Printre legile promulgate în luna ianuarie 2023, se numără, potrivit presidency.ro şi www.cdep.ro:
* Legea nr. 43/2023 pentru anularea unor obligaţii fiscale;
* Legea nr. 44/2023 privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 17/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 134/2019 privind reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, precum şi pentru modificarea unor acte normative
* Legea nr. 43/2023 pentru anularea unor obligaţii fiscale provenind din impozitarea tichetelor cadou
Legea prevede că se anulează obligaţiile fiscale stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere, ca urmare a reîncadrării din categoria veniturilor din alte surse în categoria veniturilor din salarii şi asimilate salariilor, a veniturilor din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii.
Anularea se aplică inclusiv în situaţia în care tichetele cadou au fost acordate de către plătitorul de venit către angajatorul persoanelor fizice, pentru a le distribui angajaţilor acestora în numele plătitorului de venit.
Organul fiscal nu reîncadrează în venituri din salarii şi asimilate salariilor veniturile din tichete cadou obţinute de către persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii acestora şi încadrate în categoria veniturilor din alte surse şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioada anterioară datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.
Anularea obligaţiilor fiscale se efectuează din oficiu, de către organul fiscal competent sau la cererea contribuabilului, după caz, prin emiterea şi comunicarea unei decizii de anulare a obligaţiilor fiscale, conform procedurii legale aprobate prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Legea a fost iniţiată de mai mulţi senatori ai PSD în aprilie 2022, la sesizarea mai multor organizaţii patronale, iniţiatorii motivând că reglementarea a fost necesară, ca urmare a faptului că în practică veniturile din tichete cadou obţinute de persoanele fizice de la alte persoane decât angajatorii au fost impozitate diferit, unele astfel de tichete fiind impozitate doar cu impozitul pe venit, altele fiind supuse şi plăţii contribuţiilor sociale, se arată în expunerea de motive de pe www.cdep.ro.
După ce a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, preşedintele a cerut reexaminarea propunerii legislative în iulie 2022. După adoptarea de către cele două camere, Legea a fost promulgată la 24 februarie 2023.
* Legea privind reorganizarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR)
Modificările introduse de noua lege vizează completarea domeniului de activitate al ANMDMR cu activităţile privind autorizarea investigaţiilor clinice pentru dispozitive medicale, evaluarea performanţei pentru dispozitive medicale de diagnostic in vitro, autorizarea studiilor clinice pentru medicamentele de uz uman şi monitorizarea siguranţei medicamentelor de uz uman prin activitatea de farmacovigilenţă, precum şi clarificarea unor aspecte privind structura organizatorică.
Actul normativ, care a fost adoptat iniţial de Senat şi de Camera Deputaţilor în 2022, a fost reexaminat la cererea preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a cerut reexaminarea (aprilie 2022) din mai multe considerente, printre acestea fiind faptul că menţionarea companiei UNIFARM, în mod explicit, ca fiind exclusă de sub incidenţa dispoziţiilor Legii privind achiziţiile publice nr. 98/2016, care transpune Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 26 februarie 2014, creează un tratament juridic diferenţiat faţă de cel aplicabil celorlalte companii active pe piaţa concurenţială.
Ulterior, deputaţii au eliminat prevederea conform căreia „ANMDMR întreprinde demersurile legale în vederea prevenirii sau atenuării deficitului în aprovizionarea de medicamente prin compania Ministerului Sănătăţii -UNIFARM, prin excepţie de la prevederile Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice.
Iniţiatorul în acest caz a fost Guvernul care a depus proiectul de lege în octombrie 2021. Legea a fost promulgată la 24 februarie 2023.