchii, nervii și inima să funcționeze bine. De asemenea, este vital pentru un sistem digestiv sănătos și pentru sănătatea oaselor. Nivelul de potasiu scăzut pot afecta aceste funcții importante, iar în timp pot provoca efecte precum ritmuri cardiace anormale, slăbiciune musculară și chiar paralizie. Totuși, uleiul de nucă neagră are beneficii pentru sănătatea digestivă și imunitară.
Cazurile ușoare de hipokalemie pot să nu cauzeze niciun simptom, dar majoritatea se manifestă prin constipație, palpitații, oboseală extremă, slăbiciune și spasme musculare, furnicături și amorțeală. Cazurile mai severe pot provoca semne precum spasme musculare, crampe musculare, slăbiciune musculară severă, care poate duce la paralizie, tensiune arterială scăzută, amețeli sau leșin, ritmuri cardiace anormale, urinare excesivă și sete excesivă. Nivelul de potasiu scăzut, de obicei, este o urmare a unei pierderi excesive în tractul digestiv. Alte cauze ale hipokalemiei includ tulburările de alimentație, cum ar fi bulimia nervoasă, transpirația excesivă, tulburarea de consum de alcool sau pastilele. Diureticele pot cauza eliminarea unei cantități prea mari de potasiu prin urină. Alte medicamente, cum ar fi insulina, anumite antibiotice și corticosteroizi, tulburări suprarenale, cum ar fi hiperaldosteronismul primar și sindromul Cushing, boala cronică de rinichi, conduc spre această afecțiune. Anumite afecțiuni renale, cum ar fi sindromul Bartter și sindromul Gitelman, cauzează dezechilibre în corp. Rareori, insuficiența de potasiu este provocată de o dietă slabă, astfel că trebuie să ai grijă.
Ce poți face atunci când ai nivelul de potasiu scăzut
Un medica va verifica nivelul de potasiu printr-un test de sânge. În cazul unui adult trebuie să fie cuprins între 3,5 și 5,2 mEq/L (3,5 și 5,2 mmol/L). Nivelurile de potasiu între 3 și 3,5 mEq/L (3 până la 3,5 mmol/L) sunt considerate hipokalemie ușoară. Orice valoare mai mică de 3 mEq/L (3 mmol/L) este considerată a fi severă. Un specialist poate solicita, de asemenea, un panou metabolic de bază sau cuprinzător, adică un grup de teste de sânge care determină funcția renală a corpului și echilibrul electrolitic. Dacă hipokalemia este confirmată, medicul va încerca să determine cauza. În cazul în care nu este clară, poate solicita un test de urină pentru a măsura cantitatea de potasiu.
Dacă te confrunți cu un caz ușor de hipokalemie, un specialist îți va prescrie un supliment de potasiu pe care îl vei lua pe cale orală. Dacă experimentezi o formă mai severă, îți poate administra potasiu prin venă. Ai putea avea nevoie de această schemă de tratament, deoarece un nivelul extrem de scăzut poate provoca ritmuri cardiace anormale, iar în cazul în care suplimentele luate pe cale orală nu funcționează, pierzi mai mult decât poate fi înlocuit cu ajutorul acestora. De asemenea, un medic specialist va trata orice afecțiune care cauzează un nivel de potasiu scăzut.