Dacă prezinți dureri în zona abdmonilă și te întrebi ce organe se află în partea stângă, sub coaste, ei bine, trebuie să știi că poate fi o consecință a infecțiilor, rănilor sau inflamațiilor suferite de organ. Printre acestea se numără inima, pancreasul, splina, stomacul, rinichiul sau plămânul stâng.
Durerea abdominală este un simptom care poate indica multiple afecțiuni, ce aparțin mai multor specialități medicale. În unele cazuri, durerea abdominală de intensitate mare, poate fi indicație pentru intervenție chirurgicală, putând desemna boli precum apendicita sau ocluzie intestinală, o complicație ce necesită tratament medical imediat.
Ce organe se află în partea stângă, sub coaste
În funcție de cauză, durerea în partea stângă poate fi resimțită ca o senzație de înjunghiere sau de presiune, ascuțită sau constantă. De cele mai multe ori, acest tip de durere ascunde afecțiuni care pot fi ușor de tratat, fiind tratate chiar și prin antiinflamatoare naturale.
Totuși, ignorarea acestui simptom poate duce la agravarea condiției de bază. De aceea, se recomandă consultul de urgență la medic dacă durerea în partea stângă este puternică, persistentă, durează mai mult de 24 de ore și apar și alte simptome alarmante, precum dificultăți de respirație, confuzie, transpirație abundentă sau amețeală.
Splenomegalia sau plina mărită nu produce de obicei alt simptom în afara senzației de prea plin după consumul unei cantități mici de mâncare.
Totuși, atunci când capsula care „învelește” splina se rupe, pot apărea și alte manifestări, pe lângă durerea în partea stângă a abdomenului, cum ar fi amețeală, vedere în ceață, vărsături, senzație de greață, disconfort de atingere, confuzie, durere care paote radia spre următorul stâng.
Printre alte afecțiuni care se pot manifesta prin durere în partea stângă a abdomenului se numără și pancreatita, fapt pentru care durerea se intensifică mai ales după masă și poate fi intermitentă, adică apare și dispare. Alte manifestări ale pancreatitei pot fi greața, vărsăturile sau scădere în greutate.
Gastrita care se poate manifesta și prin dureri în partea stângă, poate fi cauzată de infecții virale sa bacteriene, consumul excesiv de alcool sau folosirea pe termen lung a medicamentelor nonsteroidiene.
Apendicita, afecțiune frecvent anunțată prin durere abdominală
Greața, diareea, durerea în fosa iliacă și balonările pot fi câteva dintre semnalele de alarmă care pot anunța prezența apendicitei acute. Această afecțiune apare în momentul în care apendicul este blocat și favorizează apariția infecției. Cauzele care duc la blocarea apendicului sunt multiple. Poate fi vorba de materii fecale, corpi străini și chiar cancer.
Dacă nu este tratată la timp, apendicita acută poate duce la apariția peritonitei, adică la ruperea apendicelui cecal, ce necesită o tăietură mult mai mare în timpul intervenției chirurgicale și poate duce la apariția unor complicații.
Apendicita acută poate fi tratată chirurgical, apendicetomia fiind operația de elective, laparoscopica sau cea clasică. Apendicita acută poate pune în pericol viața pacientului, fiind și o urgență chirurgicală.
O altă complicație ce se manifestă prin durere abdominală este ocluzia intestinală, aceasta reprezentând blocarea intestinului subțire și/sau a intestinului gros. Cele mai des întâlnite simptome ale unei ocluzii intestinale sunt meteorism abdominal, dureri abdominale ce cresc în intensitate, absența tranzitului intestinal pentru gaze și materii fecale, greață, vărsături.
Eventrația, pancreatita acută, ulcerul gastro-duodenal, ileusul biliar și hernia inghinală/femurală/ombilicală se numără printre afecțiunile care pot duce apariția ocluziei intestinale.
Ocluzia intestinală mai poate apărea și în cazul bolii Crohn, a tumorilor maligne colo-rectale, precum și în cazul endometriozei intestinului. E foarte important să știi ce organe se află în partea stângă, sub coapte pentru că așa vei ști care organ din corp este posibil să fie afectat.