Prima pagină » National » Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria: Zi de sărbătoare pentru 2,2 milioane de români

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria: Zi de sărbătoare pentru 2,2 milioane de români

08 sept. 2021, 10:13,
în National

Ziua de 8 septembrie este zi de mare sărăbătoare pentru creștinii ortodocși care sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maia Mică. Mulți  nu știu exact ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria Mică și nici faptul că în această zi, în România, nu mai puțin de 2,2 milioane de persoane își sărbătoresc onomastica.

Legat de sărbătorirea onomasticii în ziua de 8 septembrie, multă lume este indusă în eroare de faptul că pe 15 august este o altă mare sărăbătoare legată de Sfânta Maria și anume Adormirea Maicii Domnului.

Multă lume consideră că se spune „La mulți ani“ pe 15 august, alții sunt de părere că trebuie să transmită felicitări celor apropiați de Sfânta Maria Mică.

Dacă în zona Olteniei este sărbătorită onomastica pe 15 august, la noi, în Moldova, se consideră c acea sărăbătoare este dedicată morților deoarece este vorba despre Adormirea Maicii Domnului. Tocmai de aceea, onomastica este sărbătorită acum, pe 8 septembrie.

Icoană Sfânta Maria și pruncul

Ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria: Derivate ale numelui Maria

De Sfânta Maria, aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica. Dintre aceștia, aproximativ 1,8 milioane sunt femei ce poartă numele de Maria, aproximativ 270.000 femei ce poartă numele de Mariana și în jur de 51.000 femei ce poartă numele de Marinela.

Numele de Maria sau Miriam înseamnă doamnă, împărăteasă, cea aleasă sau cea frumoasă.

Nașterea Maicii Domnului este considerată în lumea creștină un prilej de a ne dedica viaţa lui Hristos şi de a deveni oameni noi.

Nașterea Maicii Domnului nu este sărăbătorită doar în lumea creștină, praznicul liturgic dedic Fecioarei Maria existând şi la creștinii copţi egipteni, dar și la iacobiţii sirieni.

Dar, de Sfânta Maria își mai sărbătoresc onomastica și persoanele care poartă numele de: Marian, Marin, Marinel, Ana-Maria, Mărioara, Măriuța, Mioara, Mia, Maricica, Marița, Marina, Marilena, Mary sau Marusia.

Icoană Sfânta Maria și pruncul

Tradiții și obiceiuri populare de Sfânta Maria

Naşterea Maicii Domnului este considerată pragul astronomic dintre vară şi toamnă.

Legat de această zi importantă pentru creștinătate există mai multe tradiții și obiceiuri populare. Astfel, se consideră că în această zi culegerea unor plante şi fructe este tămăduitoare. Tot astăzi trebuie „bătute“ nucile, culese viile, se seamănă grâul, orzul şi secara de toamnă.

Potrivit obiceiurilor populare, de Naşterea Maicii Domnului, nu se fac treburi gospodăreşti, nu se spală rufe, nu se face curăţenie în casă, ca să nu se atragă răul.

În tradiția populară se spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar şi ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Şi cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi Maicii Domnului, ca să-şi găsească perechea potrivită.

Icoană Sfânta Maria și pruncul

De asemenea, de Adormirea Maicii Domnului trebuie ținute candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi se dă de pomană fructe.

În plus, mai multe biserici şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul de Sfânta Marie Mică.

În Arhiepiscopia Iaşilor, îşi prăznuiesc hramul 82 de parohii şi cinci mănăstiri – Hadâmbu, Sihăstria, Vorona, Tazlău şi Dumbrăvele. În Iaşi, cel mai cunoscut locaş de cult închinat Naşterii Maicii Domnului este Biserica Tălpari.

Icoană Sfânta Maria și pruncul

Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
redactia.ro
«TURUL DOI INAPOI» Cristela Georgescu primul mesaj dupa decizia judecatorilor
Bugetul.ro
Trei luni de foc în România. Explozia profețită de specialiștii în economie se referă la prețurile produselor din țara noastră în perioada următoare
a1.ro
Ilie Bolojan și Marcel Ciolacu au fost prezenți la înmormântarea Papei Francisc. Cum a apărut președinte interimar al României
Playtech.ro
Fără pensii majorate pentru aceşti bătrâni. Lovitura de după Paşte pentru pensionari
observatornews.ro
Schimbare drastică a vremii: De la temperaturi de vară, la coduri galbene şi portocalii de furtuni. În Braşov, a plouat cu găleata şi a căzut grindina
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
A șocat lumea cu gestul său. Lui Putin nu îi mai este frică de nimic! FOTO
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Scăpaţi urgent de bancnotele de 20 și 50 de euro rămase prin portofele din vacanţe. Raport OFICIAL
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispare garanţia de 50 de bani! Schimbare majoră la punctele de reciclare, ce se întâmplă cu sistemul SGR
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`