Absolvenții facultăților de medicină mai au o săptămână pentru a se înscrie la concursul de rezidențiat. Aceștia pot transmite dosarele prin poștă sau prin intermediul firmelor de curierat. De asemenea, pot alege să le depună direct la sediul Direcției de Sănătate Publică Iași
În anul 2022, s-a dorit majorarea limitei de promovabilitate la concursul de rezidențiat de la 60 la sută din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu la 65 la sută. Ținându-se cont de părerile absolvenților și de faptul că mai este foarte puțin timp până la organizarea concursului, pragul de promovabilitate va rămâne același, urmând să fie ajustat abia în anul 2023.
Care este data-limită pentru înscrierea la concursul de rezidențiat
Înscrierile pentru concursul de rezidențiat continuă, data-limită în care candidații își pot depune dosarele fiind 25 octombrie 2022. Pentru a se înscrie, candidații pot opta pentru una din cele două posibilități. Pot alege să transmită dosarul prin intermediul serviciilor poștale sau de curierat, la Direcția de Sănătate Publică Iași, str. Vasile Conta, nr. 2-4, cod poștal 700106. În acest caz, pe plic se va menționa: „Dosar înscriere rezidențiat”. De asemenea, candidații au posibilitatea de a depune dosarele direct la sediul Direcției de Sănătate Publică Iași. În prealabil, aceștia trebuie să se programeze în aplicația informatică pusă la dispoziție, în care se va putea alege ziua, ora și biroul de primire acte:
https://capesaro.gov.ro/appointments_dsp_folders_add.php.
Persoanele care doresc să se înscrie la examenul de rezidențiat trebuie să știe că un candidat poate depune un singur dosar de concurs. Depunerea mai multor dosare ale aceleiași persoane pentru mai multe centre universitare atrage măsura eliminării din concurs.
Cu cât crește pragul de admitere la rezidențiat
În data de 6 octombrie 2022, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022. Printre prevederile proiectului de ordin se regăsește și creșterea pragului de promovabilitate necesar alegerii unui loc sau post în rezidențiat la 65 la sută din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60 la sută care a reprezentat pragul de promovabilitate în anul precedent.
În urma publicării proiectului de metodologie, Ministerul Sănătății a primit din partea Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) rezultatele unei consultări cu studenții din anii terminali și absolvenții care urmează să susțină examenul de rezidențiat, prin care se comunică faptul că 90 la sută dintre aceștia nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextul intervalului scurt de timp ce a rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat.
Astfel, ținând cont de opiniile absolvenților și de timpul limitat, pragul de promovabilitate va fi menținut la 60 la sută din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat, în vederea creșterii calității academice a rezidenților, în condiții de timp optime pentru pregătire.
Concursul de rezidențiat va avea loc în data de 20 noiembrie 2022.