Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce mănâncă iepurii. Alimente ce trebuie evitate
Ce mănâncă iepurii. Alimente ce trebuie evitate

Ce mănâncă iepurii. Alimente ce trebuie evitate

17 oct. 2023, 10:29,
în Stiri si curiozitati

În mediul lor natural iepurii sunt erbivori, hrănindu-se în principal cu iarbă, și pășunând timp de 6-8 ore pe zi. Întregul lor tract digestiv este adaptat la această dietă și model de alimentație, astfel că este important să cunoaștem ce mănâncă iepurii pentru a-i putea aproviziona corespunzător. Furnizarea constantă de iarbă și/sau fân de iarbă este crucială pentru a le oferi o dietă echilibrată.

Ce mănâncă iepurii?

Iepurii au 3 caracteristici unice ale anatomiei lor digestive, dieta potrivită și echilibrată fiind o necesitate. În primul rând, dinții acestora cresc continuu, fiind o adaptare evolutivă la o dietă bogată în fibrele aspre care se găsesc în sălbăticie. Pentru a-și menține dinții la o lungime corespunzătoare, și pentru a preveni supraînălțarea acestora, iepurii mestecă hrana într-o direcție circulară (din față în spate și de la un capăt la celălalt). Acest lucru le menține dinții la lungimea potrivită. Acest mod de mestecare este, prin urmare, esențial pentru sănătatea dentară, dar se produce numai dacă petrec mult timp mâncând materiale fibroase lungi.

Consumul excesiv de alimente de lungime scurtă (cum ar fi cereale, tifon, și granule) îi determină să mestecă în sus și în jos, asemenea oamenilor. Astfel, dinții nu se uzează corespunzător, ceea ce duce rapid la apariția bolilor dentare. În al doilea rând, fibrele sunt necesare pentru a menține mișcarea tractului intestinal (peristaltism). Dietele cu conținut scăzut de fibre pot încetini sau chiar opri acest proces. Blocajele se dezvoltă rapid și pot fi adesea fatale. În al treilea rând, iepurii au un cecum mare (ca apendicele nostru, dar mult, mult mai mare). Fibra este digerată în cecum (fermentare), eliberând substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea lor. Dacă nu le furnizăm o dietă cu un nivel ridicat de fibre, acest proces se oprește, iar iepurele slăbește și moare.

Diversitatea este foarte importantă

Este important ca iepurii să fie aprovizionați constant cu iarbă proaspătă de bună calitate și fân (aceasta ar trebui să reprezinte aproximativ 80% din dieta totală). De exemplu, fânul de Timothy, de ovăz, de grâu, de pajiște, de câmp sau de raigras (lolium). Lucerna este bogată în calciu și, deși poate fi oferită iepurilor de companie cu nevoi energetice mai mari (de exemplu, iepuri tineri și animale gravide/sugari), pentru animalele adulte sănătoase ar trebui oferită doar ca o gustare.

Toate animalele de companie ar putea beneficia de puțină varietate în dieta lor. În cazul iepurilor, acest lucru poate fi realizat prin schimbarea tipului de fân și prin suplimentarea cu frunze verzi proaspete și legume (până la aproximativ 15% din dieta iepurilor). Poți, de asemenea, oferi o cantitate mică de granule pentru iepuri de înaltă calitate (nu mai mult de 5% din totalul dietei), cu toate că acestea nu sunt esențiale atâta timp cât se oferă zilnic iarbă și legume verzi proaspete. Este încurajată furnizarea a 3 până la 5 tipuri diferite de frunze verzi și legume în fiecare zi, variind tipurile și varietățile în fiecare zi sau săptămână. Aceste frunze verzi și legume pot fi oferite odată, dar este mai bine să fie împărțite în mai multe mese zilnice, dacă este posibil, pentru a evita consumul rapid într-un scurt interval de timp.

Alimente ce trebuie evitate

Fructele ar trebui să fie oferite doar ca o gustare, dacă este cazul. Spală toate frunzele verzi, legumele și fructele cu atenție, chiar dacă le-ai cules proaspete. Dacă îi hrănești plante sălbatice, evită să le colectezi din zonele frecventate de câini și iepuri sălbatici, de-a lungul drumurilor sau din locuri stropite cu pesticide.
Tifon, granule pentru ponei și amestecuri de cereale (așa-numitul amestec de musli pentru iepuri) ar trebui evitate, deoarece promovează mestecarea anormală (și, prin urmare, boala dentară), precum și hrănirea selectivă, dezechilibrul nutrițional și obezitatea. Evită alimentele bogate în zahăr și carbohidrații simpli, cum ar fi cerealele, nucile, semințele, porumbul, fasolea, mazărea, pâinea, biscuiții, dulciurile, zahărul, cerealele de mic dejun sau ciocolata.

Există o serie de plante de grădină care sunt toxice pentru iepuri, precum ceapa, usturoiul, macul, diverse flori sau rubarba. Dacă ai dubii cu privire la o anumită plantă, cercetează cu atenție înainte de a o servi iepurelui. Ai grijă să-i asiguri întotdeauna acces nelimitat la apă proaspătă și curată. Iepurii preferă vasele deschise (bolurile). Folosește vase cu margini joase și nu foarte adânci, care nu pot fi răsturnate ușor. Dacă ești grijuliu în legătură cu ce mănâncă iepurii tăi, trebuie să ai grijă ca 80% din dieta acestora să fie formată din fân, 15% din legume și frunze verzi, și 5% din granule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
23 decembrie 2024
23 decembrie 2024