Școlile din Iași au impus măsuri pentru reducerea consumului de energie electrică, astfel că la Colegiul Tehnic „C. Ștefănescu” Iași, Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași și Colegiul Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași becurile convenționale au fost înlocuite de cele cu senzori sau led. Se încearcă folosirea luminii naturale pentru a economisi cât mai mult
Scumpirile energiei electrice din ultima perioadă au făcut ca facturile să fie din ce în ce în mari. În școlile din Iași s-au luat deja câteva măsuri de reducere a consumului de energie electrică, astfel că un prim pas spre utilizarea responsabilă a acestui tip de consum este conștientizarea. Creșterile exagerate ale facturilor îndeamnă toți ieșenii la mai multă atenție și economisire. Este necesară reducerea consumului de energie și eliminarea utilizării fără sens.
Directorii școlilor din Iași fac primii pași spre reducerea consumului de energie electrică
În școlile din Iași au fost implementate măsuri de eficientizare energetică pentru că această criză globală a început să afecteze pe toată lumea. Reporterii BZI au discutat cu directorii mai multor școli din Iași pentru a afla care sunt măsurile ce s-au luat deja.
„Primăria ne roagă să facem economie. La băi am pus becuri cu senzori, la fel și pe holuri. Trebuie să facem economie ca să supraviețuim, pentru că banii sunt aceiași. O să fie puțin mai greu, deoarece învățăm 12 ore pe zi. Avem și două cămine, dar la fel, ne-am mobilizat. O să facem un efort să punem becuri cu led în cameră, dar, deocamdată, am făcut primul pas”, declară Liliana-Dolores Voinea, director al Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu“ Iași.
La fel se întâmplă și la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, unde se încearcă folosirea energiei electrice cu multă grijă, existând măsuri ce au fost luate din proprie inițiativă.
„Atunci când nu este absolut necesar, nu aprindem lumina. Ne ajutăm foarte mult de cea naturală. Sigur că utilizăm, în general, tehnologia, așa cum am făcut-o mereu, dar încercăm să nu abuzăm de consumul de energie electrică”, menționează Adina Romanescu, director al Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași.
Iarna aceasta, temperaturi mai reduse în sălile de clasă
Orice persoană responsabilă ar trebui să ia în calcul reducerea consumului de energie pentru a trece mai ușor peste iarna ce vine și, totodată, peste criza globală de energie. Scandalul cu energia nu a afectat în vreun fel programul de învățare al elevilor din școli. Orele de informatică se desfășoară normal în continuare. Tot ceea ce trebuie să se facă în școli este să nu se irosească energia.
„Fondurile pe care ni le dă primăria pentru utilități nu au fost de ajuns niciodată. Vom vedea la gaz. Cu siguranță vom reduce puțin temperatura din sălile de clasă față de anii anteriori. În loc de 22-24 grade Celsius, vom face maximum 19-20. Noi avem un mare avantaj. Toate sălile au fost izolate termic și, astfel, nu se pierde căldura. Lunar, avem o persoană responsabilă care notează consumul total față de aceeași perioadă a anului școlar trecut pentru a se face o diferență”, afirmă Carmen Zelinschi, director al Colegiului Agricol și de Industrie Alimentară „Vasile Adamachi” Iași.
Școlile din Iași au informat elevii cu privire la reducerea consumului de energie, astfel că măsurile implementate în toate aceste instituții de învățământ sunt de bun simț, precum închiderea becurilor atunci când acestea nu sunt folosite, înlocuirea celor convenționale cu cele led sau cu senzori ori folosirea luminii naturale.