Având în vedere că acest venit îți oferă doar câteva opțiuni de achiziții, mulți profesori se pot întreba ce poți cumpăra cu prima de carieră didactică, cu toate acestea banii aceștia nu reușesc să acopere pe deplin toate necesitățile unui cadru didactic. În multe cazuri, este nevoie să contribui din fonduri proprii pentru a benefia de produse sau servicii mai diverse.
Profesorii și personalul nedidactic din școli și universități care au fost în activitate în anul școlar 2023-2024 au primit în luna octombrie a acestui an, prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională. Sumele aferente primelor au fost virate pe carduri în a doua jumătate a lunii octombrie și vor putea fi folosite pe o serie de produse, până în octombrie 2025.
Ce poți cumpăra cu prima de carieră didactică
Primele de carieră didactică pot fi utilizate în anumite moduri și sunt supuse unor reguli specifice. Aceste pot fi cheltuite doar pe teritoriul României.
Profesorii au mai multe opțiuni pentru a-și folosi primele de carieră didactică.
Acestea pot fi utilizate pentru următoarele categorii principale de cheltuieli: cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; cheltuieli pentru echipamente IT; cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora; un procent de până la 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică poate fi utilizat pentru acoperirea de nevoi didactice individuale specifice ale cadrelor didactice. Este interesant și ce sporuri se calculează la pensie și cine le primește.
Aceste opțiuni permit profesorilor să-și dezvolte abilitățile profesionale, să-și îmbunătățească echipamentele IT, să-și completeze resursele de învățare și să gestioneze cheltuieli legate de activitatea didactică. Această primă are o valoare nominală de 1.500 de lei net și se acordă într-o singură tranșă până în anul școlar/universitar 2026-2027.
Prima de carieră profesională, pe de altă parte, se acordă personalului nedidactic din învățământ, care are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.
Aceasta se acordă sub formă de cursuri de pregătire profesională și alte categorii de cheltuieli și are un plafon anual de 500 lei/an școlar/universitar.
A fi profesor, care sunt avantajele acestei meserii
Meseria de profesor este adesea privită ca o vocație nobilă, întrucât profesorii joacă un rol crucial în formarea și educarea generațiilor viitoare. Deși mulți oameni au impresia că predarea este o sarcină ușoară, realitatea ese mult mai complexă.
Profesorii se confruntă zilnic cu provocări variate, de la gestionarea diferitelor stiluri de învățare, până la menținerea unui mediu de clasă echilibrat și productiv.
Meseria de profesor cine cu o serie de avantaje, printre care impactul semnificativ asupra generațiilor viitoare și stabilitatea profesională. Profesorii au oportunitatea de a modela viețile elevilor și de a contribui la educația acestora, beneficiind totodată de stabilitate în carieră și de diverse avantaje sociale, cum ar fi vacanțele lungi.
Cu toate acestea, profesia aduce și provocări, precum gestionarea diverselor nevoi și comportamente ale elevilor, cerințe administrative și veniturile variabil eîn funcție de regiune și instituție.
Deși salarizarea nu este mereu la nivelul așteptărilor, având și vouchere de vacanță tot nu este de ajuns pentru efortul depus, mulți profesori se găsesc o mare satisfacție în contribuția lor educațională și în impactul pozitiv asupra elevilor.
Un profesor se întreabă adesea ce poți cumpăra cu prima de carieră didactică pentru că aceasta contribuie la o bună funcționare a unităților de învățământ.