Multă lume se întreabă ce pensie primește un român care nu a muncit o zi în viața lui, însă după ce îndeplinește condițiile de vârstă. Surprinzător, persoanele aflate în această situație vor avea parte de un venit sigur, ce-i drept nu prea consistent. Nu în ultimul rând, cele mai multe pensii urmează a fi majorate de la 1 ianuarie 2025, așadar și indemnizația socială.
Banca Națională a României a făcut un anunț important despre pensiile românilor, după ce a fost publicată rata inflației la care s-a ajuns în iulie. Astfel, s-a aflat și ce pensii vor primi românii care nu au vechime în câmpul muncii, după recalculare.
Ce pensie primește un român care nu a muncit o zi în viața lui
Adeverințele cu pensiile recalculate sunt distribuite în perioada 15-31 august. Banca Națională a României a anunțat care pensionari primesc 400 de lei în plus la pensie imediat după recalculare. Totodată, de la 1 septembrie, aproximativ 3 milioane de pensionari vor lua o pensie mai mare cu 40%. Venitul mediu al persoanelor vârstnice din România, la acest moment, este de 2.200 de lei. Pentru această categorie de cetățeni, pensia va fi majorată cu aproape 1.000 de lei.
De cealaltă parte, sunt și pensionari care nu vor primi nimic în plus la pensie la recalcularea de la 1 septembrie. Aceștia vor fi luați în considerare la indexarea de la 1 ianuarie, când toți pensionarii vor avea parte de o majorare a pensiilor.
Pensionarii care nu au avut carte de muncă și care nu au figurat ca angajați vor avea și ei parte de o majorare a pensiei, cei drept cu un procent mic. Astfel, pentru pensionarii care au pensie de 1.281 de lei (indemnizație socială), creșterea pensiei este de 96 de lei, așadar de la 1 ianuarie aceștia vor primi 1.377 de lei.
Rata anuală a inflaţiei a urcat, în luna iulie 2024, la 5,42%, de la 4,94% în iunie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Din păcate, serviciile au ajuns la o scumpire de aproape 9%, iar produsele nealimentare la 7%.
Cum se calculează indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2025
Calculul pentru indexarea pensiilor presupune o formulă simplă. Procentul de majorare a venitului se calculează din suma dintre rata inflației și 50% din creșterea brută a salariului mediu. Astfel, inflația este de 5,4%, iar creșterea brută ar putea fi în jur de 4%. Astfel, indexarea ar putea fi în jur de 7,5%.
În situația aceasta, de la 1 ianuarie 2025, vom avea următoarele creșteri ale pensiilor:
– Pentru pensionarii care au pensie de 1.281 de lei (indemnizație socială), creșterea pensiei este de 96 de lei;
– Bătrânii care au pensie de 2.000 de lei, vor beneficia de o creștere de 150 lei;
– La cei care au 3.000 de lei, creșterea va fi de 225 lei;
– La 4.000 de lei, creșterea va fi de 300 lei;
– Pensionarii care încasează 5.000 de lei, vor beneficia de o creștere de 380 de lei.
Potrivit datelor de la Casa Națională de Pensii, numărul pensionarilor care au peste 5.000 de lei pensie este de numai 200.000.
Păi cum cred cei din guvern că vor mai dori tinerii să se angajeze cu carte de muncă sau că patronii vor plăti mai mult decât salariul minim pe economie ? Salariul minim inseamnă contribuție minimă, diferența bani negri, din banii negri o parte îi pui într-un cont , îi investești sau îi aduni, la vârsta pensionării, iei pensia minimă sau ajutorul social de 1400 lei și te mai bucuri de ce ai adunat din bani negri.
Inteleg ca noua lege a pensiilor s-a facut bazandu-se pe contributivitate. Ce s-a intamplat cu pensiile uriase ale magistratilor care nu au cotizat o zi macar?
Pensiile magistraților sunt așa: la pensia din contributivitate, statul contribuie cu o sumă care este cam 20% din suma pe contributivitate. Dacă îți închipui că prin scăderea pensiilor de serviciu se vor mări pensiile celorlalți te înșeli. Pensiile ar putea crete prin tăierea pensiilor pt putorile car nu au minim 15 ani lucrați și prin tăierea ajutoarelor sociale dar asta nu se va intampla pt că alegerile se câștigă la țară nu în oraș adică pe banii noștri sunt plătiți puturoșii din bufet ca să voteze leprele din fruntea țării, acum înțelegi de ce lozinca pe care o flutură niște proști cum că: aveți grijă ce votati, este o tâmpenie ?
Pensii pt cei care nu au muncit o zi in viata lor.
De ce mai exact au leprele astea pensii ?
Ce au facut o viata intreaga?
Nu au contribuit cu un cent la fond.
Incurajati statul degeaba cu legile voastre de cacat.
@Adi și celorlalți
alegerile se câștigă la țară nu în oraș adică pe banii noștri sunt plătiți puturoșii din bufet ca să voteze leprele din fruntea țării, acum înțelegi de ce lozinca pe care o flutură niște proști cum că: aveți grijă ce votati, este o tâmpenie ? Înțelegi de ce e mare bătaie ca partidele să aibă cât mai mulți primari de partea lor ?
1. De ce la vechime 25% in condition grele ne dau pensie social?
2. De ce nu ne ia in consideratie 7 ani cresterea copiilor gemeni ?
Cu ce vom trai dupa ce am contributing si am suportat restructurari si conditiile anilor 70 -2000 ?