Prima pagină » WoW! » Religie » Ce microbi si virusi, pe langa coronavirus, se pot transmite la impartasanie
Ce microbi si virusi, pe langa coronavirus, se pot transmite la impartasanie

Ce microbi si virusi, pe langa coronavirus, se pot transmite la impartasanie

29 mai 2020, 14:40,
în WoW!

Ce microbi se pot transmite prin linguriţa de la împărtăşanie? Aceasta este o întrebare care a împărţit lumea în două. Unii consideră că este periculos şi ar trebui să se schimbe ceva, iar alţii cred că temerile sunt nefondate. Din punct de vedere medical, normele de igienă sunt încălcate, întrucât aceeaşi linguriţă este folosită, practic, de zeci de persoane numai într-o singură zi. Așadar, s-ar transmite microbi și viruși mulți, ba chiar și temutul coronavirus. Din perspectivă teologică însă, se spune că nu există nici un pericol pentru sănătatea noastră, lucru susţinut şi de nişte studii efectuate în perioada sovietică.

Milioane de creștin-ortodocși primesc, cel puţin o dată pe an, Taina Sfintei Împărtăşanii. În timpul slujbei religioase, preoţii pregătesc împărtăşania, constând în vin şi anafură sfinţită, într-un potir. Iar la finalul ceremoniei, dau câte o linguriţă din ea credincioşilor, folosind acelaşi obiect liturgic pentru toată lumea. Acesta este aspectul care, de fapt, deranjează: de ce e utilizată aceeaşi linguriţă, şi nu fiecare are dreptul la propriul… tacâm?

Ce spun preoţii despre folosirea aceleiaşi linguriţe

Fețele bisericeşti au susţinut întotdeauna că Împărtăşania cu aceeaşi linguriţă nu prezintă nici un risc pentru sănătatea noastră. Dimpotrivă, potrivit unor studii făcute în perioada sovietică, pericolul este extrem de mic. Susţinerea afirmaţiei vine din faptul că linguriţele folosite la împărtăşit sunt realizate din argint sau aur. Adică vorbim despre materiale care au proprietăţi bactericide. În plus, linguriţele ajung în contact cu cavitatea bucală un timp foarte-foarte scurt.

De asemenea, nu s-a înregistrat nici un caz de contaminare cu vreo boală infecţioasă în urma împărtăşaniei, dar nici nu este posibil de demonstrat acest lucru.

Iată ce spunea, în 2015, preotul Constantin Stoica, acum fost purtător de cuvânt al Patriarhiei Române:

 ”Dintotdeauna, în tradiţia ortodoxă, la împărtăşit se foloseşte aceeaşi linguriţă. Acolo avem trupul şi sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos, suntem feriţi de boli şi de alte pericole”.

De menţionat este faptul că, totuşi, în contextul pandemiei, Biserica Ortodoxă Română a recomandat persoanelor care au simptome gripale să evite împărtăşania. Apoi chiar a anulat acest ritual până la noi măsuri. Astfel, a refuzat cu fermitate ideea utilizării linguriţelor de unică folosinţă, motivând că nu se cade să schimbi obiceiuri canonice vechi de sute de ani.

Lingurita de la Sfanta Euharistie poate transmite boli, virusuri si microbi

Pentru Sfânta Euharistie se folosesc pâine, vin și apă

Opinia medicilor privind împărtăşania cu aceeaşi linguriţă

De partea cealaltă a taberei sunt doctorii infecţionişti. Ei susţin că, dimpotrivă, există un risc crescut de transmitere a vreunei afecţiuni pe cale orală, precum tuberculoza sau hepatita (A şi B doar prin salivă; hepatita C, dacă saliva e contaminată cu sânge).

Preoţii spun că linguriţa ne fereşte de boli, deoarece e făcută din aur sau argint, iar vinul conţine alcool. Îînsă medicii afirmă că HIV nu reacţionează la alcool. Şi, întrucât vinul e slab alcoolizat, iar linguriţa aproape că nu stă nici 2-3 secunde în vin, înseamnă că posibilul virus de pe obiectul liturgic nu este combătut sub nici o formă. Aşadar, trebuie concluzionat că e un risc pe care orice creştin-ortodox şi-l asumă în momentul Împărtăşaniei.

Boli și microbi transmiși prin împărtășanie. Folosim același obiect?

Contactul mai multor persoane cu acelaşi obiect liturgic înseamnă o posibilă transmitere a mononucleozei infecţioase, a aftelor şi chiar a ciupercilor şi streptococilor. Mononucleoza, spre exemplu, numită și “boala sărutului”, se transmite prin contactul cu saliva persoanei bolnave. Utilizarea aceluiași pahar de apă, sărutul sau tusea constituie o excelentă modalitate de transmitere. Copiii dezvoltă niște simptome foarte ușoare sau chiar nu au deloc, iar boala trece de la sine. La tineri și adulți, în schimb, se observă: oboseală extremă, eczeme, umflarea ganglionilor limfatici, febră, durere în gât și nu numai. Tratamentul e recomandat doar de medic. Așadar, leacurile băbești nici nu intră în discuție.

Aftele bucale, numite și stomatite aftoase, se întâlnesc cu precădere la copii și tineri. Apariția lor este cauzată atât de contactul cu o persoană bolnavă. Alte cauze: stres intens, carență de minerale și vitamine, sistem imunitar deficitar etc. Îți dai seama că ai o aftă bucală atunci când simți o senație de arsuă în gură și apare o mică umfllătură roșie.

Candida, pe de altă parte, se manifestă prin apariţia petelor albe pe limbă sau în cavitatea bucală şi prin senzaţia de arsură la nivelul gurii.

Linguriţa de argint ne fereşte de coronavirus?

În timpul stării de urgenţă, iar mai apoi în starea de alertă, BOR a oprit preoţii de la a mai împărtăşi enoriaşii. Mici excepţii au mai fost, dar per total măsura s-a respectat.

De ce se spune că, până acum, nimeni nu a luat vreo boală prin contactul cu linguriţa de la Împărtăşanie? Ei bine, acest aspect este pus pe seama faptului că obiectul liturgic din unele biserici e realizat din argint. Acesta este un metal cu proprietăţi curative şi profilactive şi care, conform cercetărilor moderne, este bactericid. Ba mai mult, se spune că nu mai puţin de 650 de tipuri de microorganisme devin inactive în momentul contactului cu argintul. Afirmaţia este susţinută de profesorul Valerie Edwards Jones, de la Universitatea din Manchester. El spune că: „Ionii de argint împiedică înmulţirea sporilor, virusurilor şi bacteriilor, care nu pot să se mai infiltreze în celule şi să le dezactiveze proteinele. Microbii nu se mai pot reproduce şi mor, iar infecţia este astfel stopată”.

Curiozități despre argint

Datorită proprietăţilor anti-bacteriene, oamenii de ştiinţă recomandă utilizarea argintului în tratarea diverselor boli de piele. De menţionat ar fi şi faptul că aghiasma este tot timpul proaspătă şi nu capătă miros şi gust de „stătut” poate tocmai pentru că e depozitată în vase de argint. De altfel, vechii fenicieni, cunoscuţi că mari navigatori în Antichitate, îşi transportau laptele, apa şi vinul în vase de argint, atunci când călătoreau timp îndelungat pe mare.

Pe de altă parte, medicul de familie Călin Ciubotaru spune că totul nu este altceva decât un mit:

„Nu este adevărat. E pur şi simplu o explicaţie religioasă, la fel şi cea potrivit căreia vinul e dezinfectant. Din punct de vedere medical e complet fals. Soluţia de vin e prea diluată şi timpul e prea scurt pentru a dezinfecta linguriţa”.

Aşadar, nu ştim sigur dacă într-adevăr linguriţa de argint ne poate feri de COVID-19. Părerile sunt împărţite între fețele bisericeşti şi unii oameni de ştiinţă, dar nici nu putem obţine o dovadă clară dacă e adevărat sau nu că argintul are proprietatea de a combate acest virus puternic.

O informaţie mai puţin ştiută este aceea că, până la descoperirea penicilinei, argintul era aproape de nepreţuit, întrucât era considerat drept cel mai sigur dezinfectant. Pe atunci, 7 kg de argint valorau cât 1 kg de aur. Astăzi însă este cu mult invers (74 kg argint = 1 kg aur).

Sfanta Lingurita de la Impartasanie prin care se pot transmite microbi, virusi

În timpul oficierii sacramentului Euharistiei, pâinea și vinul se transformă în trupul și sângele lui Iisus. Forma exterioară a vinului și a pâinii nu se schimbă

Este sau nu igienică utilizarea unei singure linguriţe pentru Împărtăşanie?

În concluzie, cert este că nimeni nu are dovada că obiectul liturgic poate fi pericol pentru sănătatea noastră. Dar nu avem nici dovada că linguriţa este total inofensivă. Părerile vor şi fi de-acum înainte împărţite între doctori şi preoţi, dar şi între creștin-ortodocsi. Se ştie că multe produse, precum cele de igienă sau cele cosmetice, sunt destinate utilizării de câte o singură persoană. Îînsă discuţiile sunt controversate în ceea ce priveşte obiectul liturgic folosit la Taina Sfintei Împărtăşanii.

Iată ce spune părintele Temistocle, misionar în Sierra Leone (Africa), despre transmiterea virusurilor Ebola şi SIDA prin Sfânta Împărtăşanie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025