Prima pagină » Actualitate » Ce pățesc turiștii care se opresc să hrănească urșii pe Transfăgărășan. De ce vor fi amendați de două ori
Ce pățesc turiștii care se opresc să hrănească urșii pe Transfăgărășan. De ce vor fi amendați de două ori

Ce pățesc turiștii care se opresc să hrănească urșii pe Transfăgărășan. De ce vor fi amendați de două ori

03 sept. 2024, 17:40,
Simona Ciobanu în Actualitate

Autoritățile vor aplica două amenzi celor care opresc mașinile pe Transfăgărășan pentru a hrăni urșii. Agenția Națională pentru Protecția Mediului a anunțat marți, 3 septembrie, că echipe mixte, formate din jandarmi și polițiști, vor sancționa atât staționarea ilegală pe drumul național, cât și hrănirea urșilor.

Această măsură a fost introdusă ca urmare a creșterii numărului de incidente care au dus la obligația statului de a plăti despăgubiri semnificative pentru pagubele cauzate de urși celor care se opresc pentru a-i hrăni, conform declarațiilor Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Anul acesta, numărul proceselor verbale întocmite în astfel de cazuri a ajuns la 68, iar valoarea totală a amenzilor depășește 236.000 de lei.

Ce pățesc turiștii care se opresc să hrănească urșii pe Transfăgărășan

Pe Transfăgărășan, în zona dintre drumul de acces către traseul Valea lui Stan și Valea cu Pești, echipele de control formate din Jandarmeria Română și Direcția Rutieră vor putea aplica două sancțiuni: una pentru hrănirea urșilor și alta pentru staționarea ilegală.

„Prezența acestor echipe de control, alături de noi, în acea zonă, va descuraja practicile ilegale de hrănire a animalelor sălbatice și staționarea pe carosabil, care au devenit un obicei pentru mulți turiști și șoferi în tranzit”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.

Conform legislației, hrănirea animalelor sălbatice constituie contravenție și se sancționează cu o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei.

Potrivit Codului Rutier, oprirea neregulamentară este sancționată cu 2 sau 3 puncte amendă (290 – 435 de lei) și 2 puncte de penalizare, iar staționarea neregulamentară atrage 4 sau 5 puncte amendă (580 – 725 de lei) și 3 puncte de penalizare.

Urșii de pe Transfăgărășan nu pot fi relocați, deoarece, fiind o zonă frecventată de oameni, alungarea lor nu este eficientă. Ei revin constant în locurile unde s-au obișnuit să găsească hrană, susțin autoritățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *