Prima pagină » Actualitate » Ce nu au voie să facă toți cei care stau la casă. Amenzile sunt uriașe
Ce nu au voie să facă toți cei care stau la casă. Amenzile sunt uriașe

Ce nu au voie să facă toți cei care stau la casă. Amenzile sunt uriașe

07 mai 2024, 09:00,
BZI.ro, în Actualitate

Iată ce nu au voie să facă toți cei care stau la casă. Orice construcție, indiferent de tipul acesteia, trebuie să aibă o autorizație de construcție pentru a putea fi realizată, chiar și când vine vorba de un gard. Nu toți românii respectă legea. Amenzile sunt uriașe pentru cei care încalcă regula.

Ce nu au voie să facă toți cei care stau la casă

O nouă lege a intrat în vigoare. Se vor da amenzi de până la 100.000 lei pentru românii care locuiesc la casă. Multe persoane se întreabă dacă pentru construirea unui gaard între vecini este nevoie de autorizație de construcție. Legea este clară în acest sens.

Dacă vrei să construiești un gard nou, este important să obții o autorizație de construcție de la primăria locală. Fără această autorizație, riști să primești o amendă în intervalul 1.000-100.000 de lei, conform Legii nr. 50/1991. Totuși, dacă gardul existent urmează să fie renovat, nu este nevoie de o nouă autorizație de construcție.

Orice construcție, indiferent de tipul acesteia, trebuie să aibă o autorizație de construcție pentru a putea fi realizată. Pentru a obține această autorizație, este necesar să depui o cerere la primăria de care aparții și să îndeplinești toate condițiile impuse de autorități.

Perioada de valabilitate pentru autorizația de construcție a gardului este de 12 luni, timp în care trebuie să finalizezi construcția și să obții recepția la terminarea lucrărilor. Presupunând că gardul a fost construit de comun acord și în conformitate cu prevederile legale, dacă acesta se deteriorează din vina vecinului, atunci responsabilitatea reparării va reveni acestuia, mai ales în cazul în care se depune o plângere pentru distrugere. Dacă vina este personală, atunci este clar că tu vei fi responsabil pentru reparații.

Legea care îi sancționează pe cei care au curte

Ferestrele cu vedere spre casa vecinilor se numără printre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte. Legea este clară în privința regulilor de construire a caselor și este menționată distanța permisă pentru ridicarea unei construcții față de linia de hotar.

,,Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic.”, se menționează în Articolul 612, din Codul Civil.

Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menționează următoarele:

,,Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”, potrivit Articolului 614, din Codul Civil.

Și cei care locuiesc la bloc au de respectat anumite reguli stricte. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Astfel de lucrări sunt închiderea balconului, recompartimentarea locuinței, modificarea fațadei și nu numai. Singurele operațiuni care se pot efectua fără acest document sunt zugrăvelile. Condiția este că nu trebuie modificate elemente de fațadă și culorile originale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
04 iulie 2024
04 iulie 2024