Prima pagină » Titlurile zilei » Ce modificări au intrat în vigoare în 2023. Creșterea salariului minim, dar și alte majorări lovesc în buzunarele ieșenilor. „E o foame de bani din partea Guvernului”
Ce modificări au intrat în vigoare în 2023. Creșterea salariului minim, dar și alte majorări lovesc în buzunarele ieșenilor. „E o foame de bani din partea Guvernului”

Ce modificări au intrat în vigoare în 2023. Creșterea salariului minim, dar și alte majorări lovesc în buzunarele ieșenilor. „E o foame de bani din partea Guvernului”

03 ian. 2023, 02:00, 2 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Modificările din acest an, precum creșterea salariului minim pe economie, creșterea unor taxe și impozite sau creșterea ratelor, vor lovi în buzunarele ieșenilor, atât salariați, cât și antreprenori. Potrivit specialiștilor, situația este gravă, iar toate aceste modificări vor duce IMM-urile la faliment

Anul acesta, salariul minim brut a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei. Acest lucru înseamnă un salariu de 1.863 de lei în mână, potrivit Ministerului Muncii. De asemenea, în construcții, salariul minim va fi de 4.000 de lei, respectiv 2.340 de lei net. Alte modificări de anul acesta sunt o serie de majorări de taxe.

De exemplu, taxarea contractelor parțiale de muncă la nivelul salariului minim, care a fost adoptată în vara anului trecut, prin Ordonanța de Urgență 116/2020, va fi valabilă și anul acesta. Alte măriri de taxe se vor aplica la băuturile carbogazoase. Astfel, TVA-ul va crește de la 9 la 19 la sută. La impozitul pe chirii se elimină cota forfetară de 40 la sută. Practic, cei care obțin venituri din chirii vor plăti impozite mai mari. Impozitul pe dividende crește de la 5 la 8 la sută, iar pragul pentru întreprinderile mici și mijlocii scade de la 1 milion de euro la 500.000 de euro.

Astfel, IMM-urile cu venituri sub acest prag vor putea plăti un impozit de 1 la sută din cifra de afaceri, însă trebuie să cumuleze mai multe condiții: să aibă cel puțin un salariat, să nu fie în insolvență și să aibă venituri din consultanță de maxim 20 la sută din total. Cele cu venituri de peste 500.000 de euro vor plăti impozit pe profit de 16 la sută.

Creșterea salariului minim, una dintre modificările de anul acesta

Specialiștii susțin că IMM-urile sunt în pragul falimentului. Toate aceste modificări ar fi trebuit făcute în contextul unui „boom” economic, nu într-o perioadă grea pentru afacerile mici și mijlocii.

„În principiu, ca promisiuni, știți cum e. Deșteptul promite și prostul trage nădejde, pe românește. În primul rând, e păcat că nu am intrat în Schengen. În al doilea rând, toate dările s-au mărit și se vor mări. E o foame de bani din partea Guvernului încât distruge IMM-urile! Adică într-o țară în care inflația a ajuns la nivelul la care a ajuns, în mod normal, un Guvern responsabil ar veni cu măsuri de protejare a IMM-urilor.

Guvernul nostru aplică, probabil, altfel de măsuri. Nu știu cine i le dictează, ce consultanți au, dar nu este bine pentru IMM-urile din România. Vor exista situații când vor închide afacerile. O dată, impozitul pe clădiri urmează să crească, impozitul pe dividende l-au mărit de la 5 la 8 la sută. Aceste măsuri se pretează într-o situație de «boom» economic, nu acum, într-o situație disperată, când oamenii abia își trag zilele.

Acea măsură cu impozitarea lucrului part-time e greșită. Parcă în dușmănie se face totul. Am avut discuții cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar înainte de a emite acea lege de reglementare. El mi-a promis solemn că va scădea prețul într-o piață concurențială. Care piață concurențială, când producătorii sunt numai întreprinderi de stat, iar cei care distribuie sunt privați? Care piață? Când toată țara este afectată, el pozează că totul e bine”, susține Neculai Vițelaru, președintele Patronatului Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Iași.

Domeniul HoReCa este afectat de modificări

Tot în acest an a crescut TVA-ul la restaurante și catering, de la 5 la 9 la sută. O altă modificare vizează trecerea bacșișului de la restaurant pe nota de plată și pe bonul fiscal. Astfel, operatorii economici au obligația de a înmâna clienților note de plată, unde aceștia vor putea alege ce bacșiș vor lăsa, între 0 și 15 la sută.

De anul acesta dispare impozitul specific din sectorul de hoteluri, restaurante și cafenele (HoReCa). Acestea vor trebui să treacă la impozitarea pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri. Alte vești pe care le primesc ieșenii în acest an sunt cele referitoare la ratele la bănci. Situația nu este roz deloc nici în acest sector. Pandemia de COVID-19 a afectat sectorul HoReCa.

Ieșenii vor plăti rate mai mari în 2023

Astfel, cei care au credite legate de IRCC (n.r. – indicele de referință pentru creditele consumatorilor), cu dobândă variabilă, vor plăti rate mai mari. IRCC este un indicator în funcție de care se calculează dobânzile celor care au luat credite în lei după luna mai 2019. IRCC este media trimestrială a valorilor zilnice comunicate pentru trimestrul anterior. Acesta este calculat de către Banca Națională a României (BNR) și este publicat în ultima zi lucrătoare a trimestrului, fiind valabil pentru trimestrul următor. Astfel, IRCC de pe trimestrul al treilea 2022 urmează să fie luat în calcul de la 1 ianuarie 2023.

Datele publicate până acum de BNR arată că indicele ce va fi luat în calcul este de 5,71 la sută. Cel folosit pentru trimestrul al patrulea din acest an este de 4,06 la sută, astfel că de dobânzile cresc din acest an. Dacă luăm un exemplu concret al unui ieșean care a luat un apartament prin Prima Casă, în anul 2021 plătea 1.960 de lei, rata lunară. La începutul anului 2022 a crescut la 2.100, iar în vară a ajuns la 2.460 de lei. Odată cu creșterea IRCC, va plăti mai mult în acest an. Specialiștii sfătuiesc românii să găsească o soluție de refinanțare cu dobândă fixă. Astfel, creșterea salariului minim, dar și alte modificări fiscale nu sunt bine primite de mediul de afaceri ieșean.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025