Prima pagină » Actualitate » Ce măsuri fiscale au intrat în vigoare de la 1 august 2022
Ce măsuri fiscale au intrat în vigoare de la 1 august 2022

Ce măsuri fiscale au intrat în vigoare de la 1 august 2022

01 aug. 2022, 09:33,
în Actualitate

Guvernul a aprobat mai multe măsuri fiscale care au intrat în vigoare de la 1 august 2022. Printre ele se regăsește majorarea accizei la tutun și alcool și impozitarea suplimentară a jocurilor de noroc.

Pe data de 15 iulie 2022, Guvernul a adoptat măsurile fiscale, iar premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre acestea spunând că măsurile au rolul de a încuraja investitorii străini și români.

Măsuri fiscale intrate în vigoare de la 1 august 2022

Guvernul României a decis ca de pe data de 1 august 2022 să intre în vigoare mai multe măsuri fiscale. Așadar, cei mai afectați de decizia guvernanților sunt cei care au vigii. Concret, În Codul Fiscal se prevede o majorare a accizei de tutun și țigări, se majorează impozitul câlștigurilor din jocurile de noroc, iar contractele de 4 ore vor fi impozitate în raport cu salariul minim pe economie.

Așadar, acciza minimă pe 1.000 de țigarete este crescută de la 594,97 lei cât era până pe 31 iulie la 563,97 de lei. Acciza la alcool va crește şi ea, iar reprezentanţii din industria alcoolului menţionează că această creștere se va situa în jurul a 20%, ceea ce va duce la scumpiri la raft.

În legătură cu contractele part-time, situaţia nu este una bună. Vorbim despre impozitarea acestor tip de contract la nivelul salariului minim. Sunt şi excepţii, studenţii, elevii și pensionarii cu limită de vârstă. Specialiştii din domeniu trag un semnal de alarmă şi spun că această modificare va crește munca la negru. Ba mai mult, mulţi administratori au dispus încheierea contractelor de muncă de tip part-time.

Pentru cei pasionaţi de jocuri de noroc, vestea proastă este că impozitul va fi mărit. Așadar, un cetățean care câștigă până în 10.000 de lei trebuie să plătească 3% la stat, situația se schimbă dacă se depășește suma de bani menţionata mai sus, așadar, de la 10.000 de lei până al 66.750 se va achita 300 de lei+ 20% pentru sumele de bani ce depășesc 10.000 de lei. Dacă ai câștigat peste 66.750 atunci trebuie să plătești 11.650 de lei plus incă 40% din suma ce depășește valoarea.

Modificări la codul fiscal în muncă

Dacă sunt impozite mai mari în ceea ce privește jocurile de noroc, şi accize mai mari pe tutun şi ţigări, nici angajatorii nu au scăpat de modificări la codul fiscal. Așadar, beneficiile acordate de stat pentru salariaţii din construcţii se opresc la 10.000 de lei brut. Totul se termină dacă angajatul câștigă mai mult de suma menţionată anterior. Același lucru se întâmpla şi în sectorul agricol care oricum este lovit de secetă, cât și în industria alimentară care este în aceste momente lovită de o criză alimentară. Facilitățile din acele sectoare sunt: scutire de impozit pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul ÎI

Nu o să mai există posibilitate de asociere între o personalitate juridică și un contribuabil plătitor de impozit specific, şi o persoană fizică. Se reiterează faptul că la calculul diferitelor plafoane legate de salariul minim brut pe țară, când acestea sunt diferențiate, la calculul plafonului se va avea în vedere valoarea cea mai mică a salariului minim brut garantat în plată.

Așadar sunt multe măsuri fiscale care au intrat în vigoare din 1 august 2022, iar administratorii de firme par să fie cei mai loviţi în acest context.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`