Prima pagină » Business în România » Ce obligație au proprietarii de apartamente din România! Nu scapă nimeni fără să plătească
Ce obligație au proprietarii de apartamente din România! Nu scapă nimeni fără să plătească

Ce obligație au proprietarii de apartamente din România! Nu scapă nimeni fără să plătească

10 iun. 2024, 09:00,
BZI.ro, în Business în România

Iată ce obligație au proprietarii de apartamente din România! Este vorba despre întreținerea pentru o garsonieră sau un apartament care nu sunt locuite. Nu contează dacă locuiește cineva sau nu în acea locuință. Nu scapă nimeni fără să plătească.

Ce obligație au proprietarii de apartamente din România!

Majoritatea apartamentelor și garsonierelor sunt închiriate. Chiriașii sunt cei responsabili de plata întreținerii în timpul perioadei de închiriere. Totuși, atunci când ei se mută, chiar dacă spațiul rămâne neocupat, proprietarii sunt cei care trebuie să suporte costurile întreținerii.

În România, mulți proprietari aleg să-și închirieze locuințele pe baza unui contract de închiriere, iar proprietarii sunt obligați să plătească impozit la stat. Chiriașii trebuie să plătească obligatoriu costurile comune ale blocului în fiecare lună.

Dacă chiriașii decid să plece, iar proprietarul nu găsește pe nimeni să închirieze din nou, acest lucru nu înseamnă că este scutit de plata întreținerii. Chiar dacă locuința rămâne goală, proprietarul legal este obligat să achite aceste costuri. Suma de plată variază în funcție de tipul imobilului.

Legea stârnește nemulțumire pentru proprietarii de apartamente care nu mai au chiriași și nu produc venit pe locuințele pe care le dețin. Banii care trebuie plătiți lunar vizează cheltuieli precum apa caldă și apa rece, liftul, colectarea gunoiului, fondul de rulment, interfonul și altele.

Nu doar proprietarii de locuințe neocupate sunt implicați în plăți. Cei care au proprietăți închiriate trebuie să fie conștienți că, începând cu 1 ianuarie 2024, s-a instituit o cotă forfetară de 20% din venitul brut.

Ce trebuie să știe cei care dețin o locuință la bloc

Proprietarii de apartamente sunt obligați să facă asta! Ei trebuie să monteze repartitoare de căldură, până la sfârșitul anului 2024. În caz contrar, riscă amenzi cuprinse între 500-1000 de lei. În cazul românilor care nu își permit să cumpere, respectiv să monteze repartitoare de căldură, vor primi ajutor de a stat, până la finalul lunii august 2024. Conform ANRE, repartitoarele de căldură îi va ajuta pe locatari să facă o economie la consumul de energie de până la 30%.

„Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați! În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2024 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.”, a transmis ANRE.

Prețul pentru un repartitor pornește de la 70 de lei cu TVA inclus, însă costurile pot ajunge la sume mult mai mari. Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2.

O altă veste îngrijorătoare a venit pentru români. Este o nouă directivă adoptată de Parlamentul European, iar termenul limită este 2040. UE va interzice centralele pe gaz și cărbune, iar proprietarii de locuințe vor fi nevoiți să găsească soluții alternative, fie se branșează la sistemul de încălzire centralizat dacă există, fie investesc în surse de energie regenerabilă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *