Prima pagină » Actualitate » Ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani: Cât încasează lunar de la stat
Ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani: Cât încasează lunar de la stat

Ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani: Cât încasează lunar de la stat

29 ian. 2025, 09:42,
în Actualitate

Tot mai mulți românii încep să economisească și sunt tot mai îngrijorați când vine vorba despre anii bătrâneții. Tinerii aflați la început de carieră se gândesc deja la pensia pe care o vor avea. Tocmai de aceea, mulți români vor să știe ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani.

Ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani

După 40 de ani de muncă în România, cu un salariu mediu de 5.300 de lei, un pensionar ar putea primi o sumă de bani aproape egală cu salariul pe care l-a avut în timpul carierei.

Din start, din Pilonul I, pensia va fi în valoare de 2.800 de lei. Mai departe, suma va fi completată din banii din Pilonul 2 de pensii private obligatorii și se ajunge la un venit lunar de 4.100 de lei.

Aici, se mai pot adăuga alți bani în cazul în care s-a contribuit și la Pilonul 3 de pensii facultative. Dacă s-a făcut acest lucru, în ultimii zece ani, cu o sumă egală cu cea din Pilonul 2, vor mai fi în plus alți 320 de lei.

Suma ar putea crește, dacă românul a contribuit 20 de ani în loc de zece, la aproximativ 720 de lei. În acest fel, ar putea ajunge la o pensie egală cu salariul din timpul anilor de muncă.

„Pilonul 1 este pe marginea prăbușirii, în mod foarte demagogic este prezentat ca un mecanism bazat pe solidaritatea intergenerațională. De fapt, vedem că un astfel de sistem care ia de la cei care contribuie azi ca să dea la cei care beneficiază azi – rupe principiul responsabilității individuale”, a declarat economistul Radu Nechita.

Românii sunt interesați de Pilonul 3 de pensii

Pilonul 3 de pensii a atras undeva la 133.000 de oameni în anul 2024. Acesta reprezintă un număr record când ne referim la clienți noi, arată datele Asociației pentru Pensiile Administrate Privat din România.

De asemenea, specialiștii spun că acești români au vârsta între 30 și 35 de ani, însă și tinerii aflați la începutul carierei au început să fie din ce în ce mai interesați. În total sunt 830.000 de români înscriși la Pilonul 3 de pensii.

„Dorința de a-și menține nivelul de trai și dorința de a avea venituri la un nivel cel puțin comparabil cu cele din timpul vieții active, dacă ne uităm la valoarea pensiei medie, raportată la valoarea salariului mediu – vedem că este un decalaj semnificativ de câteva zeci de procente. Acele 10 de procente care trebuie compensate sau dacă își dorești să fie compensate pot fi făcute cu Pilon 3”, a precizat Adrian Negru, director general fond de pensii private facultative.

La Pilonul 3 de pensii facultative pot contribui toți românii: de la salariați sau cei cu activități independente, dar și angajatori. În prezent, contribuțiile la Pilonul 3 sunt deductibile în limita a 400 euro pe an.

Interesul crescut pentru astfel de venituri vine și pe fondul problemelor pe care le ridică actualul sistem public de pensii. În prezent, raportul dintre numărul mediu al pensionarilor și cel al salariaților este 8 la 10, dar problemele se vor acutiza în următorii ani, când o mare parte din așa numita „generație a decrețeilor” va ieși la pensie.

Așadar, mulți români vor să știe ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani.

Comentarii
  • adevarul care ne zbarleste parul

    Nu mai raspanditi minciunile fabricate de ticalosii care administreaza pe comisioane mari pilonul 2 si pilonul 3 !
    In primul rand, pilonul 2 functioneaza ca o banca.La fel si pilonul 3. Nu-ti da pensie indiferent cat traiesti. Primesti o suma fixa, ca la banca. Poti sa o iei toata, sau sa o esalonezi pe 10 ani, e treaba ta. Dar alti bani nu mai vezi.
    Pilonul 1 este de tip asigurari. Primesti pensie de acolo cat traiesti.
    In al doilea rand, dati sumele corecte, calculate conform legii in vigoare!
    Sa facem calculele. 5300 net este salariul mediu net pe economie. In 40 de ani aduni 40 de puncte. Dar mai ai si punctele suplimentare pentru vechime peste 25 de ani : 5*0.5+5*0.75+5*1=11.25. Deci in total ai 51.25 puncte. Ori 81 de lei punctul fac 4151 lei brut – pensie din pilonul 1. Scazi impozitul de 10% din ce trece de 3000 si ai netul : 4036 lei bani in mana din plilonul 1.

  • adevarul care ne zbarleste parul

    Mie nu-mi convine Pilonul 2. De ce trebuie sa platesc obligatoriu la el?
    Pilonul 2 functioneaza ca o banca. Depui si la urma retragi suma depua plus dobanda. Asadar nu primesti de la ei pensie cat traiesti! Nu! Primesti o suma fixa. Ca la banca. Poti sa o iei pe toata odata, sau sa o esalonezi, dar dupa ce ai luat-o nu mai primesti un ban.
    Pai nu-mi convine. Pilonul 2 are randamente proaste. Ticalosii care-l adminstreaza nu fac decat sa imprumte statul din banii nostrii, si din dobanda la imprumut isi trag comisioanele lor. Pai eu pot sa imprumut statul in nume propriu, prin depozite la Trezorerie, nu am nevoie de intermediari! E direct. Comisionul lor il incasez eu.

  • Spun astia de la Pilonul 2 si 3 ca Pilonul 1 este nesustenabil.
    Este nesustenabil pentru ca toate pensiile speciale, de serviciu, etc, intr-un cuvant toate pensiile date fara contributivitate sunt platite din pilonul 1. Deci parte din banii pe care-i dai acum la stat pentru fondul de pensii sunt folositi pentru a plati pensii unora care nu au contribuit la fondul de pensii!
    Cheltuielile trebuiesc separate! Pilonul 1 trebuie sa ramana exclusiv pentru pensiile pe contributivitate. Tot ce este pe necontributivitate trebuie platit separat, din alta coloana, cu suma facuta publica. Ca sa stim si noi cu cat finantam pensiile de lux ale privilegiatilor.

  • Eu le-am cerut sefilor de la Pilonul doi sa-mi explice de ce randamentul pilonului este sub rata inflatiei. N-am primit nici un raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 februarie 2025
15 februarie 2025