Prima pagină » Sanatate » Ce opțiuni de tratament pentru enterocolită la adulți există. Cauzele și prevenția acestei afecțiuni gastrointestinale
Ce opțiuni de tratament pentru enterocolită la adulți există. Cauzele și prevenția acestei afecțiuni gastrointestinale

Ce opțiuni de tratament pentru enterocolită la adulți există. Cauzele și prevenția acestei afecțiuni gastrointestinale

11 oct. 2023, 13:46,
în Sanatate

Enterocolita reprezintă inflamația tractului digestiv, incluzând atât intestinul subțire, cât și intestinul gros sau colonul. Cuvântul „enterită” se referă în mod specific la inflamația intestinului subțire, iar cuvântul „colită” se referă în mod specific la inflamația intestinului gros. Apare la adulți și copii, dar infanții și nou-născuții prematuri sunt mai frecvent afectați. Adulții au mai multe opțiuni de tratament la îndemână în cazul enterocolitei.

Tratament enterocolită adulți

În general, pacienții cu enterocolită necesită terapie cu antibiotice cu spectru larg și rehidratare cu fluide intravenoase. Intervenția medicală imediată și introducerea tratamentului cu antibiotice reprezintă o măsură crucială pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea la pacienții infectați cu enterocolită.

Decompresia nasogastrică este o tehnică prin care un tub nasogastric este utilizat pentru a decomprima stomacul și pentru a elimina gazul și lichidul din el. Lavajul gastric irigă în mod normal stomacul și ajută la eliminarea toxinelor ingerate. Rehidratarea cu fluide intravenoase este o terapie eficientă în cazul deshidratării ca urmare a enterocolitei. Compensează pierderea de lichide și menține echilibrul electroliților în corp. În tratamentul enterocolitei asociate cu antibiotice, s-a raportat utilizarea organismelor vii nepatogene care sunt capabile să reechilibreze ecosistemul intestinal. De exemplu, S. boulardii și-a dovedit eficacitatea prin reducerea semnificativă a incidenței colitei pseudomembranoase și prevenirea efectelor patogene ale toxinelor.

Antibioticele și antimicrobienele sunt terapii importante în caz de enterocolită de Hirschsprung (megacolon congenital). Medicamente precum ampicilina, gentamicina și metronidazolul sunt utilizate în mod obișnuit. În cazul enterocolitei de Hirschsprung recurente, s-a raportat că cromoglicatul de sodiu (un stabilizator de mastocite) are rezultate pozitive.

În ciuda tratamentului și a îngrijirii medicale, poți fi necesare anumite proceduri medicale atunci când simptomele sunt severe, ceea ce presupune fie laparotomie, fie exercitarea unui drenaj peritoneal percutanat. În tehnicile de drenaj peritoneal se utilizează un cateter peritoneal permanent pentru a elimina fluidele abdominale și a reduce simptomele. În laparotomie, se realizează o incizie chirurgicală în cavitatea abdominală. Prin laparoscopie, cavitatea abdominală poate fi examinată îndeaproape, iar tratamentul adecvat poate fi efectuat.

Cauzele declanșatoare și cum putem preveni inflamația tractului digestiv

Enterocolita poate fi cauzată de o varietate de agenți infecțioși, inclusiv bacterii, viruși, ciuperci și paraziți. Adesea este cauzată de consumul de alimente sau băuturi contaminate. Printre agenții bacterieni regăsim Salmonella, E. coli și Shigella, iar printre cei virali, rotavirusuri, enterovirusuri și adenovirusuri. Agenții parazitari pot cauza giardioză și dizenterie amibiană.

Enterocolita poate fi, de asemenea, cauzată de o afecțiune autoimună (cum ar fi boala Crohn), medicamente sau droguri (inclusiv ibuprofen, naproxen sodic și cocaina), leziuni ca urmare a terapiei cu radiații, boala celiacă. Cele mai frecvente simptomele ale enterocolitei sunt diareea, greața și vărsăturile, pierderea poftei de mâncare, crize și dureri abdominale, dureri și sângerări rect, febra, oboseala și abdomenul umflat.

Exista câteva măsuri utile în prevenirea enterocolitei. Este important să mențineți întotdeauna o igienă personală adecvată. Spălați întotdeauna mâinile după utilizarea toaletei și înainte de a consuma sau pregăti alimente sau băuturi. Utilizarea de probiotice care conțin bacterii sau drojdii benefice ar putea preveni îmbolnăvirea. Beți o cantitate suficientă de lichide, și aveți grijă ca apa să fie întotdeauna filtrată sau purificată și evitați să beți apă din pâraie și fântâni în aer liber. Utilizați întotdeauna vase curate pentru a mânca sau manipula alimentele, alegeți să folosiți produse din carne de pui de bună calitate. Dacă sunteți adulți, cu ajutorul acestor masuri puteți preveni îmbolnăvirea, și nu veți mai avea nevoie de tratament enterocolită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *