Prima pagină » Actualitate » Ce portofoliu se vehiculează pentru Roxana Mînzatu în Comisia Europeană. Care sunt favoriții Ursulei von der Leyen
Ce portofoliu se vehiculează pentru Roxana Mînzatu în Comisia Europeană. Care sunt favoriții Ursulei von der Leyen

Ce portofoliu se vehiculează pentru Roxana Mînzatu în Comisia Europeană. Care sunt favoriții Ursulei von der Leyen

04 sept. 2024, 15:20, 1 ,
Simona Ciobanu în Actualitate

Roxana Mînzatu, împreună cu candidați din Grecia și Bulgaria, este luată în considerare pentru portofoliul politicii de coeziune. Deși nu este cel mai spectaculos portofoliu, coeziunea este crucială, gestionând aproximativ o treime din bugetul UE și administrând programe de finanțare care sprijină alte portofolii, potrivit Politico.

Săptămâna viitoare, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, urmează să anunțe repartizarea portofoliilor pentru cei 26 de comisari propuși pentru noua echipă.

Politico subliniază că procesul este complicat, deoarece von der Leyen trebuie să echilibreze politicile, geografia și genul în atribuirea portofoliilor. În timp ce liderii naționali și candidații lor fac lobby intens, atât în spatele ușilor închise, cât și în public, pentru a influența decizia finală.

În următorii cinci ani, von der Leyen va prioritiza portofolii precum Competitivitatea, Apărarea și Extinderea. De asemenea, portofoliile care controlează finanțele UE – cum ar fi Bugetul, Coeziunea și Serviciile financiare – sunt foarte dorite de capitalele europene.

În acest context, Roxana Mînzatu ar putea fi o candidată favorită pentru portofoliul Coeziunii.

Cum vor fi repartizate portofoliile și cine sunt favoriții Ursulei von der Leyen

Economie: Printre numele luate în calcul se numără Raffaele Fitto, Magnus Brunner, Tomaž Vesel, Piotr Serafin, Michael McGrath, Jozef Síkela, Maria Luís Albuquerque și Wopke Hoekstra. Economia este un portofoliu foarte râvnit, iar mulți miniștri de finanțe actuali și foști sunt în cursa pentru acest rol. Deși există mai multe portofolii cu elemente economice, nu toți candidații vor fi mulțumiți.

Apărare: Valdis Dombrovskis și Thierry Breton sunt considerați pentru acest rol, care, deși a pierdut din strălucirea inițială, ar putea deveni esențial dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA.

Agricultură: Christophe Hansen, Wopke Hoekstra și Costas Kadis sunt numele vehiculate pentru acest portofoliu. Von der Leyen va căuta un candidat mai performant decât actualul comisar pentru agricultură, Janusz Wojciechowski.

Comerț: Wopke Hoekstra, Jessika Roswall și Michael McGrath sunt considerați pentru acest portofoliu, care, deși nu la fel de dorit ca în trecut, rămâne important.

Tehnologie: Henna Virkkunen și Maria Luís Albuquerque sunt luate în considerare pentru portofoliul tehnologiei și inovării, dat fiind trecutul lor profesional relevant.

Energie/Climă: Jozef Síkela, Julian Popov, Dan Jørgensen și Teresa Ribera sunt menționați ca posibili candidați, fiecare având o experiență vastă în acest domeniu.

Extindere: Valdis Dombrovskis și Olivér Várhelyi sunt numele luate în calcul pentru un portofoliu dedicat extinderii UE, care a devenit o prioritate după invazia Ucrainei de către Rusia.

Coeziune: Roxana Mînzatu, Apostolos Tzitzikostas și Ekaterina Zaharieva sunt posibili candidați pentru portofoliul Coeziunii, care ar putea fi redenumit „Investiții regionale” pentru a reflecta o Comisie axată pe investiții.

Roxana Mînzatu a declarat recent că, deși portofoliul nu este decis pe bază de preferințe, ea intră în această cursă cu încredere și experiență profesională solidă. Mînzatu a subliniat că, deși a fost inițial orientată către un portofoliu economic, decizia finală depinde de negocierea României și de prioritățile Comisiei Europene.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *