Mulți se întreabă ce pensie primești dacă ai cotizat doar 10-15 ani, adică pentru o perioadă mai scurtă. În România, sistemul public de pensii oferă o pensie minimă pentru cei care nu au atins stagiul complet de cotizare, dar au contribuit un anumit număr de ani.
Pensia de stat în România este direct proporțională cu stagiul de cotizare și contribuțiile plătite de-a lungul timpului. Conform legislației actuale, stagiul minim de cotizare este de 15 ani pentru a beneficia de pensia pentru limită de vârstă. Cu toate acestea, chiar dacă ai cotizat mai puțin de 15 ani, poți avea dreptul la pensia minimă sau, în anumite condiții, la alte forme de sprijin, cum ar fi indemnizația socială pentru pensionari.
Ce pensie primești dacă ai cotizat doar 10-15 ani?
Sistemul public de pensii din România este unul dintre pilonii fundamentali ai asigurării sociale, dar pentru mulți dintre noi apare o întrebare firească: ce pensie primești dacă ai cotizat doar 10-15 ani? Indiferent de circumstanțe, fie că ai lucrat o perioadă scurtă, fie că ai avut întreruperi în activitate, este important să știi ce drepturi ai și ce opțiuni sunt disponibile pentru tine.
Cei cu vechime cuprinsă între 10-15 ani, în momentul în care ajung la vârsta pensionării, vor primi 40% din salariut brut pe țară și pentru fiecare an de vechime se adaugă câte 1%.
Înainte de adoptarea legii, nu exista nicio diferențiere în funcție de anii lucrați între beneficiarii de pensie minimă. Se poate ajunge la situația în care o persoană care a lucrat 12 ani să aibă aceeași pensie ca unul cu 35 ani de experiență, dar pe salariul minim. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe țară la care se adaugă câte 1% pe anii lucrați.
Cei care au cotizat mai puțin de 15 ani pot beneficia de indemnizația socială pentru pensionari, numită și pensia minimă garantată. Aceasta este o sumă fixă, stabilită de stat, pentru a sprijini persoanele cu pensii mici sau care nu au acumulat un punctaj suficient de mare.
De exemplu, în 2024, pensia minimă garantată este de 1.125 de lei. Dacă suma calculată în funcție de contribuțiile tale este mai mică decât această valoare, statul îți va asigura diferența, astfel încât să primești cel puțin această pensie minimă.
Cum poți calcula singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă
E foarte important de știut că poți să îți calculezi singur câte puncte de pensie obții după fiecare lună de muncă. Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza ca calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei. Iată și ce valoare are pensia de urmaș.
Spre exemplu dacă ai un câștig brut de 6.991 de lei îl împarți la 6.789 de lei și rezultă 1.02978 puncte pe luna respectivă, utilizânu-se cinci zecimale. Apoi se adună, se împart la 12 luni și rezultă punctajul anual.
Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VRR) care e de 81 de lei din 2024. De exemplu dacă ai acumulat 35 de puncte în 35 de ani de muncă, vei înmulți 35×81 și rezultă o pensie brută de 2.835 de lei, după care se mai adaugă și punctele de stabilitate care diferă în funcție de anii lucrați. Așadar, acum știi ce pensie primești dacă ai cotizat doar 10-15 ani.