Lucrări agricole în luna mai. Odată cu luna lui Florar, în agricultură se desfășoară anumite activități capitale de care depinde succesul viitoarei recolte. În această lună termenele de realizare sunt destul de scurte și trebuie îndeplinite fără amânare. O importanță deosebită trebuie acordată și dăunătorilor, pentru a feri culturile de eventuale atacuri. Totodată, în luna mai ne bucurăm și de mult așteptatele cireșe sau căpșuni de grădină.
După cum se știe, ultima lună de primăvară este una capricioasă și prin prisma cantității ridicate de precipitații. Astfel, fiind o lună ploioasă, lucrările agricole în luna mai trebuie realizate într-un timp cât mai scurt. Iată așadar care sunt principalele activități pentru culturile de cereale, legume, pomicultură, viticultură și apicultură.
Lucrări agricole în luna mai
În privința culturilor de câmp, în luna mai se efectuează anumite lucrări importante pentru succesul viitoarei recolte. Dintre acestea amintim:
– în prima decadă a lunii se încheie lucrările de însămânţat la toate culturile;
– lucrări mecanice și manuale de întreținere a culturilor de cartof, sfeclă, porumb, floarea-soarelui și fasole;
– se face fertilizarea culturilor de cartof, sfeclă, porumb și floarea-soarelui;
– controlul buruienilor și tratarea cu erbicid a culturilor în vegetație;
– se fac tratamente pentru combaterea bolilor la cerealele păioase și se tratează cu insecticide semințele ce trebuie însămânțate;
– tot în această lună se face prima cosire a lucernei;
– se verifică eventualele atacuri ale dăunătorilor, cum ar fi gărgărița porumbului sau gândacul ghebos al grâului.
În pomicultură, activitatea principală este aplicarea tratamentelor împotriva bolilor și a dăunătorilor. Apoi, se menține solul curat între pomi prin arare și discuire. În viticultură se aplică îngrășăminte, se prășește mecanizat sau manual și se plivesc lăstarii. Totodată, trebuie refăcut sistemul de susținere a viei pe spalieri și legatul corzilor.
În această perioadă, apicultorii trebuie să monitorizeze temperatura din stupi și să supravegheze creșterea puietului. Totodată, se verifică producția de faguri sau ceară.
Legumicultura. Lucrări agricole în luna mai
În funcție de cum ne permite timpul, la începutul lunii mai sunt necesare anumite lucrări în legumicultură. Este foarte important să avem deja pregătite șanțurile pentru plantarea răsadurilor. Dacă temperaturile nu sunt scăzute, acum este necesară călirea răsadurilor. Aceasta se face prin expunerea plantelor la condițiile naturale de mediu. Așadar, răsadnițele sunt scoase afară, iar solariile și serele sunt descoperite. Astfel, are loc aerisirea plantelor și obișnuirea lor cu temperaturile din câmp.
Tot la început de mai se continuă tratarea răsadurilor împotriva dăunătorilor și a bolilor (mana cepei și a usturoiului, a tomatelor și a cartofului). În caz de secetă, răsadurile nou plantate vor fi udate zilnic până se prind. Nu în ultimul rând se execută prășirea perioadică a legumelor nou plantate. Evident, are loc recoltarea legumelor și a verdețurilor ajunse la maturitate.
Ce semănăm sau plantăm în mai
– 1-20 mai: castraveți, fasole, porumb dulce. Se plantează răsadurile de roșii, ardei și vinete;
– 20-30 mai: varza timpurie, varza creață, porumb dulce, fasole verde, conopidă, broccoli, gulii, andive.
Ce plante, legume și fructe recoltăm în mai
Lucrări agricole în luna mai. În această ultimă lună de primăvară, ne putem bucura de anumite gusturi și arome proaspete. Dintre acestea, amintim ridichile, salata verde, spanacul, ceapa verde, usturoiul verde, pătrunjel (frunze), mărar, leuştean, rozmarin și busuioc. Totodată, după jumătatea lunii apar primele cireșe și căpșuni de grădină. Nu în ultimul rând, spre sfârșitul lunii apar morcovul și păstârnacul.