Prima pagină » Actualitate » Ce poți face dacă ești nemulțumit de recalcularea pensiei: Decizia se ia de la 1 septembrie
Ce poți face dacă ești nemulțumit de recalcularea pensiei: Decizia se ia de la 1 septembrie

Ce poți face dacă ești nemulțumit de recalcularea pensiei: Decizia se ia de la 1 septembrie

10 iun. 2024, 10:47,
în Actualitate

Recalcularea pensiilor ar trebui să nu aducă nicio creștere pentru 2 milioane de români, dar și majorări însemnate pentru alți 3 milioane de pensionari. Întrebarea care se pune este ce poți face dacă ești nemulțumit de recalcularea pensiei? Românii nemulțumiți de banii pe care îi vor primi după recalcularea de pe 1 septembrie se vor putea adresa instanței, pentru rezolvarea problemei.

Ce poți face dacă ești nemulțumit de recalcularea pensiei

Milioane de români vor primi pensii mărite de la 1% la 110 % după recalcularea care va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Media creșterilor va fi de 40%. Vor avea măriri importante, în principal, românii care au muncit pe salariu minim pe economie. Creșterea pensiei va depinde foarte mult de numărul de ani pe care i-ai muncit peste cei 25 necesari ieșirii la pensie.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu susține că 99% din dosarele de la casele de pensii au fost deja analizate și finalizate, iar verificările au fost făcute de câte trei ori pentru a nu apărea erori de calcul. În plus, procesul de digitalizare ar trebui să fluidizeze și mai mult procesul.

Aceasta a dat asigurări și că toate pensiile din România, indiferent de tipul lor, vor fi recalculate. De precizat este că niciun venit nu va scădea, dar vor fi peste un milion de români care vor rămâne cu aceiași bani, dacă în urma recalculării, suma este mai mică decât cea inițială.

În cazul în care românii nu vor fi mulțumiți de banii pe care îi vor primi după recalcularea de pe 1 septembrie, aceștia se vor putea adresa instanței, pentru rezolvarea problemei.

Decizia o va lua instanța

Ministerul Justiției a prezentat un proiect de Ordonanță de Urgență, care, acum, se află în dezbatere publică. Proiectul formulat de Ministerul Justiției cere ca instanțele să trateze aceste cazuri cu prioritate și să justifice deciziile în termen de 15 zile, altfel hotărârile nu vor avea efect.

„Prezenta ordonanță de urgență are în vedere instituirea unor măsuri pentru următoarele categorii de procese, indiferent de natura și obiectul acestora, de calitatea părților ori de instanța competentă să le soluționeze:

cele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor salariale sau de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, inclusiv cele privind obligarea la emiterea actelor administrative sau privind anularea actelor administrative emise pentru acest personal sau/și cele privind raporturile de muncă și de serviciu ale acestui personal;

cele privitoare la stabilirea și/sau plata drepturilor la pensie, inclusiv cele rezultate din actualizarea/recalcularea/revizuirea drepturilor la pensie sau/și cele privind alte prestații de asigurări sociale pentru aceste categorii de personal”, se arată în proiectul de Ordonanță de Urgență.

Proiectul mai stipulează că sesizările menționate la alineatul (1) trebuie judecate cu prioritate, în termen de maximum 60 de zile de la data învestirii Înaltei Curți de Casație și Justiție. Decizia trebuie motivată în cel mult 15 zile de la pronunțare și publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în termen de maximum 5 zile de la motivare.

Așadar, dacă ești nemulțumit de recalcularea pensiei te poți adresa instanței, pentru rezolvarea problemei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`