Inflamația vezicii urinare este cauzată, în general, de o infecție bacteriană care se poate trata cu medicamente pentru cistită. Infecțiile apar atunci când bacteriile din zona dintre organele genitale și perineu pătrund în uretră și călătoresc spre vezica urinară.
Infecțiile vezicii urinare sunt cel mai comun tip de infecție a tractului urinar (ITU). ITU-urile pot apărea în orice parte a tractului urinar, respectiv în rinichi, uretere, vezică sau uretră. Specialiștii sunt de părere că aproximativ 60 la sută dintre femei și 12 la sută dintre bărbați vor avea cel puțin o infecție a tractului urinar pe parcursul vieții.
Simptome și cauze ale infecțiilor vezicii urinare
Infecțiile vezicii urinare sunt foarte comune, mai ales la femei. Aproximativ 60 la sută dintre acestea vor experimenta o infecție a vezicii urinare în timpul vieții. De asemenea, acestea pot recidiva. Între 20 la sută și 40 la sută dintre femeile care au o infecție a vezicii urinare vor avea cel puțin încă una în viața lor. În cazul bărbaților există o probabilitate mai mică de a face infecții ale vezicii urinare datorită diferențelor în anatomia lor.
O infecție a vezicii urinare este cauzată, de obicei, de bacterii care pătrund în uretră și se multiplică în vezica urinară. Cel mai comun tip de bacterii este Escherichia coli (E. coli). Există factori care cresc riscul de infecții ale vezicii urinare. Acestea includ anomalii anatomice ale tractului urinar, menopauza, utilizarea unui cateter, utilizarea spermicidelor, constipația și partenerii multipli. De asemenea, există anumite alimente care trebuie evitate, printre care și dulciurile și bomboanele.
Simptomele unei infecții a vezicii urinare sunt similare cu cele pe care le vei simți când ai o infecție a tractului urinar. Aceste semne pot include urinare frecventă, astfel că este posibil să simți nevoia de a urina mai des. Unii oameni experimentează, de asemenea, durere sau arsură în acele momente, precum și urină închisă la culoare sau cu miros neplăcut. Alte simptome care pot fi legate de o infecție renală mai gravă, iar din această cauză se manifestă și febra (temperatură peste 37,8 grade Celsius), frisoanele sau tremuratul, vărsăturile și durerea de flanc.
Tratament cu medicamente pentru cistită
În cazul în care te confrunți cu o infecție a vezicii urinare, ar trebui să discuți cu un medicul ce îți poate prescrie medicamente pentru cistită, dacă este cazul. Pentru a diagnostica afecțiunea, va trebui să duci un eșantion de urină colectată într-un pahar steril. Ulterior, un specialist va efectua, cel mai probabil, două teste, respectiv o analiză de urină și o cultură de urină. Primul test implică verificarea aspectului, concentrației și conținutului, iar al doilea determină tipul de bacterii care cauzează infecția și la ce antibiotice sunt sensibile. Medicul poate solicita, de asemenea, teste suplimentare dacă te confrunți în continuare cu infecții ale vezicii urinare. Acestea pot include un test imagistic pentru a examina rinichii și o cistoscopie, care folosește un endoscop special pentru a privi în interiorul vezicii.
O astfel de infecție este tratată, de obicei, cu medicamente pentru cistită. Doar un medic specialist poate prescrie un antibiotic în funcție de tipul de bacterii găsite în timpul testelor de urină. Pentru a trata adecvat infecția, este important să urmezi tratamentul prescris. De asemenea, poți preveni o infecție a vezicii urinare adoptând câteva obiceiuri de igienă și tratezi constipația sau diareea. La fel de important este să crești aportul de lichide pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din vezica urinară. Când femeile trec prin menopauză, țesutul se schimbă, iar bacteriile benefice care, de obicei, colonizează vaginul nu pot supraviețui. Pentru a restabili bariera de bacterii bune, este posibil să ai nevoie de cremă topică cu estrogen, însă este important să consulți un medic pentru a afla dacă este potrivită pentru tine. Există suplimente disponibile fără prescripție care pot ajuta la prevenirea infecțiilor tractului urinar. Dacă te confrunți cu infecții urinare frecvente, doar un specialist poate elabora un plan de tratament cu medicamente pentru cistită.