Ce pericole prezintă cuptoarele cu microunde. Prezent în aproape orice bucătărie modernă, ne uşurează treaba, dar cât este de sigur? Folosirea lui în pregătirea meselor ne lasă suficient timp liber şi pentru alte activităţi. Și totuși, în ultima vreme, în jurul cuptorului cu microunde planează foarte multe controverse. Așadar, este sau nu periculos cuptorul cu microunde și cum ne-ar putea afecta sănătatea?
Astăzi, cuptorul cu microunde reprezintă cea mai rapidă și convenabilă modalitate de a încălzi mâncarea. Și totuși, în ultima vreme, cercetătorii au evidențiat că folosirea lui are și efecte secundare nedorite. Și aceasta datorită unui mic dispozitiv, numit magnetron. Acesta converteşte electricitatea primită în unde radio de scurtă frecvenţă. Iar undele respective afectează direct moleculele de apă din alimente care produc căldură.
Magnetronul este un tub special care produce energie pentru microunde. A fost creat de doi oameni de știință în Al Doilea Război Mondial. Abia după câțiva ani, microundele au fost folosite pentru a găti alimente.
Ce pericole prezintă cuptoarele cu microunde
Trebuie să va asigurați întotdeauna că nu va aflați în apropierea cuptorului cu microunde atunci când este pornit. Dar iată care sunt efectele secundare ale microundelor, confirmate de numeroase studii:
– Sistem imunitar slăbit
– Sensibilitate mai mare la boli
– Defecte la naștere
– Reducerea rezistenței la infecții virale și bacteriene
– Cancer
Ce efecte negative au asupra alimentelor
Pe de altă parte, cuptorul cu microunde poate avea efecte negative și asupra alimentelor. Dintre acestea amintim:
– elimină substanțele nutritive din alimentele noastre.
– radiațiile din aceste cuptoare deformează și distrug moleculele din alimente. Astfel, se ajunge chiar la crearea de compuși radioactivi dăunători.
Ce pericole prezintă cuptoarele cu microunde. Un studiu efectuat de către Search for Health a arătat că microundele au avut următoarele aspecte la participanți:
– Hemoglobina redusă care a condus la condiții anemice,
– Creșterea semnificativă a nivelului de colesterol,
– Leucocite crescute, indicând leziuni ale celulelor și intoxicații,
– Laptele matern pus la microunde a fost lipsit de 96% din anticorpii săi.
Chiar și atunci când este închis, cuptorul cu microunde vă expune la niveluri periculoase de câmpuri electromagnetice. Iar acestea intră în organism și duc la grave probleme de sănătate. Si totuși, nu putem nega faptul că acestea sunt cea mai rapidă și convenabilă modalitate de a încălzi mâncarea. Însă, sănătatea proprie și a familiei ar trebui să fie întotdeauna prioritatea dvs.
Sfaturi pentru folosirea cuptorului cu microunde
– ai grijă ce recipiente sau ambalajele introduci în cuptor. Unele eliberează produse chimice care îți pot afecta sănătatea,
– reîncălzește bine alimentele la temperatură ridicată cu scopul de a ucide toate bacteriile,
– stai la o cel puțin 1,8 m de cuptor când funcționează,
– nu încălzi apă sau lichide prea mult timp
– nu utiliza cuptorul mai mult de 3 minute când încălzești ceva,
– nu reîncălzi niciodată laptele copilului într-un astfel de cuptor. Folosește cuptorul clasic sau unul electric,
– șterge cuptorul cu apă și detergent special sau cu unul blând,
– nu găti pui umpluţi în cuptorul cu microunde,
– nu găti ouă întregi fiindcă explodează. Poți găti doar omletă,
– când încălzești mâncarea la microunde caserola trebuie acoperită, dar lăsat un spațiu pentru ieșirea aburului.
Așadar, dacă știi ce pericole prezintă cuptoarele cu microunde, ar trebui să fii mai atent. Într-adevăr, folosirea lui e mai comodă, înspă poate avea urmări grave.