Prima pagină » Informații utile » Ce limbă se vorbește în Malta? Țara cu cea mai mică capitală din Europa

Ce limbă se vorbește în Malta? Țara cu cea mai mică capitală din Europa

28 iun. 2024, 11:40,
în Informații utile

Malta a devenit de mult timp una dintre cele mai populare locuri de vacanță. Peisajul, dar și istoria sa fascinantă, o fac una dintre cele mai râvnite destinații. Ce limbă se vorbește în Malta? Limba oficială este malteza, dar și engleza.

Malta, una dintre cele mai mici națiuni din lume, este imposibil de ignorat. Deși mică în dimensiuni, această țară abundă în istorie, cultură și oportunități de aventură. De la temnițele medievale până la unele dintre cele mai spectaculoase plaje din Europa, Malta oferă o multitudine de experiențe fascinante. Totuși, ce limbă se vorbește în Malta?

Ce limbă se vorbește în Malta?

Ca în multe locuri unde diferite culturi se ciocnesc și se amestecă, apare și o întrebare: câte și care limbi sunt vorbite în Malta?

Malta are două limbi oficiale: malteza și engleza. Până în 1934, exista și italiana, dar britanicii (Malta era pe atunci o colonie britanică) au retrogradat-o pentru a împiedica planurile expansioniste ale regimului fascist italian, care vedea Malta ca parte a propriului său regat.

Malteza este una dintre cele două limbi oficiale ale Maltei și este singura limbă semitică dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Mai mult, este singura limbă semitică scrisă folosind alfabetul latin.

Cunoscută și ca Malti, malteza derivă dintr-un dialect arab care a apărut acum peste 1.000 de ani din araba maghrebină și araba siculo-arabă vorbită în Sicilia. Totuși, secolele de cuceriri și-au lăsat amprenta, îmbogățind limba malteză cu elemente din siciliană, latină medievală și engleză.

În forma sa cea mai veche, malteza era scrisă folosind alfabetul arab. Dar timp de sute de ani a rămas o limbă pur vorbită, deoarece limba oficială administrativă și legală era siciliana. Abia în secolul al XVIII-lea s-au făcut primii pași pentru a introduce o structură gramaticală și ortografică în limba malteză. În acest proces, a fost adoptat alfabetul latin. Alfabetul său este format din 30 de litere: pe lângă cele din alfabetul englez, malteza are și ċ, ġ, għ, ie și ż (nu are c fără punct sau litera y).

Malteza este vorbită de peste 500.000 de oameni, de la întreaga populație a țării până la diaspora din străinătate.

Istoria insulei Malta

Insula Malta are o istorie fascinantă. Aceasta a fost pentru prima dată colonizată în secolul al IX-lea. Între 870 și 1091, Malta a fost cucerită și colonizată de arabi, iar limba arabă s-a răspândit rapid. În 1091, însă, insulele au ajuns sub stăpânire normandă. De aici, lucrurile au devenit tot mai complicate.

După normanzi, insulele au căzut sub regatul Siciliei și mai târziu sub Coroana Aragonului. Comunicarea administrativă și legală se desfășura în latină, în timp ce comunicarea cu guvernul central din Palermo avea loc în siciliană începând cu secolul al XV-lea. Odată cu stabilirea Cavalerilor de Malta, limba toscană a ajuns în Malta. Aceasta a dus la redactarea documentelor oficiale într-o limbă care avea să devină cunoscută sub numele de italiană, în timp ce oamenii de rând vorbeau ceva ce am putea descrie ca maltezo-arabă.

Dar Malta a rămas un loc de tranzit pentru noi invadatori: după Revoluția Franceză și o perioadă de dominație franceză (fără impact lingvistic semnificativ), britanicii au intrat și au schimbat complet peisajul lingvistic. Din 1800, italiana a început să piardă teren în favoarea limbii engleze. În 1814, Malta a devenit o colonie a Coroanei Britanice, iar engleza a fost adoptată ca noua limbă de administrație. Utilizarea italianei a scăzut treptat până când, așa cum am menționat mai sus, a fost în cele din urmă eliminată de pe lista limbilor oficiale. Între timp, colonizatorii au promovat standardizarea maltezei, care a devenit limbă oficială a Maltei în 1964, alături de engleză. Cu toate acestea, italiana continuă să fie vorbită de o parte semnificativă a populației malteze și este adesea aleasă ca a treia limbă de către studenții locali (înaintea germaniei și francezei).

Ce limbă se vorbește în Malta? Limba oficială este malteza, dar și engleza.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Cum a apărut Ilinca Simion la secția de vot din Mogoșoaia? Ce rochie a ales să poarte
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum a apărut Anamaria Gavrilă la secția de votare din Hunedoara. Mesajul scurt transmis de lidera partidului POT
Playtech.ro
Modificări importante la plata RCA. Ce opțiuni noi vor avea șoferii pentru a achita polițele
observatornews.ro
Rezultate finale alegeri prezidenţiale 2025. Nicuşor Dan este noul preşedinte al României
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Codul Rutier din 2025 nu iartă cea mai frecventă greșeală pe care o fac șoferii
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Scene incredibile la urna de vot, cu Ion Țiriac. Mesaj controversat transmis fără să scoată o vorbă
Playtech.ro
Top 4 plante pe care să nu le ţii în dormitor. Îţi fac mai mult rău, sigur le ai şi tu
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
BOMBĂ în ziua alegerilor! Călin Georgescu ar putea fi arestat, a încălcat controlul judiciar
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Familia Sterp, din nou în culmea fericirii. Denisa și Iancu Sterp se pregătesc să devină părinți! Fanii i-au felicitat!
redactia.ro
Cum a apărut Mirabela Grădinaru la secția de vot din Făgăraș? Ce rochie a purtat
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`