Stagiul minim de cotizare obligatoriu pentru românii care își doresc să iasă la pensie este de 15 ani. Românii care decid să se pensioneze după completarea stagiului minim obligatoriu trebuie să știe că pensia va fi diferită, având la bază salariul încasat.
Legea pensiilor s-a modificat la începutul lunii septembrie a anului 2024, atunci când au primit sume mai mari la pensie persoanele care au avut un stagiu de cotizare apropiat de cel complet, care este de 35 de ani. Cu toate acestea, există și români care au lucrat doar 15 ani, atingând astfel stagiul minim de cotizare.
Ce pensie primesc românii care au lucrat doar 15 ani
O persoană care cotizează în continuare a simulat ce pensie ar primi după împlinirea celor 15 ani de muncă asimilați până în prezent.
Această persoană a reușit să asimileze un total de 85 de puncte, număr care trebuie împărțit la 12, potrivit newsweek.ro. După acest calcul, rezultatul trebuie înmulțit la valoarea punctului de referință care este de 81 de lei.
Valoarea punctului de referință ar fi trebuit să se majoreze la 1 ianuarie 2025, ajungând la 91 de lei, însă indexarea pensiilor a fost amânată, așa că valoarea a rămas la 81 de lei.
Astfel, o persoană care are 85 de punte va calcula astfel pensia: 85:12= 7,08333×81=574 de lei.
Deși pensia rezultată este de 574 de lei, persoanele care au realizat un stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi pensia minimă sau indemnizația socială. Pensia minimă este de 1.281 de lei. Astfel, persoana care a simulat pensia pentru 15 ani de muncă ar fi ieșit la pensie cu 1.281 de lei, statul acoperind pensia contributivă de 574 de lei până la valoarea pensiei minime de 1.281
de lei. În acest mod statul ar fi suplimentat pensia persoanei cu 707 lei. Datele arată că aproximativ 1 milion de pensionari primesc diferite sume de bani de la stat pentru a ajunge la pensia minimă de 1.281 de ei.
Cum se acordă pensionarilor punctele de stabilitate
Punctele de stabilitate se acordă pensionarilor care au atins un stagiu de cotizare contributiv de peste 25 de ani.
Pensionarii care au muncit între 25 și 30 de ani vor primi 0,50 puncte pentru fiecare an în care au continuat să cotizeze. Persoanele care au muncit între 30 și 35 de ani vor primi 0,75 puncte pentru fiecare an realizat, în timp ce persoanele care au muncit peste 35 de ani vor primi câte un punct de stabilitate pentru fiecare an, potrivit cnpp.ro.
Bataie de joc. Cotizeaza omul 15 ani, pragul
minim, dar nu primeste nici cat unul care nu a muncit deloc, care primeste ajutor social 1280. Incredibil, ce inteligent a gandit acest sistem?
Fraierii muncesc și trântori trăiesc
Sistemul de pensii în România este conceput de niște ” Doctori ” specialiști în economie de o prostie fără limite. De ce să muncești când statul îți asigură azi 1280 de lei ? Cel care a lucrat 15 ani trebuie primească o pensie de cel puțin 2000 de lei, sau cel care nu a lucrat să primească atât cât îi trebuie pentru o pâine zilnic. Atât. Altfel putorile vor rămâne în continuare putori.
Chipurile tot statul este „generos”. Dar a avut grijă ca înaintea alegerilor din toamnă să umfle la 1281 lei indemnizația socială,pentru clientela politică, electorală, dar nu a urcat firesc punctul de pensie la 91lei în ianuarie 2025
Propunerea mea , pentru o separație între pensia pentru muncă și cea de nemunca, astfel: 5 milioane pentru nemunca și 15 milioane pentru muncă. Nu e posibil ca, după 15ani de muncă să fii sub pensia celui fără o zi de muncă! E absurd și aberant! Să aducem la cunoștința CEDO. Este împotriva drepturilor și demnității omului! Este jignitor și umilitor!
E o bătaie de joc de toți care au muncit chiar și 10 ani, ei nu mai sunt români? nu mai au drepturi cetatenesti pt un trai minim garantat. Adică de la băse de când au schimbat… legea pensionarii s-au spălat pe mâini… numai „ei” au drepturi!
Vaduvele cu 6 copiii în ce lege se incadreazadaca au lucrat 25 ani avind copii mici la moartea sotului.suci
La noi la ţarä sau stricat CAP nu sau mai pus Ani de Asociație care sau lucrat ce se întâmplă cu noi nu mai avem nimic eu am acum o pensie de boala dar după aceia ce se întâmplă soţul are zece ani de lucru nu ia nimic îl ţin eu din pensia de boala ș.
Ieste foarte adevărat ieu m muncitfe la o vârstă mai mica dar cu carte de munca 15 ani și primesc acesta suma modica doar de m
Dacă am cotizat 22 vechime în muncă de ani și am tot,,pensia minimă „(ajutorul ăla social),cum trebuie să aflu cine beneficiază de restul anilor lucrați din momentul în care eu iau o pensie egală cu a celui care a cotizat doar 15 ani?!??