Prima pagină » Cultural » Ce pensie primește Florin Piersic, după șapte decenii de carieră. Suma este una modestă

Ce pensie primește Florin Piersic, după șapte decenii de carieră. Suma este una modestă

14 mai 2024, 08:40,
în Cultural

S-a aflat ce pensie primește Florin Piersic după o viață de om petrecută pe scenă. Un nume emblematic al scenei românești, Florin Piersic, se remarcă printr-o carieră de peste șase decenii, presărată cu roluri memorabile și aprecieri meritate.

Deși este considerat o legendă a cinematografiei românești, marele actor primește o pensie modestă din partea statului român.

Ce pensie primește Florin Piersic, după șapte decenii de carieră

Cu toate că a cunoscut succesul pe scenă și ecran, Florin Piersic nu s-a considerat niciodată un om bogat. El a vorbit adesea despre modestia sa materială, menționând chiar și singurul lux pe care și l-a putut permite.

Născut pe 27 ianuarie 1936, Florin Piersic a avut o tinerețe activă, dedicându-se sportului la Cluj-Napoca, unde a jucat baschet și volei. Cariera sa sportivă s-a oprit brusc din cauza unei accidentări la genunchi, moment care l-a determinat să se îndrepte spre o altă pasiune, actoria. A urmat o cale artistică de succes, devenind unul dintre cei mai apreciați și iubiți actori din România.

Veniturile lui Florin Piersic din pensie și indemnizație totalizează 4.700 de lei lunar, o sumă modestă pentru un artist care a susținut peste 1200 de spectacole în ultimii 15 ani. Deși a jucat în numeroase filme de excepție, inclusiv înainte de Revoluție, Piersic nu a reușit să strângă o avere considerabilă. Singura sa investiție semnificativă a fost un teren în apropierea Cluj-Napoca, unde și-a construit o cabană.

„(Niciodată nu ai vorbit despre banii… nu ai părut avid după bani) Pentru că nu am avut! Aici e chestia. Noi eram la un film, filmul se dădea după ce se petrecea un sfert din filmări…îți dădea un avans din contract. Contractul era de 40.000 pentru un rol principal, așa era atunci. 20.000 de lei era impozitul pe care trebuia să îl plătești statului. 18-20.000 era impozitul.

Niciodată nu am spus nimănui: ‘Dar eu cât primesc acum?’. (Care este cel mai mare lux pe care ți l-ai cumpărat, permis, făcut?) Lux? Nu știu dacă lux, pentru că nu mi-am cumpărat nimic de lux. Dar pot să-ți spun că unul dintre lucrurile pe care zic că a fost bine că le-am cumpărat… a fost o zi în care m-am dus și am văzut un om cosind. (…) Un teren într-un sat din munți, de lângă Cluj, la 28 de kilometri. (…) Mi-ai spus ce mi-am permis? Mi-am permis să cumpăr locul ăla. (…) Ăla e cadoul pe care mi l-am făcut eu, cabana de lângă Cluj. Unde acum când mă duc îmi face plăcere”, a povestit Florin Piersic în podcastul Fain&Simplu cu Mihai Morar.

Ce avere a adunat Florin Piersic

Potrivit informațiilor oferite de Capital, averea lui Florin Piersic include o casă cochetă situată în Cluj-Napoca, unde locuiește în prezent, precum și un alt imobil în aceeași localitate. Pe lângă cabana construită personal, actorul mai deține o vilă și în București.

De-a lungul vieții sale, Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a cunoscut iubirea de trei ori, oficializând relațiile prin căsătorie. Prima sa căsătorie a fost cu Tatiana Iekel, din 1962 până în 1974, urmată de mariajul cu Anna Szeles, care a durat din 1975 până în 1985. Din 1993, este căsătorit cu Anna Torok. Cu toate acestea, marele actor nu a ascuns niciodată că a avut numeroase relații și iubiri în afara căsătoriilor, una dintre ele fiind chiar cu soția unui fost fotbalist de la U Cluj.

Florin Piersic are o pensie modestă pentru anii pe care i-a petrecut pe scenă. Acum, acesta se află internat după ce a avut mai multe probleme de sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *