Sute de contabili au protestat în urmă cu câteva zile în București acuzând Guvernul PSD-PNL de politici fiscale extrem de proaste. Aceștia s-au declarați șocați de faptul că premierul PSD, Marcel Ciolacu, instituie o teroare fiscală.
Vă aducem aminte faptul că România trece printr-o criză majoră. Suntem printre primii din Uniunea Europeană în ceea ce privește taxarea muncii, inflația din România este cea mai mare, iar produsele s-au scumpit enorm în ultimii ani. În acest context, Guvernul PSD-PNL crează un haos și mai mare modificând după bunul plac taxele și impozitele. Antreprenorii sunt pur și simplu disperați pentru că există zero predictibilitate fiscală, ceea ce duce chiar la faliment.
Statul român instituie o teroare fiscală, declară contabilii care au protestat la București
România se află într-un moment critic, cu potențiale implicații pe termen lung pentru economia sa. Într-un comunicat recent, patronatul a evidențiat cum abuzurile legislative și măsurile fiscale opresive afectează profund antreprenorii, economiștii, contabilii și, în general, contribuabilii din țară. O avalanșă de modificări legislative, cu o frecvență alarmantă – aproape la fiecare două zile lucrătoare – complică adaptarea afacerilor și a bugetelor personale, ceea ce duce la o instabilitate economică ce sugrumă dezvoltarea și inovația.
Antreprenorii și companiile se confruntă cu un climat legislativ haotic, unde fiecare nouă reglementare poate aduce costuri și dificultăți imprevizibile.
Această stare de incertitudine nu doar că îngreunează planificarea pe termen lung, dar descurajează și investițiile, esențiale pentru creșterea economică. În loc să fie sprijiniți, antreprenorii sunt tratați ca potențiali evazioniști, fiind supravegheați de peste 60 de instituții cu atribuții de control, fără a beneficia de consiliere adecvată.
Protestul recent, intitulat „Fără haos în legislația fiscală”, nu se limitează doar la problematica e-TVA și e-Factura, ci abordează o gamă largă de abuzuri fiscale și legislative. Ignorarea instrumentelor democratice și a transparenței decizionale, adoptarea ordonanțelor de urgență fără consultare publică și fără implicarea specialiștilor sunt doar câteva dintre criticile aduse guvernanților.
Ce nemulțumiri mai au contabilii
Un alt aspect alarmant este violarea intimității personale, prin obligarea declarației tuturor facturilor de achiziții ale persoanelor fizice. În plus, delegarea responsabilităților ANAF către contribuabili, fără un cadru clar și justificat, este considerată o practică inacceptabilă.
Printre cerințele recente se numără și obligativitatea schimbării caselor de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. Aceste măsuri nu doar că sunt costisitoare, dar adaugă o nouă povară administrativă asupra companiilor, afectând astfel competitivitatea acestora pe piață.
Mai grav, există suspiciuni că reglementările privind e-TVA ar putea avea ca scop întârzierea rambursărilor de TVA, ceea ce ar pune o povară suplimentară asupra sectorului privat. Astfel, mediul de afaceri ar fi nevoit să contribuie la finanțarea bugetului public fără a beneficia de o reformă adevărată a cheltuielilor publice.
În acest context trebuie să reiterăm necesitatea tot mai acută a unei schimbări în politica românească. Este absolut șocant cum Guvernul PSD-PNL îi suprataxează pe antreprenorii români care sunt cei care le plătesc salariile. Economia românească este la răscruce, iar teroarea fiscală trebuie să înceteze. Românii trebuie să înțeleagă că este nevoie de schimbare a clasei politice, iar în fruntea țării să vină oameni capabili care să repare ceea ce PSD și PNL au stricat.
@alexandru.dan.liveProtest împotriva taxării abuzive și a programelor e-TVA, e-factura