Prima pagină » International » Ce interes are China de ar putea deveni principalul beneficiar al războiului Rusia-Ucraina

Ce interes are China de ar putea deveni principalul beneficiar al războiului Rusia-Ucraina

16 mart. 2022, 16:00,
în International

Ar putea China să devină principalul bineficiar al războiului Rusia- Ucraina? Potrivit documentelor scrise de un analist de informații rus la una dintre agențiile de securitate ale Moscovei, invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat calendarul președintelui Chinei, Xi Jinping, de a invada Taiwanul.

Un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), agenția succesoare a KGB, a declarat că „Xi Jinping se gândea cel puțin să preia Taiwanul în toamnă – are nevoie de propria sa mică victorie pentru a fi reales pentru al treilea mandat – acolo lupta în interiorul elitei este colosală”.

China, principalul beneficiar al războiului Rusia-Ucraina

China, presupusul principal beneficiar al războiului dintre Rusia şi Ucraina, va organiza în această toamnă, cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist, iar Xi a spus că va fi un „eveniment major”. Analiştii au prezis faptul că Xi fie va fi reales ca secretar general al Partidului Comunist, fie va fi ales la preşedinţia partidului, o funcţie care nu mai există din 1982.

„Acum, după evenimentele din Ucraina, i s-a închis această fereastră de oportunitate, ceea ce oferă Statelor Unite posibilitatea atât de a-l șantaja pe Xi, cât și de a negocia cu concurenții săi în condiții favorabile”, a adăugat agentul FSB.

Agentul a mai adăugat că FSB ia serios în considerare varianta ca „bătălia de pe teritoriul ucrainean este un război al SUA împotriva Chinei, în care americanii pur și simplu ne-au pus la cale și ne-au folosit”. Acesta a mai spus că acest conflict global dintre SUA și China a fost inevitabil.

„După războiul cu Ucraina (deși s-ar putea să evit să folosesc aici termenul „operațiune”), costul resurselor din lume, în special al celor energetice, a crescut. Principala victimă a unor astfel de acțiuni devine China, căreia (pot confirm) au primit garanții că totul se va termina rapid. Prin urmare, China s-a comportat tolerant în trecut. Dar asta a fost înainte. China s-ar putea să ne dea un ultimatum dur pentru a pune capăt războiului pentru a stabiliza prețul petrolului”, a prezis agentul.

China pare să regândească o potențială invazie a Taiwanului

Steve Gray, un candidat la Congres din New Jersey și fost agent special al FBI care a lucrat pentru China și Coreea de Nord a spus că China ar putea deveni principalul beneficiar al războiului Rusia-Ucraina. Gray a avertizat că aceasta „a primit un studiu de caz despre cum ar arăta răspunsul lumii dacă ar invada Taiwan”.

Aşa cum președintele Vladimir Putin consideră Ucraina o parte a Rusiei istorice, Xi consideră Taiwan o parte a Chinei. După cum a sugerat agentul FSB, totuși, această asemănare poate oferi motive pentru China să regândească o potențială invazie a Taiwanului. De asemenea, se pare că hotărârea poporului ucrainean împotriva Rusiei a blocat calendarul Kremlinului pentru război, iar discuțiile de pace sunt în desfășurare.

În octombrie 2021, Joe Biden a spus că SUA ar apăra Taiwanul dacă China se hotărăşte să atace. Însa, un purtător de cuvânt al ministerului chinez de externe a răspuns, spunând: „Nimeni nu ar trebui să subestimeze hotărârea puternică, determinarea și capacitatea poporului chinez de a proteja suveranitatea națională și integritatea teritorială. China nu are loc de compromis”.

Astfel, conform declarației agentului FSB, China ar putea deveni principalul beneficiar al războiului dintre Ucraina și Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`