Prima pagină » Sanatate » Ce organe afectează glanda tiroidă – Care sunt afecțiunile asociate cu aceasta

Ce organe afectează glanda tiroidă – Care sunt afecțiunile asociate cu aceasta

29 mart. 2022, 10:37, 3 ,
în Sanatate

Multe persoane sunt curioase ce organe afectează glanda tiroidă. Aceasta este o parte foarte importantă din organismul nostru tocmai pentru că influențează funcționarea sa ca întreg. Problemele glandei tiroide trebuie tratate sau chiar prevenite deoarece se pot agrava în timp și pot facilita dezvoltarea altor afecțiuni.

Ce este glanda tiroidă

Glanda tiroidă este denumită de către specialiști glandula thyroidea. În popor, cel mai des auzim termenul de „tiroidă”. Aceasta este o glandă a sistemului endocrin. Aceasta are forma unul fluture și se află la nivelul gâtului, chiar la baza sa. Această glandă nu este foarte mare, are în jur de 5 cm și cântărește aproximativ 25-30 de grame la adulți. Totuși, la bărbați este mai mare decât la femei.

Glanda tiroidă este foarte importantă pentru organismul nostru pentru că secretă anumiți hormoni (numiți hormoni tiroidieni) care influențează metabolismul și multe altele. De aceea, este indicat să mergem la medicul specialist pentru a ne indica analizele necesare, atunci când apar simptomele specifice afecțiunilor tiroidei.

Ce organe afectează glanda tiroidă

Glanda tiroidă este esențială, însă atunci când există un dezechilibru la nivelul acesteia, poate provoca multe probleme. Această glandă influențează aproape toate procesele metabolice din organismul nostru.

Atunci când funcționează normal, aceata ajută la buna funcționare a sistemului respirator, sitemului nervos central și periferic. Glanda tiroidă are o mare influență și asupra pulsului și a tensiunii, a nivelului de colesterol din corp. Atunci când nu funcționează corect, glanda ne poate aduce schimbări în greutate și menstruație și poate influența chiar și văzul.

Funcțiile metabolismului sunt și ele influențate de către glanda tiroidă.

Toate aceste afecțiuni și probleme sunt cauzate de un dezechilibru hormonal, atunci când glanda produce prea mulți sau prea puțini hormoni tiroidieni.

Majoritatea afecțiunilor cauzate de glanda tiroidă pot fi ținute sub control cu tratamente de la medicul specialist, în special dacă au fost descoperite la timp. Totuși, acestea se pot agrava dacă nu sunt tratate.

Afecțiunile glandei tiroide – Cum se manifestă acestea

Glanda tiroidă poate cauza hipertiroidismul sau hipotiroidismul.

Atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni  apare hipertiroidismul. Simptomele acestuia se manifestă prin pierderea în greutate, puls crescut, bătăi rapide ale inimii, transpirație în exces, oboseală cronică, dureri ale mușchilor. Hipertiroidismul poate provoca și schimbări ale dispoziției, stări de iritabilitate intense și chiar schimbări ale menstruației.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului este boala Graves. Aceasta este o boală autoimună care se manifestă la nivelul glandei tiroide. Aceasta poate provoca și gușa tiroidiană pentru că glanda se mărește în acest caz.

Urmează boala Plummer, care stimulează producerea hormonilor tiroidieni. Alte cauze întâlnite mai pot fi tiroidita, nodulul toxic tiroidian sau adenoamele tiroidiene.

În unele cazuri, persoanele sunt asimptomatice, ceea ce face hipertiroidismul mai greu de diagnosticat.

Hopotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu provoacă destui hormoni tiroidieni. Astfel, vor apărea simptome asemănătoare hipertiroidismului, precum durerile de la nivelul mușchilor, oboseala. Spre deosebire de hipertiroidism, hipotiroidismul poate provoca creșterea în greutate și scăderea pulsului. Acesta ne mai poate oferi stări de anxietate și depresie, constipație și sensibilitate la temperaturi scăzute, piele uscată.

Hipotiroidismul este mult mai frecvent decât hipertiroidismul, și este cauzat de tiroidita Hashimoto sau tiroida autoimună. De multe ori, aceasta este confundată cu boli psihice precum bipolaritatea sau depresia.

Există și alte cauze, precum medicamentele pe bază de litiu, radioterapiile, intervenția chirurgicală prin care este îndepărtată glanda. Uneori, această afecțiune apare la femeile însărcinate sau care abia au născut. O altă cauză poate fi nivelul scăzut de iod din organism.

Întrebarea „Ce organe afectează glanda tiroidă?” este cel mai bine să fie adresată medicului specialist care poate recomanda analize specifice și un tratament pe măsura problemei.

Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
a1.ro
Ce va face Ana Maria Gavrilă după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale. Decizia categorică anunțată în online
Playtech.ro
De când revin temperaturile de vară în România după valul de frig. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza
observatornews.ro
Nicuşor Dan scoate agenţii SPP la plimbare. Nu vrea coloană oficială, nu se mută îşi va duce fiica la şcoală pe jos
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Doliu în cinematografie. A murit un celebru actor din serialul Cheers
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Şoc pentru români, se dau banii înapoi. Anunţ oficial de la Curtea de conturi
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO
Comentarii
  • Dacă tot ați ales titlul asta, explicati naibii ce organe afectează tiroida.Sau vreți doar sa vi se citească articolul???Toată lumea știe ca trebuie sa întrebi medicul. Zero informații așteptate în conformitate cu titlul

  • Totuși??? Care sunt organele afectate??
    ne amețiti cu apă rece!!!

  • Buna seara ! Am o intrebare ! Glanda toroidal poate provoca dureri si inflamatii la vinisoarele posterior in partea stinga a creierului !? Cu respect din Egipt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`