Ariciul poate fi un animal de companie excelent, foarte iubit de copii și care nu provoacă alergii. Cei care aleg să crească un arici ca animal de companie trebuie să știe pe lângă multe altele despre simpaticul țepos și ce mănâncă ariciul.
Trebuie preciziat că ariciul este un animal tăcut, care poate fi crescut și de către cei care nu au casă cu curte.
Ariciul este un mamifer insectivor, care are o lungime a corpului de aproximativ 30 cm și o greutate ce variază între 800 și 1.200 g. Micuțul silențios are membre mici și puternice, fiecare membru având câte 5 degete, unde primul și ultimul deget sunt mai mici în comparație cu celelalte degete și nu au gheare.
Ariciul are ochi mici și o ureche externă slab dezvoltată, un botic mic și ascuțit, iar partea dorsală și laterală a corpului este acoperită cu niște ace lungi și ascuțite, numărul acestora putând ajunge până la 15.000.
Ce mănâncă ariciul: De la legume și fructe, la șerpi veninoși
Dacă în străinătate, din ce în ce mai multă lume alege să-și ia ca animal de companie un arici, nu la fel stau lucrurile la noi. Tocmai de aceea puțini știu prea multe despre simpaticul țepos, deoarece cel mai la îndemână la noi este să-ți iei ca animal de companie un câine, o pisică, un peruș sau poate un porcușor de Guineea.
Mâncarea cu care este obișnuit ariciul în natură este bazată pe insecte, larve, melci, legume și fructe proaspete.
În habitatul lui, ariciul poate prinde șoareci sau broaște. În plus, ariciul poate mânca pe lângă gândaci și șerpi obișnuiți, dar și șerpi veninoși precum vipere, dar și gândaci cu blister sau gândaci solizi păroși. Chiar dacă mănâncă aceste animale veninoase, ariciul nu doar că nu moare, dar nici măcar nu este afectat deoarece corpul său este rezistent la diferite otrăvuri.
Ce să-i dai simapticului țepos să mănânce
Ariciul nu este un animal foarte pretențios și poate mânca foarte multe lucruri, chiar și mâncare gătită în casă, însă nu este recomandat să faci asta deoarece riști ca din cauza aliemntației nesănătoase să moară.
Pentru a nu ajunge la această situație tragică, trebuie să le oferi o hrană apropiată de cea pe care o au în mediul lor. În România, deocamdată, acest lucru este greu de făcut deoarece magazinele pentru animalele de companie de la noi nu obișnuiesc să aducă mâncare special pentru arici. În aceste condiții, trebuie să adaptezi, iar cel mai la îndemână este să-i dai simpaticului țepos hrană pentru pisici combinată cu o alimentație specific lor.
Este știut faptul că aricii sunt foarte pasionați de greierii de casă, iar aceștia pot fi găsiți sub formă de conserve ce conțin 40 de grame de greieri întregi, proaspeți, fără conservanți. Aceste conserve pot fi cumpărate din pet-shop-uri și nu au nevoie de condiții speciale de depozitare. Greierii conțin o mulțime de proteine, calciu, 9 aminoacizi, omega-3 PUF, vitamina B12, chitin și oligozaharide. În plus, greierii conțin farte puțină grăsime și de aceea aricii pot primi această mâncare fără restricții.
Pentru hrana airciului mai puteți folosi organe sau carne de pui fiartă, fructe precum mere, pere sau căpșuni și anumite legume, precum castraveți, ardei sau morcov.
O variantă de hrană pentru arici la care apelează cei care au aceste simpatice animale sunt viermii de făină. Aceștia sunt oferiți aricilor mai mult ca o gustare.
Trebuie spus că este contraindicat să le dați aricilor să mănânce usturoi, ceapă, citrice, ananas sau fructe exotice. De asemenea, nu este indicat să le dai struguri, nuci, lapte sau produse de fast-food.