Cina ce de Taină reprezintă un moment biblic important, fiind momentul de dinaintea jertifirii lui Iisus pentru Mântuirea oamenilor. Puțini sunt cei care știu ce ar fi servit la Cina cea de Taină Iisus.
La Cina cea de Taină, Mântuitorul Iisus Hristos a fost trădat de Iuda și totodată, Cina cea de Taină reprezintă și utima zi pe care Iisus o petrece cu ucenicii săi înainte de Patimi.
Ce ar fi servit la Cina cea de Taină
Cina cea de Taină a fost culminarea lucrării lui Iisus în lume. Dacă nu ar fi avut loc acest „ospăţ” dumnezeiesc, cum este numit în Vechiul Testament, Sfânta Euharistie nu ar fi avut loc. De asemenea, dacă nu ar fi fost Cina cea de Taină, s-ar fi zis că Iisus a fost trimis la moarte constrâns de împrejurări, de trădarea lui Iuda, de farisei, de laşitatea lui Pilat, iar Crucea putea apare un simplu mijloc de tortură.
Prin Sfânta Euharistie s-a născut un nucleu cu totul deosebit în lume, oameni părtaşi firii dumnezeieşti. Acestora Iisus le-a lăsat moştenire testamentul Său. Lor le-a cerut, şi pe ei i-a împuternicit să aducă în continuare Jertfa Lui, pentru ca toţi oamenii să aibă parte de Pâinea vieţii, de Pâinea cea vie care s-a coborât din cer şi care este Trupul Său. Astfel, Cina cea de Taină, prevestită încă în Vechiul Testament (Is. 25, 6-9), continuă pentru ca prin ea să ne unim cu Domnul şi Mântuitorul nostru, Care ni se dăruieşte la fiecare Sfântă Liturghie.
Cina cea de Taină a fost culminarea lucrării lui Iisus în lume. Dacă nu ar fi avut loc acest „ospăţ” dumnezeiesc, cum este numit în Vechiul Testament, Sfânta Euharistie nu ar fi avut loc. De asemenea, dacă nu ar fi fost Cina cea de Taină s-ar fi zis că Iisus a fost trimis la moarte constrâns de împrejurări, de trădarea lui Iuda, de farisei, de laşitatea lui Pilat, iar Crucea putea apare un simplu mijloc de tortură. De aceea Cina cea de taină trebuie să o privim strâns legată de Cruce şi de Sfânta Euharistie. Jertfa reală adusă la Cină a fost înfăptuită pe Cruce şi dăruită nouă, oamenilor, în Sfânta Euharistie.
Legat de ce bucate s-au servit la această cină, pâinea și vinul au fost nelipsite, întrucât simbolizează ,,sângele și trupul” lui Iisus, fiind totodată simbolul Împărtașaniei, însă acestea nu ar fi fost singurele alimente pe care Mântuitorul le-ar fi servit cu ucenicii săi.
Ce mânca Mântuitorul de obicei
Într-o zi obișnuită, istoricii cred că Mântuitorul mânca foarte multă pâine, întrucât pâinea era un aliment de bază în lumea greco-romană a secolului I, informează faithward.org. Alături de pâine, greco-romanii mai consumau fructe și legume locale, ulei și sare. Iar ca băuturi, Iisus bea apă și vin. Pâinea din Galileea secolului I ar fi fost făcută cu făină de grâu sau de orz, bucătarii fiind nevoiți să macine cerealele în făină cu mâna, folosind un instrument numit quern. Alte alimente populare în Galileea secolului I erau mierea, curmalele și brânza.
Există motive biblice pentru care se crede că Mântuitorul ar fi mâncat și pește în mod regulat, mai ales pentru că, potrivit Pildei Înmulțirii Pâinilor și a Peștilor, Iisus a hrănit 5000 de oameni cu pește și pâine. Totodată, unii dintre discipolii săi erau pescari de meserie.
La Cina cea de Taină s-au servit în primul rând pâinea și vinul roșu, ca simbol al Împărtașaniei, fiind binecuvântate de Iisus Hristos. Puțini sunt cei care știu ce ar fi servit la Cina cea de Taină Iisus. Unii istorici cred, însă, că acestea nu au fost singurele alimente de la Cina cea de Taină. În 2016, doi arheologi italieni au publicat un studiu în care susțin că pe lângă pâine și vin, la Cina cea de Taină s-ar fi consumat și tocană de fasole, miel, ierburi amare, sos de pește, pâine nedospită, curmale și vin aromatizat.