Prima pagină » Economic Local » Ce nu avem voie să depozităm la punctele de colectare gospodărești ale CTP Iași

Ce nu avem voie să depozităm la punctele de colectare gospodărești ale CTP Iași

30 aug. 2024, 12:18, 1 ,
în Economic Local

Palatul Culturii, Catedrala Mitropolitană, Mănăstirea Golia, Casa Dosoftei, Bojdeuca lui Ion Creangă, etc. acestea sunt câteva obiective turistice aflate într-un oraș încărcat de istorie.

Orașul Iași este un important centru universitar care se poate lauda ca fiind unul din cele mai curate orașe din România. Și asta nu o spunem noi ci toți vizitatorii orașului și zecile de premii câștigate de compania de salubritate ieșeană!

Păstrăm Iașul curat și depozităm corect deșeurile

Acest lucru se datorează atât companiei Salubris S.A., a Primăriei Municipiului  dar și a locuitorilor din orașul Iași. Încetul cu încetul, de la mic la mare, încercăm să separăm deșeurile din casă.

Așadar, știm că toate deșeurile produse de noi trebuie sortate și depozitate separat. Dar cum putem face acest lucru locuind la bloc?

Putem separa deșeul menajer de cel reciclabil fie achizitionând din comerț recipiente sau fie ne putem realiza singuri aceste recipiente.

Astfel, depozitarea lor la Punctul Gospodăresc va fi foarte ușor de făcut . Chiar dacă știm sau nu culorile fiecărei fracții de deșeu în parte, fiecare punct gospodăresc are în componența sa câte un modul pe care este stipulat tipul de deșeu și culoarea aferentă acestuia.

Modulele sunt fie prevăzute cu fante, fie securizate cu cartele și prevăzute cu pedale pentru acces.

Toate punctele de colectare a deșeurilor din municipiul Iași sunt prevazute cu camere de supraveghere!

Drept urmare este bine de știut că dacă dorim să depozităm neconform deșeuri în punctele gospodărești, trebuie să ne așteptăm la amenzi.

Este strict interzisă depozitarea deșeurilor, din orice categorie, în alte locuri decât cele amenajate aceste acțiuni fiind amendate de către instituțiile autorizate.

Ce nu avem voie să depozităm la aceste puncte gospodărești:

-deșeul inert sau deșeul provenit din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare interioară și/sau exterioară construcții si demolari (inclusiv pământ excavat, nisip, pietriș, polistiren, vată minerală,moluz, rigips, gresie, faianță, ciment);

-deșeuri voluminoase sau cele de tip mobilier (saltele, scaune, fotolii, paturi, mese, canapele, comode, colțare, covoare);

-deșeuri de tip vegetal sau deșeuri generate în urma toaletării propriilor curți (frunze, ramuri, gazon, rădăcini arbuști, etc.);

-deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, frigidere, mașini de spălat, telefoane, becuri,etc.)

Deșeul inert se predă contra cost! Toate detaliile legate de modalitatea de predare a acestui deșeu le găsiți  pe siteul societății Salubris S.A. https://salubris.ro/wp-content/uploads/2023/02/cerere-transport-inerte.pdf

Deșeurile voluminoase sau celor de tip vegetal se predau contra cost sau gratuit în cadrul campaniilor de primăvară-toamnă. Toate detaliile legate de modalitatea de predare a acestui deșeu le găsiți  pe siteul societății Salubris S.A. https://salubris.ro/wp-content/uploads/2022/08/cerere-municipale.pdf

Deșeurile de tip DEEE se predau gratuit la Centrele de predare DEEE sau la Centrul Municipal de Colectare din stradela Grădinari, nr.26. Toate detaliile legate de modalitatea de predare a acestui deșeu le găsiti  pe siteul https://www.cmciasi.ro

Comentarii
  • nu ati vrut digitalizare? V-au fost vandute doar avantajele, insa nimeni nu v-a spus de dezavantaje. Controlul. Statul vrea sa stie ce fel de gunoi arunci, cat gunoi arunci si sa te taxeze baban pentru el. Digitalizarea inseamna in cea mai mare parte control. Fiecare aspect al vietii voastre trebuie inregistrat pe un server.

    Urmeaza amprenta de carbon personala ca sa nu… incalzeasca soarele tare. Consumati/aruncati doar cat va permite statul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *