Prima pagină » Sanatate » Ce nu ai voie să mănânci după cezariană? Alimentația corectă după această intervenție chirurgicală

Ce nu ai voie să mănânci după cezariană? Alimentația corectă după această intervenție chirurgicală

19 iul. 2022, 10:30,
în Sanatate

Dacă nu știi ce nu ai voie să mănânci după cezariană, ai ajuns în locul potrivit. Descoperă, în rândurile următoare, care este alimentația corectă după această intervenție chirurgicală.

În cazul în care, din motive întemeiate, nașterea a avut loc prin cezariană, recuperarea necesită un timp mai îndelungat decât în cazul nașterii pe cale vaginală. De aceea, un rol esențial îl are și regimul alimentar pe care proaspăta mămică îl va ține.

Iată ce trebuie și ce nu trebuie să consumi dacă ai născut prin cezariană.

operatie cezariana

În cazul în care, din motive întemeiate, nașterea a avut loc prin cezariană, recuperarea necesită un timp mai îndelungat decât în cazul nașterii pe cale vaginală.

Ce nu ai voie să mănânci după cezariană?

După cezariană este indicat să eviți alimentele prăjite și care balonează, grăsimile, afumăturile, alimentele picante, murăturile, dulciurile și băuturile carbogazoase. Aceste alimente pot afecta în mod negativ lactația și pot da colici bebelușului. Din acest motiv, ca proaspătă mămică, ar trebui să ții cont de recomandările medicului de familie sau ale medicului pediatru și să stai departe de acele alimente care ar putea să îți facă rău sau să provoace vreun disconfort copilului.

În schimb, sunt recomandate ceaiurile neîndulcite, în special în primele 24 de ore de la naștere. Cele care stimulează declanșarea lactației sunt chimionul, feniculul și anasonul. Începând cu a doua zi, este indicat consumul de supă limpede, strecurată, făcută din morcov, țelină, pătrunjel, păstârnac, ardei gras, dovlecel și un praf de sare. Evită supele preparate din cartofi, ceapă sau fasole, pentru că aceste legume balonează. În cea de-a treia zi, poți consuma și alimente solide, cum sunt brânza de vaci pasteurizată și slabă sau carnea de pui fiartă.

După trei-patru zile, se reia regimul obișnuit, care ar trebui să includă alimente pline de fibre, deoarece ajută tranzitul intestinal, proteine de bună calitate, care se găsesc în carnea slabă de pește, de curcan sau de pui și multe lichide fără zahăr, care vor contribui la eliminarea rapidă a medicamentelor administrate.

Este extrem de important ca sistemul digestiv să funcționeze corect, pentru ca tranzitul intestinal să își reia fluxul normal într-un timp cât mai scurt.

o femeie care mananca salata

După trei-patru zile, se reia regimul obișnuit, care ar trebui să includă alimente pline de fibre, deoarece ajută tranzitul intestinal, proteine de bună calitate, care se găsesc în carnea slabă de pește, de curcan sau de pui și multe lichide fără zahăr, care vor contrinui la eliminarea rapidă a medicamentelor administrate.

Ce să faci dacă ești constipată după cezariană?

Constipația este o problemă întâlnită la majoritatea femeilor care nasc prin cezariană. Aceasta apare din cauza anesteziei și a operației la care au fost supuse, dat fiind că activitatea intestinală a fost temporar încetinită.

Pentru a evita constipația, este important ca, în primele 24 de ore de la operație, să bei numai lichide fără zahăr. Mai mult, este necesar să adopți o dietă ușoară, bazată pe lichide (compot, iaurt). Evită alimentele care te balonează sau te constipă, cum sunt fasolea, cartofii, lintea sau mazărea.

Ai grijă să mănânci echilibrat și să ai o dietă care să cuprindă proteine, fibre și multe lichide. Pentru a scăpa de gaze, te poți apuca să faci sport, deoarece mișcarea grăbește reluarea tranzitului intestinal și eliminarea gazelor.

În cazul în care nu ai reușit să ai scaun după câteva zile de la operație, poți folosi supozitoare cu glicerină.

Important de precizat este că regimul alimentar de după cezariană ar trebui continuat încă două sau trei săptămâni, pentru a te reface complet.

o mama care tine in brate un bebelus

Important de precizat este că regimul alimentar de după cezariană ar trebui continuat încă două sau trei săptămâni, pentru a te reface complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *