Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce mănâncă furnicile: Totul despre alimentația micilor insecte

Ce mănâncă furnicile: Totul despre alimentația micilor insecte

31 aug. 2021, 15:03,
în Stiri si curiozitati

Ce mânâncă furnicile este o întrebare care se află pe buzele multor copii, atunci când văd micile insecte care muncesc de zor, pentru a-și procura hrana. De aceea, vă vom spune totul despe alimentația lor.

Furnicile sunt insecte sociale, care fac parte din familia Formicidae. Împreună cu viespile și albinele înrudite formează ordinul Hymenoptera. Pe la mijlocul cretacicului, acum 110 – 130 de milioane de ani, furnicile au evoluat din strămoși similari viespilor și s-au diversificat după creșterea numărului de plante cu flori. Din numărul total estimat de 22.000 de specii, au fost clasificate peste 12.500. Ele se identifică ușor, după antenele lor cotite și după structura în formă de noduri, cu talie îngustă.

Ce mânâncă furnicile: Iată cât de variată este dieta lor

Furnicile trăiesc în colonii, fiind denumite adesea superorganisme, deoarece insectele par a opera ca o entitate unificată, lucrând împreună pentru un scop comun: susținerea coloniei.

Dieta lor este foarte variată. La fel ca oamenii, furnicile au creat moduri ingenioase de a localiza, recolta, depozita și distribui mâncarea lor.

În calitate de animale sofisticate și sociale, furnicile pot fi clasificate ca omnivore, mănâncă de toate. Unele specii de furnici sunt prădătoare, ucid și mănâncă alte insecte – inclusiv alte specii de furnici – și chiar animale mici. În natură, se hrănesc cu laptele afidelor și al altor hemiptere mici, insecte și nevertebrate mici vii sau moarte, precum și cu seva plantelor și a diferitelor fructe. De asemenea, mănâncă ouă de insecte.

Furnicile au nevoie de hrană așa cum au și oamenii, necesitând astfel proteine, carbohidrați și lipide în cantități diferite. În acest fel, ele sunt asemănătoare mamiferelor. De exemplu, un câine are nevoie de aproximativ 30% proteine în dieta sa, în timp ce pisica necesită aproximativ 90% proteine, pentru a se bucura de o stare de sănătate perfectă.

Curiozități despre furnici

Furnicile trăiesc pe Pământ de peste 100 de milioane de ani, fiind considerate specia care a evoluat și s-a adaptat cel mai bine la condițiile apărute de-a lungul timpului în evoluția Terrei. Sunt rude cu albinele și viespile, dovada fiind organul în forma de ac cu venin, din vârful abdomenului. Se pare că furnicile au trăit alături de dinozauri, deoarece fosilele lor datează de acum 130 de milioane de ani.

În întreaga lume există peste 10.000 de specii de furnici, de culori și dimensiuni diverse. Dimensiunea acestora este cuprinsă între 2 și 7 mm, dar există și furnici care ajuns la 2.5 cm. Furnicile pot fi de diferite culori: albastru, violet, verde, roșu sau maro.

Interesant de știut este că furnica are două stomacuri: într-unul acumulează mâncare pentru sine, iar în celalalt pentru colonie.

Furnica nu are plămâni, respirația fiind făcută prin porii membranei ce acoperă tot corpul insectei.

Furnicile se împart în patru categorii principale: lucrătoare, gunoier, legionare și omnivore. Cele lucrătoare mențin viața mușuroiului, sunt paznici, dădace, culegători, soldați, vânători și au o durata scurtă de viață( 45-60 de zile), în timp ce furnicile gunoier fac curat în interiorul mușuroiului și aruncă deșeurile în groapa de gunoi aflată în afara coloniei. Furnicile legionare sunt furnici nomade, agresive și aflate într-o continuă călătorie, iar furnicile omnivore care după ce aduc hrana în interiorul coloniei lasă o urmă oflactivă, care să îi permită ei sau suratelor ei să se întoarcă la această sursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *