Prima pagină » Stiri si curiozitati » Ce limbă se vorbește în Elveția? Romanșa este una dintre limbile oficiale ale țării

Ce limbă se vorbește în Elveția? Romanșa este una dintre limbile oficiale ale țării

15 apr. 2024, 14:36,
în Stiri si curiozitati

Cunoscută pentru munții Alpi și ciocolată, dar și pentru cea mai mare fortăreață a Europei, mulți ne-am întrebat ce limbă se vorbește în Elveția. Răspunsul este unul mai complicat.

Dacă vrei să te duci în vizită în Elveția sau chiar să te muți acolo, trebuie să știi că țara cu toate că este de o dimensiune redusă, are recunoscute 4 limbi oficiale, una dintre ele fiind romansa, o limbă extrem de asemănătoare cu româna, care încă este vorbită în sud-estul Elveției. Așadar răspunsul la întrebarea ce limbă se vorbește în Elveția îl veți afla în rândurile următoare.

Ce limbă se vorbește în Elveția?

În Elveția, nu există doar o singură limbă vorbită, statul elvețian recunoscând patru: germana, franceza, italiana, dar și retoromana sau romansa. Cu toate că are doar 41 de mii de km pătrați, această țară are una dintre cele mai complexe istorii și evoluții culturale, de aici și diversitatea lingvistică.

Germana este cea mai răspândită limbă în Elveția, fiind vorbită în majoritatea regiunilor, în special în capitală, dar și în partea nordică a țării. Cu toate acestea, acesta este mai degrabă un dialect al limbii germane; varianta de germană vorbită în Elveția este cunoscută ca „elvețiană standard”. Limbile seamănă foarte mult, dar există totuși câteva diferențe, de la cuvinte și sintaxe care sunt total diferite până la formulări și pronume.

A doua limbă ca număr de vorbitori este franceza; ea este predominantă în vestul țării, în special în regiunile din Geneva. De asemenea, este folosită în mod oficial în instituțiile federale și este predată în școli alături de germană.

Italiana este a treia limbă vorbită în Elveția, în regiunile sudice din Ticino și Graubunden. Este o limbă ce se folosește atât de persoanele din sudul țării, cât și în administrare și educație.

Romanșa, a patra limbă oficială a Elveției

Această limbă latină își are originea în jurul anului 15 î.Hr., atunci când romanii au cucerit Rhaetia, parte din Elveția actuală. La fel ca în România, Romanșa este rezultatul combinației dintre latina vulgară și retică, limba populației germanice din acea zonă. Aceasta a fost limba oficială a zonei Graubunden până în secolul al XV-lea, când cantonul s-a reunit pentru data sub Statul Liber al celor Trei Ligi.

În ultima sută de ani, din păcate, numărul de vorbitori a scăzut cu peste 50%, la doar 60.000 de persoane. Chiar dacă romansa încă este limba oficială a unor localități, unde se pot vedea și acum indicatoare și documente în această limbă, majoritatea locuitorilor nu mai sunt fluenți în romanșă. Majoritatea tinerilor din această zonă nu mai cunosc această limbă, adoptând în schimb germana, iar cei bătrâni nereușind să le transmită această tradiție.

Din cele 150 de văi muntoase de unde se vorbește această limbă, majoritatea dialectelor au rămas pierdute. Romanșa s-a fragmentat în cinci dialecte diferite, fiecare cu propria sa limbă scrisă. Însă lipsa unei forme standard a împiedicat abilitatea aceste limbi de a se dezvolta, așa cum s-a întâmplat cu dialectul german sau franceza.

De asemenea, în secolul al XIX-lea, când Cantonul și a încurajat locuitorii  să învețe limba germană. Astăzi, limba germană fiind predominantă în Graubünden.

Cu toate acestea, în ultima perioadă de timp, elvețienii s-au trezit la realitate și au descoperit cât de important este ca această limbă să nu fie pierdută, astfel ei investesc 7,6 milioane CHF pentru a promova și păstra limba romanșă.

Asemănarea unor cuvinte cu cele folosite în limba română este uimitoare: poarta – porta sau üsch (uș), mic – pitsch (pici), tot – tuot, eu, tü, el, un, una, 5 – tschinch (se pronunță cinci), vin alb, om bun – hom bun, aur, plug, moș, munte, ram, muma, frar, sour, școlar, corp, eu sunt, el face.

Așadar, la întrebarea ce limbă se vorbește în Elveția? Răspunsul este unul mai complicat, dar dacă cunoști germana și franceza, nu ai avea probleme să te înțelegi cu cineva din această țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024