Prima pagină » Actualitate » Ce întrebări sunt în formularele de vaccinare anti-Covid-19. Vor fi completate de părinţi pe 13 septembrie
Ce întrebări sunt în formularele de vaccinare anti-Covid-19. Vor fi completate de părinţi pe 13 septembrie

Ce întrebări sunt în formularele de vaccinare anti-Covid-19. Vor fi completate de părinţi pe 13 septembrie

26 aug. 2021, 09:24,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Formularele care fac referire la vaccinarea împotriva noului coronavirus pentru copii vor fi distribuite în unităţile de învăţământ în data de 13 septembrie 2021, pentru a fi completate de părinți „în termen rezonabil”, a transmis ministrul Educației şi Cercetării, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Părinţii care nu vor completa acest formular nu vor fi sancționați, însă demersul are ca scop observarea dorinței de imunizare, a adăugat oficialul.

Care sunt întrebările din formularele de imunizare în şcoli

Părinții vor trebui să răspundă la întrebările dacă „copilul este vaccinat sau nu?” și „în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?”. În ceea ce privește ultima întrebare, ministrul Cîmpeanu a transmis faptul că există riscul ca foarte mulți părinți să răspundă cu „nu”.

În cazul în care marea majoritate a părinților vor refuza vehement să îşi imunizeze copiii, fiind vorba despre cei cu vârsta peste 12 ani, „atunci măcar știm și noi că, în cea mai mare parte, nu suntem de acord cu vaccinarea, dar în același timp vrem că școlile să fie un mediu sigur”, a spus ministrul.

„Dacă aș fi părinte nu știu de ce n-aș dori să răspund la întrebarea „copilul este vaccinat sau nu?” și mai apoi la întrebarea „în cazul în care nu este vaccinat, aș fi de acord sau nu pentru a fi vaccinat?”.
Dacă mă întrebați, pot să vă răspund foarte concret și la obiect: nu există sancțiuni pentru părinții care nu răspund, dar îmi place să cred că vor fi foarte puțini aceia care nu vor răspunde. Repet, e dreptul lor să decidă cu da sau cu nu, dar să știm și noi care este dorința de vaccinare”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Scopul formularelor distribuite în unităţile de învăţământ

Prof. univ. dr. Sorin Mihai Cîmpeanu a precizat faptul că acest demers are ca scop aflarea disponibilităţii părinților în a-şi imuniza copiii. Dacă vor decide că sunt de acord cu vaccinarea, se are în vedere organizarea unor echipe mobile în acele școli.

„Pe de altă parte, vă mai spun încă ceva… am așa un puseu de sinceritate… să vedem și noi cum stăm ca să ne eliminăm orice iluzie. Riscul este să răspundă foarte mulți părinți cu nu, dar atunci măcar știm și noi că, în cea mai mare parte, nu suntem de acord cu vaccinarea, dar în același timp vrem că școlile să fie un mediu sigur”, a mai spus ministrul.

Formularele vor fi apoi strânse de către inspectoratele școlare care le vor da mai departe direcțiilor de sănătate publică, a ţinut să mai adauge Cîmpeanu.

Potrivit declaraţiei ministrului, în fiecare școală a fost desemnată o persoană cu atribuții în protecție sanitară, care va asigura legătura între DSP și părinți, pentru a le explica avantajele și necesitarea vaccinării anti-Covid-19 la copii.

Ioana Mihăilă: „Ţinta noastră este să vaccinăm un procent cât mai mare din populaţia la risc”. De ce este importantă vaccinarea copiilor

Ioana Mihăilă a mai declarat că îşi doreşte ca un număr cât mai mare din persoanele vârstnice sau care au comorbidităţi să fie vaccinate, în acest sens medicii de familie având un rol important, deoarece cunosc profilul medical al pacienţilor lor. De asemenea, vaccinarea copiilor este importantă pentru sănătatea publică şi este sigură pentru copii. Ea a fost dovedită atât de Asociaţia Europeană a Medicamentului, cât şi cea Americană.

„Cred că e important să vaccinăm copiii, pentru că aşa le putem permite acestora să intre în contact mai uşor cu persoanele adulte care sunt nevaccinate sau care nu se pot vaccina şi le reducem acestora riscul de a contracta boala. Vaccinarea copiilor este importantă pentru sănătatea publică şi este sigură pentru copii. Ea a fost dovedită atât de Asociaţia Europeană a Medicamentului, cât şi cea Americană. Din acest motiv a şi fost acceptată şi recomandată”, a precizat Mihăilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *