Prima pagină » Actualitate » Ce pensii au magistrații? Când ies la pensie acești ”speciali” ai României

Ce pensii au magistrații? Când ies la pensie acești ”speciali” ai României

24 nov. 2023, 11:49, 3 ,
în Actualitate

Pensiile magistraților, dar și vârsta de pensionare au făcut obiectul a numeroase articole de presă. Există o parte care consideră că acești ”speciali” sunt îndreptăţiţi să iasă la pensie mai devreme, dar majoritatea consideră că o pensionare la o vârstă de 40-50 duce la o lipsă de experiență în domeniu.

În altă ordine de idei, tot de actualitate este faptul că la nivel decizional, există o dezbatere intensă despre majorarea pensiilor oamenilor din ianuarie, respectiv septembrie 2024.

Ce pensii au magistrații?

În timp ce alte schimbări referitoare la pensiile militarilor, polițiștilor, angajaților din diplomație sau serviciilor secrete au fost acceptate fără a întâmpina opoziția Curții Constituționale, cele care privesc magistrații au fost contestate vehement de aceștia, iar deciziile Curții au confirmat poziția lor. O proporție semnificativă a judecătorilor CCR beneficiază ei înșiși de pensii speciale.

Astfel, magistrații au reușit să-și păstreze în mare măsură privilegiile conferite de lege sau să le amâne pentru perioade extrem de lungi. Cele mai notabile discrepanțe între aceștia și ceilalți pensionari speciali se referă la modul de calcul al pensiei și vârsta de pensionare.

În contrast cu ceilalți beneficiari ai pensiilor speciale, cum ar fi militarii, ale căror pensii sunt calculate pe baza a 65% din media salariilor brute pe ultimele 12 luni, magistrații beneficiază de o bază de calcul echivalentă cu 85% din salariul brut al ultimelor 48 de luni.

Pe de altă parte, în timp ce vârsta de pensionare pentru magistrați este proiectată să atingă pragul de 60 de ani abia în 2062, adică peste 38 de ani, pentru ceilalți beneficiari de pensii speciale, cum ar fi militarii, se preconizează că vârsta de pensionare de 60 de ani va deveni standard până în 2030.

Pensiile magistraților, o povară pentru bugetul național

Pensiile speciale reprezintă o povară financiară semnificativă pentru statul român, totalizând aproximativ 2,4 miliarde de euro anual. Din această sumă, 1,8 miliarde de euro sunt alocate pensionarilor din Ministerul Apărării Naționale (MApN), Ministerul de Interne și serviciile secrete, în timp ce restul se distribuie către cei peste 10.000 de magistrați, pensionari, funcționari publici, parlamentari și personal conex din sistemul judiciar. Dintre aceștia, aproximativ 5000 sunt foști magistrați, beneficiind în medie de pensii de 4300 de euro lunar.

Cea mai mică pensie specială a judecătorilor potrivit noii legi: 3.710 euro net/lună
Membru CSM- acum o pensie netă de 42.709 lei/lună, după o pensie de 38.524 lei/lună ( 7.700 euro/lună).
Judecător ICCJ- acum o pensie netă de 34.077 lei/lună, după o pensie de 30.851 lei/lună ( 6.620 euro/lună).

Principalele schimbări aduse legislației privind pensiile magistraților includ o modificare semnificativă în ceea ce privește baza de calcul a pensiilor speciale. Anterior, aceasta era stabilită la 80% din media salariilor brute și a sporurilor pe ultimele 48 de luni (4 ani) de activitate, dar acum se ține cont doar de ultima lună de activitate.

Începând din ianuarie 2024, vârsta de pensionare pentru magistrați va fi de 47 de ani și 4 luni, condiționată de existența a cel puțin 25 de ani de vechime în specialitate. Această vârstă va crește anual cu câte patru luni, atingând 60 de ani în 2062.

O altă modificare notabilă vizează creșterea bazei de calcul a pensiilor pentru personalul auxiliar din parchete și instanțe, de la 65% la 80% din media salariilor lunare brute și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate.

În ceea ce privește partea de necontributivitate a pensiei, aceasta va fi impozitată progresiv, cu cote cuprinse între 10% și 20% pentru partea de pensie care depășește salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

De asemenea, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate depăși 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Pentru magistrații care nu se pensionează la împlinirea celor 25 de ani în sistem, se prevede o majorare a pensiei cu 1% pentru fiecare an în care rămân în sistem.

Comentarii
  • toti suntem egali, dar magistratii sunt mai egali decat nonmagistratii

  • Magistratii sunt bugetari de lux. Banii pentru luxul lor sunt luati din saracia noastra.

  • Niste corupti mediocri,politizati, mituiti,chiar analfabeti avem destule exemple sunt magistratii de astazi. Varsta de pensionare de 47 ani la acesti asa zisi magistrati trebuie sa fie egala cu varsta de pensionare pentru noi toti ,fara DISCRIMINARE. Pensie speciala ar trebui sa fie de cel mult 1000 euro!!!!!! Astia nu muncesc, nu au stres, nu lucreaza in conditiitoxice,vatamatoare,periculoase,dosare care se amana ani de zile,sentinte date la comanda pe mita,pile politice. Nu meritaaaaaa,ei si au facut legea ca….. justitia e ,,dreapta” in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *