Toți bărbații, la un moment dat, adresează următoarea întrebare: „Ce medic trebuie să consult pentru testicule?”. Răspunsul îl veți afla în rândurile care urmează.
Testiculele reprezintă o pereche de organe de reproducere masculine, glande mixte, care produc spermatozoizi și testosteron. Acesta din urmă este un hormon care controlează dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine și are un rol foarte important în producția de spermă (substanţă lichidă cu compoziţie complexă, secretată de glandele sexuale masculine, care conţine ca elemente esenţiale spermatozoizii).
Prin urmare, testiculele sunt esențiale pentru buna funcționarea a organului sexual masculin. Tocmai de aceea, ele necesită o atenție deosebită și contoale regulate la medicul de specialitate. Iată care este acesta.
Ce medic trebuie să consult pentru testicule?
Localizarea testiculelor este în scrot. Acestea sunt aproximativ egale ca dimensiuni, iar suprafața lor este netedă. În partea testiculului care este mai coborât, scrotul pare puțin mai larg și este mai alungit. Dacă la acest nivel apar modificări, înseamnă că vorbim despre diferite afecțiuni medicale, care ar trebui să trimită bărbatul direct la medicul specialist urolog.
În cazul în care apare un nodul pe suprafața testiculului, dacă testiculul sau scrotul își modifică forma, se umflă, scade în dimensiuni, se înroșește sau doare, este necesar să mergeți, de îndată, la medic. Poate fi vorba despre o afecțiune, ce necesită tratament imediat.
Dacă vă loviți, iar testiculul se inflamează și doare, iar aceste simptome nu dispar, este cazul să apelați la ajutorul medicului urolog.
Afecțiuni ale testiculelor
La nivelul testiculelor, pot apărea diverse modificări, care pot duce cu gândul la apariția unei boli. De pildă, poate fi vorba despre orhită, varicocel ori torsiune de testicul. Iată care sunt caracteristicile acestor tulburări.
Orhita
Orhita este o boală caracterizată prin inflamarea cordonului spermatic şi a testiculelor. Aceasta este generată de o infecție sau de un traumatism. Printre simptome se află inflamația și durerea, care, dacă sut netratate, pot duce la infertilitate.
Varicocelul
Varicocelul este o dilataţie varicoasă, patologică, a venelor cordonului spermatic. În acest caz, sângele circulă cu dificultate, scrotul se umple cu lichid, iar țesuturile din jur, dar și testiculele se umflă și dor. Afecțiunea duce la pierderea funcției sexuale, dacă nu este tratată corespunzător și supravegheată de un medic urolog.
Torsiunea de testicul
Torsiunea testiculară sau mai exact torsiunea funiculului spermatic înseamnă răsucirea cordonului prin care testiculul este legat de abdomen, blocarea aportului de sânge ce vine la testicul şi consecutiv infarctizarea şi necroza în timp a acestuia.
Torsiunea testiculară își poate face apariția la orice vârstă, dar în special în perioada prepubertară. Afecțiunea are drept cauză mobilitatea exagerată a testiculului, ca urmare a unei dezvoltării exagerate a tunicii ce înveleşte testiculul şi cordonul spermatic.
Torsiunea de testicul constituie o urgență medicală.