Prima pagină » Sanatate » La psiholog » Covid-19: nu porți o mască? Ce spune asta spune despre personalitatea ta
Covid-19: nu porți o mască? Ce spune asta spune despre personalitatea ta

Covid-19: nu porți o mască? Ce spune asta spune despre personalitatea ta

30 iul. 2020, 08:17,
în Sanatate

Ce personalitate ai daca nu porti masca? Conform a două studii poloneze, cei care refuză să poarte o mască protectoare au o personalitate narcisistă, psihopatică și machiaveliană.

Ce personalitate ai daca nu porti masca?

Spune-mi dacă porți masca protectoare și îți voi spune cine ești cu adevărat! În orice caz, asta sugerează două studii poloneze. Potrivit cercetătorilor care au efectuat aceste analize, există o legătură între purtarea unei măști pentru combaterea epidemiei Covid-19 și trăsăturile de personalitate individuale. Prin analizele lor, ei au descoperit că oamenii narcisici, psihopați și machiavelieni poartă mai puține măști decât ceilalți și respectă mai puțin măsurile de distanțare socială. Descoperiri publicate pe 21 iulie în revista Personality and Individual Differences, informeaza Sante Magazine.

Primul studiu realizat în Polonia a fost realizat pe 755 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 78 de ani. În primul rând, cercetătorii au încercat să îi identifice pe cei din panoul care au prezentat semnele triadei întunecate – combinația de trăsături de personalitate narcisistă, psihopatică și machiaveliană. Astfel, ei au descoperit că cei care prezintă aceste trăsături de caracter consideră că sunt mai vulnerabili la virus, dar sunt mai puțin dispuși decât alții să respecte măsurile de prevenire. Acestea tind să isi asume mai multe riscuri și au o viziune pe termen scurt.

Caracterul nu este totul

Un alt studiu, tot polonez, confirmă aceste prime descoperiri. În cadrul lucrărilor, cercetătorii au intervievat 236 de persoane care trăiesc în Polonia cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani, la sfârșitul lunii aprilie. Ca și în cazul cercetărilor anterioare, participanții au fost supuși la două evaluări pentru a stabili din nou dacă au aparținut acestei celebre triade negre.

Vestea bună este că personajul nu este totul și atunci depinde de toată lumea să se adapteze la epidemie. Cercetătorii au indicat în special că modul în care indivizii au perceput situația de sănătate a influențat comportamentul lor mai mult decât trăsăturile lor de caracter.

Evident, personalitatea fiecărei persoane nu este singurul factor de luat în considerare în capacitatea de a respecta instrucțiunile. În viitor, studiile ar trebui să privească și nivelul de studiu, cunoștințele medicale generale ale oamenilor, nivelul de neîncredere în guvernanti etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *