Sărbătoare importantă, în Biserica Ortodoxă Română! Creștinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Sfântul profet din Vechiul Testament a fost singurul care a urcat la cer cu spiritul și cu trupul. Prorocul Ilie este ocrotitorul aviatorilor și al electricienilor, fiind slăvit de pastori, dar și patronul ploilor, păzitorul stupilor și al recoltelor bogate
Astăzi, 20 iulie 2021, este o zi importantă pentru creștinătate. În calendarul ortodox este cinstit Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, profetul care a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide și închide cerurile. Se spune că, la nașterea sa, tatăl lui a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu, care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți.
A trăit în secolul al 9-lea înainte de Hristos. Și-a petrecut anii tinereții în cugetări dumnezeiești și în rugăciune, retrăgându-se adesea în pustie și rugându-se singur în liniște și tăcere, înaintea Domnului.
Viața Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul
Când s-a născut pruncul Ilie, tatăl lui, Sovac, a văzut îngerii lui Dumnezeu cum stau în jurul copilului și îl înfășoară cu foc, dar îl hrănesc și cu pară de foc. Aceasta a preînchipuit caracterul de foc al Sfântului Ilie și puterea lui de Dumnezeu dăruită. În acea vreme, regatul lui Israel consta din 10 seminții, având capitala la Samaria. Regatul lui Iuda era guvernat de descendenții marelui rege Solomon, fiul lui David, pe când regatul lui Israel a ajuns mai târziu să fie guvernat de o slugă a lui Solomon, pe nume Ieroboam.
Cea mai mare luptă a vieții Sfântului Proroc Ilie a fost cu regele israelit Ahav și cu a lui nelegiuită nevastă, Isabela. Din cauza ei, Ahav se închina idolilor, întorcând astfel și poporul de la slujirea Adevăratului Dumnezeu.
Minunile Sfântului Proroc Ilie
Vremurile erau secetoase, oamenii sufereau de foamete și boli. Ilie l-a amenințat pe acest împărat că asupra poporului israelit vor urma ani de secetă pentru a spăla toate păcatele săvârșite. Atunci a început să lucreze Sfântul Proroc Ilie mari minuni, întru vădirea adevărului, adică a marii puteri și stăpânirii lui Dumnezeu.
Pentru că a fost amenințat cu moartea de rege, Prorocul Ilie a fost nevoit să stea ascuns până au trecut anii de secetă. După ani de exil, Dumnezeu l-a chemat la el. Sfântul s-a înălțat la cer într-un car de foc, într-o zi de 20 iulie, când este și prăznuit în calendarul creștin. Minunile pe care le-a făcut în timpul vieții sale l-au trecut în rândul sfinților. Sfânt războinic al calendarului ortodox, acesta a fost învestit de popor cu atributele zeilor tunetelor și fulgerelor.
Tradiții de Sfântul Proroc Ilie
De altfel, ziua în care este sărbătorit sfântul este una plină de tradiții și obiceiuri. Tradițiile de Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul trebuie respectate cu sfințenie. Este ziua de celebrare a zeului solar pe data 20 iulie, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. De Sfântul Ilie, femeile duc la biserică busuioc și-l pun la iconostas. La sfârșitul slujbei, îl iau și îi dau foc, iar cu cenușa lui se freacă în gură copiii, când au bube.
Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă astfel de fructe noi până în această zi. Dacă va tuna în ziua aceasta, toate alunele vor seca, iar toate celelalte fructe vor avea viermi. Mai mult, în popor se spune că, în această zi, oamenii nu trebuie să se ocupe de curățenia prin casă și nici nu trebuie să spele rufe.