Primarul Clujului, Emil Boc, a făcut o declaraţie prin care şi-a arătat susţinerea regionalizării prin desfiinţarea judeţelor, fiind de părere că doar o reforma adiministrativa serioasă poate fi de ajutor pentru a moderniza România.
În cadrul dezbaterii „Reforma administrativ teritorială a statului, între deziderat (tehnic) şi pragmatism (politic)”, organizată de ICDE în parteneriat cu Expert Forum, primarul Clujului a spus că din cauza împărţirii judeţelor, acestea fiind la fel încă din anul 1968. Aceasta împărţeală reprezintă o piedică în dezvoltarea României.
„În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte”, a declarat Emil Boc.
Fostul premier a spus că cei de la UDMR nu au fost de acord cu proiectul său de regionalizare.
„Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit. Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii. Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele. Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care există din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani”, a adăugat Emil Boc
Părerea lui Emil Boc despre Florin Cîțu
În urmă cu o săptămână, pe data de 20 mai 2021, Primarul municipiului Cluj, Emil Boc, şi-a exprimat pararea despre actualul premier al României, Florin Cîțu. Acesta a susținut că este cea mai bună decizie pentru a prelua conducerea PNL, câţi şi pentru viitorul ţării noastre. Emil Boc a afirmat că este fericit să aibă un premier precum Florin Cîțu „care înţelege bine mecanismele economice”.
„Din punctul meu de vedere, cred că da, dar decizia îi aparţine domnului prim-ministru. O competiţie este binevenită în PNL, este un partid viu, un partid dinamic, are nevoie de a avea o confruntare ideologică, repet, care să unească, nu să dezbine, pe proiecte, pe propuneri, cei mai buni din PNL, astfel încât să formăm o echipă puternică pentru următoarele competiţii politice”, a explicat edilul, miercuri seara, la Digi24.
Emil Boc s-a vaccinat
În data de 12 martie 2021, primarul oraşului Cluj Napoca s-a vaccinat împotriva Covid-19, acesta a fost fotografiat în momentul în care i se administra serul AstraZeneca, pentru a încuraja cât mai multe persoane să-l urmeze. Emil Boc a anunţat că după şi-a administrat serul împotriva noului coronavirus nu a prezentat nici o reacţie adversă.
„Chiar cu ăla m-am vaccinat. Am reținut aseară numărul 2856 și dimineața, când am ajuns la birou am verificat. Nu am avut alte simptome decât cele obișnuite unei răceli sau simptomele pe care le-am avut în copilărie la vaccinare. Eu am încredere în Uniunea Europeană, se fac analize și sunt convins că deciziile vor fi luate în interesul sănătății”, a spus vineri, 12 martie 2021, primarul Emil Boc pentru Ziua de Cluj.