Prima pagină » Actualitate » Ce măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie
Ce măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie

Ce măsuri de relaxare vor intra în vigoare de la 1 iunie

10 mai 2021, 10:23,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a propus un documentul care conţine măsurile de relaxare care ar putea intra în vigoare la 1 iunie.

Astfel, potrivit Antena 3 propunerile Ministerului sunt diferite față de cele făcute de Comitetul Interministerial.

Ce măsuri de relaxare vor avea parte românii vaccinaţi anti-Covid-19

Conform documentului propus de Ministerul Economiei, masca de protecţie nu ar mai fi obligatorie în aer liber, începând cu data 1 iunie 2021, dacă se va ajunge la un grad de vaccinare de nu mai puţin de 50%. Același lucru ar trebui să se întâmple și în spațiile publice, însă în acest caz gradul de vaccinare ar trebui să crească la 70 la sută.

În altă ordine de idei, dacă propunerile vor fi acceptate, românii vor scăpa de restricțiile de circulație dacă gradul de vaccinare va depăși 50% din populație.

În ceea ce privește măsurile de relaxare pentru industria hotelieră, nu va mai fi limitarea gradului de ocupare de 70%. Totodată, evenimentele din interiorul hotelurilor vor putea fi organizate doar cu persoane vaccinate împotriva virusului Covid-19.

Accesul la piscine, atât cele interioare cât și a cele exterioare se va face doar în cazul persoanelor imunizate sau a celor care au fost infectate cu SARS – CoV – 2 și pot demonstra acest aspect.

Nunţile şi botezurile se pot relua pentru persoanele imunizate

În cazul barurilor și restaurantelor, se elimină orice limitare în ceea ce priveşte capacitatea de servire, dar sunt înlocuite cu măsuri de distanțare. La o incidență între 3 și 7,5 cazuri la mia de locuitori unităţile de alimentaţie publica rămân deschise doar pentru persoanele vaccinate anti-coronavirus.

Evenimentele mai mari de 20 de persoane ar putea fi reluate doar pentru persoanele vaccinate. Aici discutăm despre nunți sau botezuri.

Toate măsurile vor fi discutate cel mai probabil, vineri, 14 mai 2021, în ședința Comitetului Interministerial pentru Revenirea la Normalitate și, dacă vor trece, se vor regăsi într-o nouă hotărâre de guvern.

Florin Cîțu anunță o relaxare de pe 1 iunie: „Dacă atingem acele 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, vom putea să redeschidem mult mai multe activități”

În cadrul unei conferinţe de presă, premierul României, Florin Vasile Cîțu, a menționat faptul că de la 1 iunie vor fi reluate mai multe activităţi, iar o parte dintre restricţii nu vor mai exista. Acest aspect poate deveni realitate ddoar dacă se va atinge obiectivul de 5 milioane de persoane complet vaccinate anti-Covid-19.

De asemenea, prim-ministrul a explicat faptul că se poate vedea că există o interdependență între creşterea ratei de vaccinare şi scăderea numărului de noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19. Florin Cîțu a anunţat faptul că restaurantele şi hotelurile vor putea primi, la o capacitate de sută la sută, persoane imunizate, aceasta fiind prima dată când premierul discută despre anumite beneficii pentru persoanele vaccinate.

”M-am uitat pe date în ultimele zile peste mai multe tipuri de date și este clar că există o relație între creșterea ratei de vaccinare și scăderea numărului de cazuri. Primul rând m-am uitat la orașele mari și cam toate sunt peste 20%. Este clar că în orașe am reușit să avem un ritm puternic și trebuie să-l păstrăm. Dacă atingem acele 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie, vom putea să redeschidem mult mai multe activități. În acest moment avem 2 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze și 3,4 milioane de persoane vaccinate cu o singură doză. În primul rând vorbim despre sezonul estival, în primul rând vorbim despre a sta fără mască pe plajă sau la munte. Restaurante sau hoteluri pentru persoanele vaccinate sau evenimente private cu capacitate de 100% pentru persoanele vaccinate”, a explicat Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
06 septembrie 2024
06 septembrie 2024