Pregătirea meniurilor de post pentru pomană reprezintă, de multe ori, o dificultate pentru noi, având în vedere numărul restrâns de ingrediente. Cele mai cunoscute obiceiuri pe care ortodocșii din România le a pentru a comemora persoanele dragi trecute în neființă reprezintă organizarea de pomeni și parastase.
Atunci când trebuie să gătești pentru un parastas în perioada postului, este posibil să te simți lipsit de inspirație, din cauza numărului redus de ingrediente pe care trebuie să le folosești. Pachetele de parastas se împart la organizarea parastului, adică de 40 de zile, 6 luni, 1 an și 7 ani, la zilele de pomenire a morților, adică moșii de vară și moșii de iarnă.
Ce meniu de post să faci pentru pomană
Mâncărurile de post sunt toate preparatele care nu conțin produse de origine animală, în timp ce preparatele „de dulce” sau „de frupt” sunt preparate care conțin ingredinte de proviniență animală. În meniul de post, cu sarmalele mergi întotdeauna la sigur, deoarece sunt un preparat îndrăgit de toată lumea, fie ca sunt de post sau nu. În locul cărnii, vei folosi orez și legume, iar în rest, metoda de preparare este la fel ca aceea din rețeta clasică.
Chiar și în perioada postului, există anumite zile de dezlegare la pește. Păstrăvul este un pește dulce și fraged, care se prepară cu ușurință și este pe gustul multora. Nu trebuie decât să știi cum să îl cureți corect, iar apoi este gata în doar 20 de minute pe grătar, timp în care trebuie să îl întorci de câteva ori. Merge de minune cu o garnitură de cartofi natur sau cu mămăligă și usturoi.
Un preparat comun, dar căruia nimeni nu i-ar rezista, este plăcinta. Pentru că e perioada postului și nu poți să faci una cu carne sau cu brânză, poți încerca o plăcintă cu mere ori cu dovleac. Dacă vrei o plăcintă-aperitiv, atunci poți înlocui brânza cu tofu. Indiferent de umplutură, trebuie să ai grijă și ca aluatul să fie de post.
Ce mâncăruri mai poți face
Salata orientală de post este o mâncare pentru pomană care se prepară ușor, fiind gata în aproximativ o oră și jumătate. Ingredientele nu sunt costisitoare, așa că poți face cantități mari din acest preparat gustos, fără să îți faci griji că vei cheltui prea mult.
De asemenea, ciupercile umplute reprezintă un aperitiv clasic, iar o umplutură din legume delicioase poate fi la fel de apetisantă ca aceea din cașcaval. Ele sunt foarte bune ca mâncare de post pentru pomana și le poți prepara chiar înainte de a pune masa, deoarece sunt mai bune atunci când sunt calde.
Poți prepara și dovlecei pane de post pentru meniul parastasului, deoarece sunt un aperitiv gustos și, în plus, ușor de transportat dacă vrei să dai pomană la biserică. Se fac în mai puțin de 20 de minute, așa că vei câștiga timp prețios pentru a face și restul preparatelor.
Dacă pomana trebuie organizată în perioada postului, nu ai atât de multe opțiuni de dulciuri de pus pe masă și va trebui să apelezi la rețete vegane. Astfel, vei înlocui laptele obișnuit cu lapte de soia sau de orez și vei obține o prăjitură cu cocos la fel de pufoasă ca cele pe care le faci în mod normal. Meniul de post pentru pomană nu trebuie să fie alcătuit din mâncăruri pretențioase, ci din câteva preparate simple și gustoase.