Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce limbă se vorbește în Olanda. Cum să te descurci în orice situație

Ce limbă se vorbește în Olanda. Cum să te descurci în orice situație

22 apr. 2024, 11:52,
în Stiri si curiozitati

Plănuiești să mergi într-o vacanță și nu știi ce limbă se vorbește în Olanda? Olanda este cunoscută pentru frumoasele lalele olandeze dar și pentru albastrul de Delft. Răspunsul la întrebarea ”ce limbă se vorbește în Olanda?” este unul mai complicat.

Ce limbă se vorbește în Olanda?

Dacă vrei să mergi într-un concediul aici sau chiar plănuiești să te muți în această țară, trebuie să știi că această țară, cu o populație de 17,7 milioane de locuitori (2022) și cu o suprafață de 41.800 km² cunoaște două limbi oficiale: neerlandeză pe întreg teritoriu și frizona de vest în Friesland. Adițional, limbile limburgheză și neersaxonă au statutul de limbă regională. Aproximativ 99% din populația Țărilor de Jos cunoaște limba neerlandeză. O mare parte din imigranții marocani cunoaște limba berberă.

Neerlandeza numită și Olandeză, este forma scrisă comună a dialectelor germanice vorbite în Țările de Jos, Belgia (regiunile Flandra și Bruxelles) și o mică parte din Austria. Este limba oficială a Țărilor de Jos și a Surinamului, iar în Belgia este una din limbile oficiale, alături de franceză și germană. Este vorbită și în posesiunile neerlandeze din Marea Caraibelor (Aruba și Antilele Neerlandeze), precum și în unele comunități din Indonezia (fostă colonie neerlandeză). În total, neerlandeza este vorbită ca limbă maternă de circa 22 de milioane de persoane.

Neerlandeza modernă a fost influențată serios de mai multe limbi precum germana, franceza și engleza, în perioadele lor de „lingua franca”. Faptul că Țările de Jos se află la răscruce din punct de vedere geografic față de aceste trei mari culturi, a îmbunătățit în mod preponderent procesul de modernizare a limbii, cât și al societății neerlandeze. De asemenea, greaca și latina au avut un rol decisiv în crearea limbii neerlandeze de azi, crescând vocabularul acesteia la aproximativ 350.000 de cuvinte, probabil cel mai vast vocabular întâlnit la o limbă în ziua de azi.

Limba limburgheză este vorbită de 900.000 de locuitori

Limba limburgheză (neerlandeză Limburgs, germană Limburgisch, franceză Limbourgeois) este un grup de dialecte francone care fac tranziția de la dialectele francone ale germanei la cele ale neerlandezei. Este vorbită în sud-estul Olandei, în nord-estul Belgiei și în regiunea Niederrhein (Renania inferioară) din vestul Germaniei. Are cca 1,6 milioane de vorbitori iar în Olanda are statut de limbă regională (provincia Limburg).

Acum că ai aflat ce limbă se vorbește în Olanda, trebuie să știi și ce alte limbi se vorbesc aici. Conform unor statistici publicate recent, în Olanda limba Română este vorbită de cca 3.000 de oameni, limba neersaxonă de un milion și jumătate dintre locuitori, limba limburgheză de 900.000 de persoane, limba frizonă: 700.000 (400.000 în Frizia, 300.000 în alte parte), Turcă de 192.000 dintre locuitori, Hindustană (Sarnami Hindi) de 150.000 de persoane. Acestea sunt urmate de: Marocan-Arab, vorbită de 100.000 dintre cetățenii olandezi, Papiamentă, de 80.000 de oameni, Cantonez, de 70.000 dintre locuitori, Tunez-Arab, vorbită de 60.000 dintre cetățenii statului, Algerian-Arab, vorbită de 60.000 dintre aceștia, 700.000 dintre locuitori sunt vorbitori ai altor limbi, nepublicate în raport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`