Prima pagină » Informații utile » Ce pensie ai la 15 ani de vechime? Iată ce sumă vei primi la bătrânețe!

Ce pensie ai la 15 ani de vechime? Iată ce sumă vei primi la bătrânețe!

16 nov. 2024, 12:55, 3 ,
Redacția BZI în Informații utile

Ce pensie ai la 15 ani de vechime? Acesta este un subiect de mare interes pentru toți angajații, iar cei care au acumulat 15 ani de vechime se întreabă adesea ce cuantum ar putea primi la momentul pensionării. În România, sistemul de pensii este bazat pe contributivitate, ceea ce înseamnă că suma primită variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv vechimea și contribuțiile plătite de-a lungul carierei.

În contextul sistemului de pensii din România, perioada minimă de contribuție pentru a obține o pensie parțială este de 15 ani, dar pensia depinde de mai mulți factori: salariul mediu brut, punctajul mediu anual și valoarea punctului de pensie. Acești factori determină suma pe care o vei primi, iar dacă ți-ai început cariera mai târziu sau ai contribuit pe perioade mai scurte, este important să știi ce opțiuni ai și ce sume poți estima la pensionare.

Ce pensie ai la 15 ani de vechime

În România, pentru a beneficia de o pensie de limită de vârstă, o persoană trebuie să aibă o perioadă minimă de cotizare la sistemul public de pensii. Această perioadă minimă este de 15 ani, dar suma primită de un pensionar cu această vechime va fi semnificativ mai mică decât cea a unei persoane care a contribuit 35 sau 40 de ani.

Pensia minimă garantată, cunoscută și sub numele de „indemnizație socială pentru pensionari,” este o sumă stabilită pentru a asigura un venit minim celor care au atins vârsta de pensionare dar au contribuit insuficient pentru a primi o pensie decentă.

Cu toate acestea, valoarea pensiei poate varia în funcție de: punctajul mediu anual obținut în cei 15 ani de muncă și valoarea punctului de pensie stabilită anual de guvern, care determină valoarea finală a pensiei dar și de anii lucrați în afară.

Pensia este calculată pe baza punctajului mediu anual și a valorii punctului de pensie. Mai exact, pensia brută se obține prin înmulțirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie, iar pensia netă rezultă după aplicarea taxelor.

Pentru a obține punctajul mediu anual, se calculează punctajul anual pentru fiecare an lucrat, raportând venitul brut anual la salariul mediu brut pe economie din acel an. La 15 ani de vechime, punctajul mediu anual va fi redus comparativ cu al unei persoane care a contribuit timp de 35 de ani sau mai mult.

Exemplu de calcul simplificat: dacă, în medie, ai obținut un punctaj anual de 0,5, iar valoarea punctului de pensie stabilită pentru anul respectiv este de 1.785 lei, pensia brută va fi de: 0,5×1.785=892,5 lei

Care sunt condițiile de pensionare

Conform legislației din România, pentru a beneficia de pensie la limită de vârstă cu vechime minimă de 15 ani, o persoană trebuie să îndeplinească condițiile de vârstă prevăzute de lege.  În general, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și va ajunge la 63 de ani pentru femei, printr-o creștere graduală.

Cu toate acestea, persoanele care au lucrat în condiții speciale sau deosebite pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, dar reducerea vârstei nu influențează cuantumul pensiei.

Pentru a îmbunătăți cuantumul pensiei cu doar 15 ani de contribuții, există câteva opțiuni pe care le poți lua în considerare: continuarea muncii și contribuțiilor, poți opta să continui să muncești și să contribui la sistemul public de pensii, chiar și după atingerea vârstei de pensionare, pentru a crește punctajul mediu anual.

Dacă ai întrerupt activitatea sau nu mai lucrezi, poți face contribuții voluntare la sistemul de pensii pentru a-ți crește perioada de cotizare. Pilonul II și III de pensii, acestea sunt pensii private obligatorii (Pilonul II) și opționale (Pilonul III) care pot completa pensia de stat, oferindu-ți un venit suplimentar la pensionare.

Planificarea financiară pentru pensionare ar trebui să înceapă cât mai devreme. A cunoaște valoarea aproximativă a pensiei pe care o vei primi după 15 ani de muncă te ajută să îți ajustezi așteptările și să iei măsuri suplimentare, dacă este necesar, pentru a-ți asigura un nivel de trai decent. Pensia poate să nu fie suficientă pentru a acoperi toate cheltuielile, motiv pentru care este esențial să iei în considerare opțiunile de economisire și investiție încă din perioada activă.

Acum că știi ce pensie ai la 15 ani de vechime trebuie să fii conștient că este una modestă deoarece perioada scurtă de cotizare și punctajul redus duc la un cuantum mai mic.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Rezultate finale alegeri prezidenţiale 2025. Nicuşor Dan este noul preşedinte al României
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Se modifică regulile la cumpărarea de apartamente noi. Pe cine avantajează noua lege
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Comentarii
  • Derectoarea pensi iasi fără lege data de guvern din propria ei pensie de 1250ron tăe 700. RON pe motiv ca primesc pensie de moștenitor 630 RON le aduna și face 1250 RON pe cuponul cel de 500 RON punctaj de le înmulțești ese 1250 RON nu avea nici un drept a umbla la pensia de boala 0755261456

  • vasile andrei

    Derectoarea pensi iasi fără lege data de guvern din propria ei pensie de 1250ron tăe 700. RON pe motiv ca primesc pensie de moștenitor 630 RON le aduna și face 1250 RON pe cuponul cel de 500 RON punctaj de le înmulțești ese 1250 RON nu avea nici un drept a umbla la pensia de boala 0755261456

  • Cum se dau 1281 lei pensie socială și de la 1 ianuarie 2025 se dau 1445,asta pentru cei care nu au lucrat niciodata,să se ia în considerare și să se de fiecărui cetățean câte a lucrat minimum 15 și peste,să se dea suma de 1281(socială)plus cotizarea pentru anii munciți. Așa ar fi corect din toate punctele de vedere. Pai ăla care nu a muncit și nu a cotizat cu un leu la pensie,ia mai mult decât cel care a platit taxe și impozite către stat și a plătit că să-și asigure o pensie cat de cat decentă? Treziți -va, oamenilor! Treziți -va și calculați corect… Nu va mai bateți joc de munca noastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`