Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce mănâncă furnicile: Totul despre alimentația micilor insecte

Ce mănâncă furnicile: Totul despre alimentația micilor insecte

31 aug. 2021, 15:03,
în Stiri si curiozitati

Ce mânâncă furnicile este o întrebare care se află pe buzele multor copii, atunci când văd micile insecte care muncesc de zor, pentru a-și procura hrana. De aceea, vă vom spune totul despe alimentația lor.

Furnicile sunt insecte sociale, care fac parte din familia Formicidae. Împreună cu viespile și albinele înrudite formează ordinul Hymenoptera. Pe la mijlocul cretacicului, acum 110 – 130 de milioane de ani, furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor și s-au diversificat după creșterea numărului de plante cu flori. Din numărul total estimat de 22.000 de specii, au fost clasificate peste 12.500. Ele se identifică ușor, după antenele lor cotite și după structura în formă de noduri, cu talie îngustă.

Ce mânâncă furnicile: Iată cât de variată este dieta lor

Furnicile trăiesc în colonii, fiind denumite adesea superorganisme, deoarece insectele par a opera ca o entitate unificată, lucrând împreună pentru un scop comun: susținerea coloniei.

Dieta lor este foarte variată. La fel ca oamenii, furnicile au creat moduri ingenioase de a localiza, recolta, depozita și distribui mâncarea lor.

În calitate de animale sofisticate și sociale, furnicile pot fi clasificate ca omnivore, mănâncă de toate. Unele specii de furnici sunt prădătoare, ucid și mănâncă alte insecte – inclusiv alte specii de furnici – și chiar animale mici. În natură, se hrănesc cu laptele afidelor și al altor hemiptere mici, insecte și nevertebrate mici vii sau moarte, precum și cu seva plantelor și a diferitelor fructe. De asemenea, mănâncă ouă de insecte.

Furnicile au nevoie de hrană așa cum au și oamenii, necesitând astfel proteine, carbohidrați și lipide în cantități diferite. În acest fel, ele sunt asemănătoare mamiferelor. De exemplu, un câine are nevoie de aproximativ 30% proteine în dieta sa, în timp ce pisica necesită aproximativ 90% proteine, pentru a se bucura de o stare de sănătate perfectă.

Curiozități despre furnici

Furnicile trăiesc pe Pământ de peste 100 de milioane de ani, fiind considerate specia care a evoluat și s-a adaptat cel mai bine la condițiile apărute de-a lungul timpului în evoluția Terrei. Sunt rude cu albinele și viespile, dovada fiind organul în forma de ac cu venin, din vârful abdomenului. Se pare că furnicile au trăit alături de dinozauri, deoarece fosilele lor datează de acum 130 de milioane de ani.

În întreaga lume există peste 10.000 de specii de furnici, de culori și dimensiuni diverse. Dimensiunea acestora este cuprinsă între 2 și 7 mm, dar există și furnici care ajuns la 2.5 cm. Furnicile pot fi de diferite culori: albastru, violet, verde, roșu sau maro.

Interesant de știut este că furnica are două stomacuri: într-unul acumulează mâncare pentru sine, iar în celalalt pentru colonie.

Furnica nu are plămâni, respirația fiind făcută prin porii membranei ce acoperă tot corpul insectei.

Furnicile se împart în patru categorii principale: lucrătoare, gunoier, legionare și omnivore. Cele lucrătoare mențin viața mușuroiului, sunt paznici, dădace, culegători, soldați, vânători și au o durata scurtă de viață( 45-60 de zile), în timp ce furnicile gunoier fac curat în interiorul mușuroiului și aruncă deșeurile în groapa de gunoi aflată în afara coloniei. Furnicile legionare sunt furnici nomade, agresive și aflate într-o continuă călătorie, iar furnicile omnivore care după ce aduc hrana în interiorul coloniei lasă o urmă oflactivă, care să îi permită ei sau suratelor ei să se întoarcă la această sursă.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Detalii neștiute despre Ionel Ganea. Ce se întâmplă cu fostul fotbalist după accidentul în care fiul său a ajuns la spital în stare critică
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată casa în care locuiește George Simion alături de familia lui. Ar fi mințit că stă într-un apartament mai mic
Playtech.ro
Ultimele cuvinte pe care Prinţul William şi Prinţul Harry şi le-au spus! Durere mare pentru Familia Regală
observatornews.ro
Facturile s-ar putea tripla în mai puţin de 2 luni. Companiile cu cel mai mic preţ de pe piaţă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Traficul de tichete pentru Rabla, în floare și în 2025. Ce poți să faci, de fapt
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Planul lui George Simion a fost devoalat de un pion important din sistem
Playtech.ro
Oraşul din România în care oamenii trăiesc cel mai mult. Cetăţenii de aici depăşesc, în medie, 77,6 ani
Dailybusiness.ro
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
RomaniaTV
Călin Georgescu, ASASINAT în România!! Vestea NEAGRĂ a picat ca un trăsnet
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Se schimbă banii, preşedintele anunţă referendum pentru trecerea la EURO
redactia.ro
Omul lui Hagi, în stare critică. Fostul campion al României a căzut inconștient pe trotuar
ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`